این سوال و درخواست از شورای نگهبان مطرح است که شورا بررسی کند در پی اعمال ممیزهایی که پیش از برگزاری هر انتخابات داشته چه دستاوردی داشته است؟ به عبارت دیگر، آیا فیلترهای شورای نگهبان در بررسی صلاحیتها سبب رشد کیفی نهادهای انتخابی شده یا از تاثیرگذاری آنها در امور مهم مملکتی کاسته است؟
البته بنده این سوال را با این پیش فرض مطرح کردم که سیاست اصلی نظام تضعیف نهادهای انتخابی نیست و همچنان جمهوری اسلامی به فرمایشات امام خمینی(ره) در خصوص این نهادها از جمله مجلس شورای اسلامی که آن را در راس امور میدانستند پایبند است. بنابراین چنانچه این پیش فرض را پذیرفته باشیم به نظر میرسد جای یک تحقیق و پژوهش جامع و کامل در این خصوص خالی است تا اهل نظر و دقت و همچنین تصمیمگیران اصلی دریابند خروجی شورای نگهبان چقدر بر کیفیت حکمرانی در کشور تاثیر گذاشته است.
این مقدمه را از آن جهت آوردم تا بگویم نامه سرگشاده چندی قبل یکی از نمایندگان مجلس خطاب به هیات رئیسه در مورد شوخیهای عجیب برخی نمایندگان و اینکه رای سایر نمایندگان را تغییر میدهند آنقدر عجیب و حاوی پیامهای فراوانی بود که جا داشت هیاتی حاکمیتی این معضل را در پارلمان بررسی و مشخص میکرد چرا به اینجا رسیدیم!
البته اینجا بد نیست این نکته را قلمی کنم که پایین آمدن شأن مجلس شورای اسلامی از جهات مختلف سالهاست که به دغدغه دلسوزان نظام و کشور تبدیل شده است. یکی از وجوه این قضیه عدم دخالت مجلس و نمایندگان آن در تصمیمگیریهای سرنوشتساز و مهم کشور است. سالهاست این نهاد به نهادی دست چندم تبدیل شده و سوگمندانه هر روز نیز در این خصوص نازلتر میشود! متاسفانه باید اذعان کرد در آن مواقعی هم که مجلس در مورد مسائل مهم مملکتی ورود داشته و مصوبه را مطرح نموده بیشر نقش ابزاری و داخلی داشته تا موثر و سیاستگزار.
مصداق این موضوع مصوبات هستهای مجلس وقت در ماههای پایانی دولت حسن روحانی است که مجلس شورای اسلامی به این موضوع ورود کرد تا فقط بتواند دولت وقت را ناکام بگذارد. وگرنه در شرایط عادی معمولا مجلس شورای اسلامیدر زمینه تاثیرگذاری به وضعیتی رسیده که اجازه دخل و تصرف آنچنانی در امور مهم را به آن نمیدهند.
بنده با حفظ احترام برای تمام نمایندگان مجلس علیالخصوص آنان که درد وطن و دین را دارند هشدار میدهم تضعیف مجلس به هرشکل و صورت آن به ضرر حمهوریت نظام است.
ضمن آنکه لازم است بررسی شود نزولشان مجلس شورای اسلامی چه ارتباطی میتواند به عملکرد شورای نگهبان داشته باشد. یعنی، مجلس اول شورای اسلامی با مجلس فعلی چه تفاوتهایی دارد و چرا هرچقدر به میزان ممیزی شورای نگهبان افزوده شده از آن سو تاثیری بر کیفیت مجلس نداشته است بلکه صرفا مجالس همسو تر با سیاستهای اصلی نظام شدهاند. در این میان اینکه پارلمان در ادوار اخیر چقدر صدای مردم بودهاند نیز موضوع دیگری است که کشف آن چندان سخت نیست. در مجموع بسیار بعید به نظر میرسد وضعیت فعلی که شاهد آن هستیم قرابت آنچنانی با سیاستهای و اعلامات معمار انقلاب اسلامی داشته باشد.