حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی، مشکلاتی را برای صنعت گردشگری کشور و پرواز هواپیماهای خارجی از آسمان ایران ایجاد کرده است.
آژانس ایمنی هوانوردی اروپا از تمام خطوط هوایی قاره اروپا خواسته است که «بهمنظور پیشگیری از هرگونه خطر، از پرواز در آسمان ایران در هر ارتفاعی خودداری کنند»! همزمان، شرکت هواپیمایی لوفتهانزا و شرکتهای تابعه آن، اعلام کردهاند که تمام پروازهای خود به تهران یا از تهران را حداقل تا ۲۰ ژانویه (۳۰ دی) لغو میکنند. در اقدامی دیگر، سوئد حتی دستور لغو پروازهای ایرانایر از تهران به دو شهر استکهلم و گوتنبرگ را صادر کرده است! تعداد زیادی از تورهای گردشگری ورودی به کشور هم لغو شده است. سقوط هواپیمای مسافربری خطوط هوایی اوکراین به علت شلیک موشک توسط سامانه پدافندی ایران و اعلام دیرهنگام دلیل این حادثه، چه تأثیری بر پرواز شرکتهای هواپیمایی خارجی از آسمان ایران داشته است؟ کدام شرکتهای هواپیمایی خارجی، پروازهای خود به ایران یا عبور از آسمان ایران را متوقف کردهاند؟
به گزارش
مردم سالاری آنلاین، پس از سقوط هواپیمای اوکراینی، ابتدا
شرکت هواپیمایی لوفتهانزا بود که پروازهایش به تهران یا از تهران را لغو کرد. لوفتهانزا حتی پنجشنبه نوزدهم دیماه، هواپیمایی که از فرانکفورت به مقصد تهران پرواز کرده بود را در میانه راه برگرداند.
شرکت هواپیمایی «
آسترین ایرلاینز» که متعلق به لوفتهانزا است نیز پروازهای خود از وین به تهران یا بالعکس را لغو کرده است. این شرکت نیز در روز نوزدهم دیماه یک هواپیمای خود را که در مسیر تهران بود، به وین برگرداند و مانع از انجام سفر شد.
بعد از حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی،
شرکت هواپیمایی ایرفرانس نیز اعلام کرد که پرواز از آسمان ایران را متوقف میکند. «
سنگاپور ایر» و
شرکت هواپیمایی کانتاس که بزرگترین شرکت هواپیمایی در استرالیا است نیز پرواز از آسمان ایران را متوقف کرده است.
سوئد در اقدامی حتی پروازهای ایرانایر به دو شهر
استکهلم و گوتنبرگ را لغو کرد. آژانس حمل و نقل سوئد اعلام کرده که تمامی پروازهای شرکت هواپیمایی ایرانایر از ایران به سوئد تا اطلاع ثانوی لغو شده است. ایرانایر، روزهای شنبه و چهارشنبه هرهفته به مقصد استکهلم و روزهای دوشنبه هر هفته به مقصد گوتنبرگ پرواز دارد. در حالی سوئد اقدام به لغو پروازهای ایرانایر به این کشور کرد که این شرکت هواپیمایی ایرانی، حتی بلیتهای نوروزی خود به مقصد دو شهر استکهلم و گوتنبرگ را فروخته بود!
ضررهای یک حادثه در شرایط تحریم
در آخرین تحولات،
آژانس ایمنی هوانوردی اروپا به تمام خطوط هوایی اروپایی اعلام کرده که «از پرواز در آسمان ایران پرهیز کنند». این آژانس که بهعنوان یک سازمان تخصصی تحت نظر اتحادیه اروپا فعالیت میکند به خطوط هوایی اروپا گفته است: «بر اساس اطلاعاتی که در اختیار داریم و با توجه به شرایط موجود به شرکتهای هواپیمایی توصیه میکنیم به منظور پیشگیری از هرگونه خطر از پرواز در آسمان ایران در هر ارتفاعی خودداری کنند». این آژانس پیشتر به خطوط هوایی اروپایی توصیه کرده بود که از پرواز پایینتر از ارتفاع ۲۵ هزار پا در آسمان ایران خودداری کنند.
در نتیجه تصمیمات برخی شرکتهای هواپیمایی خارجی، در روز بیستم دیماه، برخی پروازهای فرودگاه امام خمینی لغو شد و تعدادی از مسافران در این فرودگان سرگردان شدند. فرودگاه امام خمینی از مسافران خواسته تا قبل از حرکت به سمت فرودگاه از آخرین وضعیت پروازهای خود کسب اطلاع کنند.
قطر پروازهای خود از مسیر ایران و عراق به مقصد اروپا را لغو نکرده است، با این حال، لغو پرواز تعدادی از شرکتهای هواپیمایی خارجی به ایران و همچنین توقف عبور از آسمان ایران میتواند در شرایط
تحریم برای کشور ضرر مادی به همراه داشته باشد.
دردسری که برای ایرانایر برای انجام پرواز به
سوئد ایجاد شده است، یک نمونه از مشکلاتی است که مسافران سفرهای خارجی یا متقاضیان سفر به ایران، در شرایط فعلی با آن روبرو هستند.
با لغو پروازهای خارجی به کشور،
تورهای گردشگری ورودی به کشور نیز آسیب دیده است. حرمتالله رفیعی، رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران، با اشاره به لغو بسیاری از تورهای ورودی گفته است: تمام تورهای غربی که قصد سفر به ایران را داشتند، سفر خود را لغو کردهاند. تورهای ورودی از آمریکا و کانادا ۱۰۰ درصد، تورهای استرالیا و حوزه اقیانوسیه ۸۰ درصد، تورهای ورودی از اروپا ۶۰ درصد و تورهای ورودی آسیا ۶۰ درصدِ سفرهای خود را لغو کردهاند». این موضوع میتواند به صنعت گردشگری کشور نیز در شرایط تحریم آسیب بزند.
ایران یک
کریدور پروازی مهم بین اروپا و آسیا است و لغو پروازها به ایران یا توقف پروازها از آسمان ایران، میتواند ضرر زیادی برای کشور به همراه داشته باشد. یک اشتباه توسط سامانه پدافندی کشور و اطلاعرسانی بسیار بد در مورد علت حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی، مشکلاتی را برای صنعت گردشگری کشور و پرواز هواپیماهای خارجی از آسمان ایران ایجاد کرده است که باید دید این مشکل چه زمانی برطرف میشود.
گزارش:فاطمه کواکبیان