شنبه ۱۰ آذر ۱۴۰۳

ویژه

گزارش آژانس از نصب سانتریفیوژهای جدید ایران

آژانس انرژی هسته‌ای سازمان ملل در گزارشی اعلام کرد که ایران هزاران سانتریفیوژ جدید نصب کرده است.
خبرگزاری فرانسه گزارش داد که آژانس انرژی هسته‌ای سازمان ملل در گزارشی ادعا کرده است که ایران هزاران سانتریفیوژ جدید نصب کرده است.
این گزارش در آستانه گفت‌وگوهای برنامه‌ریزی‌شده جمعه هیات ایرانی با نمایندگان سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان در ژنو منتشر شده‌ است. رایزنی و تبادل‌نظر درخصوص آینده مذاکرات در پرتو تحولات جدید و دورنمای سناریوهای محتمل برای رسیدن به یک توافق در خصوص موضوع هسته‌ای و رفع تحریم‌های ایران در دستورکار این نشست خواهد بود.
بر اساس گزارشی که خبرگزاری فرانسه مشاهده کرده است، آژانس هسته‌ای سازمان ملل تأیید کرده است که ایران حدود ۶۰۰۰ سانتریفیوژ جدید برای غنی‌سازی اورانیوم نصب کرده است. طبق این گزارش، ایران به آژانس اطلاع داده بود که قصد دارد حدود ۶۰۰۰ سانتریفیوژ را در سایت‌های خود در فردو و نطنز برای غنی‌سازی اورانیوم تا پنج درصد تغذیه کند که بالاتر از حد ۳.۶۷ درصدی است که تهران در سال ۲۰۱۵ با آن موافقت کرده بود.
گزارش آژانس در شرایطی مطرح می‌شود که رسانه انگلیسی «رویترز» پیشتر مدعی شد که ایران به آژانس اطلاع داده که قصد دارد برای غنی‌سازی اورانیوم تا خلوص پنج درصد، به هشت آبشار سانتریفیوژ آی‌آر-۶ که اخیرا در فوردو نصب شده است، اورانیوم تزریق کند.
در گزارش این نهاد ناظر عنوان شده که بیش از ۶۰۰۰ سانتریفیوژ غنی‌سازی اورانیوم اضافی در حال حاضر در محل نصب شده‌اند و در حالت آنلاین قرار دهد.
گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که توسط رویترز مشاهده شده، منظور ایران از افزودن هزاران سانتریفیوژ را در پاسخ به قطعنامه‌ای که هفته گذشته شورای حکام ۳۵ کشوری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به درخواست بریتانیا، فرانسه، آلمان و آمریکا، تصویب کرد، توضیح می‌دهد.
برنامه از پیش اعلام شده‌ایران
این تحولات در حالی است که «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی، روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران گفت: «از اول اعلام کرده بودیم اگر سه کشور اروپایی راه تعامل را نپسندند و مقابله و صدور قطعنامه را دنبال کنند ما حتما بلادرنگ اقدام متقابل انجام خواهیم داد.»
وی افزود: «این کار همان لحظه و زمان رای‌گیری اجرایی شد و گازدهی چندهزار سانتریفیوژ پیشرفته را که در راستای اجرای برنامه توسعه صنعت هسته‌ای است آغاز کردیم و آنها را در مدار فعالیت قرار دادیم.»
اسلامی تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران همواره نشان داده در مقابل زور و فشار و رفتار غیرحقوقی و غیرقانونی هرگز عقب‌نشینی نمی‌کند. اینکه ما شفاف فعالیت کنیم و آن‌ها نادیده بگیرند و یک‌طرفه با بهانه‌جویی و با اتهام‌پراکنی بخواهند به کشور فشار بیاورند جواب‌ معکوس خواهند گرفت.»

خط و نشان عراقچی برای هرگونه اعمال فشار

«سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در دیدار با «خوزه مانوئل آلبارس بوئنو» وزیر امور خارجه اسپانیا اظهار داشت: «در برابر اقدام کشورهای اروپایی به تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، چندین هزار سانتریفیوژ پیشرفته ایرانی وارد مدار می‌شوند.»
او همچنین در نشستی جداگانه با اشاره به دیدار مقامات ایرانی و اروپایی در ژنو در روز جمعه تصریح کرد: «دیدار مذاکره‌کنندگان ایرانی و اروپایی در ژنو در روز جمعه در حقیقت یک جلسه طوفان فکری است تا ببینیم آیا واقعا راهی برای خروج از وضعیت فعلی وجود دارد یا خیر.»
عراقچی افزود: «نسبت به این دیدار خوش‌بین نیستم چرا که مطمئن نیستم ایران با طرف درستی صحبت می‌کند یا نه. به نظر می‌رسد کشورهای اروپایی به‌ویژه بریتانیا، آلمان و فرانسه سیاست تقابل را انتخاب کرده‌اند.»
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: «ایران همچنان در محدوده معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای باقی مانده و همچنان به دنبال همکاری است. ما در حال حاضر قصد نداریم غنی‌سازی بیش از ۶۰ درصد را انجام دهیم و این تصمیم ما در حال حاضر است. مایلم مجددا تأکید کنم که ما خط همکاری را برای حل شرافتمندانه این مشکل انتخاب کرده‌ایم.»
واکنش ایران درباره هرگونه اعمال فشار
سید عباس عراقچی در جریان سفر به پرتغال در نشست با جمعی از خبرنگاران در لیسبون در مورد تهدیدهای برخی از کشورهای غربی در مورد اجرای اسنپ بک گفت: اگر غرب تهدید به اعمال مجدد همه تحریم‌های سازمان ملل متحد را ادامه دهد، احتمالاً بحث هسته‌ای در داخل ایران به سمت در اختیار داشتن تسلیحات (هسته ای) گرایش پیدا خواهد کرد.
وی افزود: ایران پیشتر نیز توانایی و دانش ساخت سلاح هسته‌ای را داشته، اما این موضوع بخشی از راهبرد امنیتی تهران را تشکیل نمی‌دهد.
براساس گزارش منتشرشده از سوی رسانه انگلیسی زبان گاردین، عراقچی در این نشست تصریح کرد: تعامل ایران با غرب در مورد برنامه هسته‌ای تضمین شده نیست. در حال حاضر در ایران این بحث وجود دارد که شاید سیاست اشتباهی بوده است. چرا؟ زیرا ثابت کرد که ما هر کاری که آنها می‌خواستند انجام دادیم و وقتی نوبت آنها بود که تحریم‌ها را لغو کنند، در عمل اتفاقی نیفتاد.
این دیپلمات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: اگر کشورهای اروپایی در شورای امنیت سازمان ملل تحریم‌ها را مجدداً علیه ایران اعمال کنند، آن‌وقت همه در ایران متقاعد خواهند شد که بله، این دکترین اشتباه بوده است.
وی افزود : اگر این اتفاق بیفتد، فکر می‌کنم همه متقاعد می‌شوند که ما در مسیر اشتباهی رفته‌ایم، بنابراین باید مسیر را تغییر دهیم. معتقدم اگر اسنپ بک اتفاق بیفتد، با بحران مواجه می‌شویم.
عراقچی تصریح کرد : دیدار مذاکره‌کنندگان ایرانی و اروپایی در ژنو در روز جمعه در حقیقت یک جلسه طوفان فکری است تا ببینیم آیا واقعا راهی برای خروج از وضعیت فعلی وجود دارد یا خیر.
وی افزود : نسبت به این دیدار خوش‌بین نیستم چرا که مطمئن نیستم ایران با طرف درستی صحبت می‌کند یا نه. به نظر می‌رسد کشورهای اروپایی به ویژه بریتانیا، آلمان و فرانسه سیاست تقابل را انتخاب کرده‌اند.
عراقچی گفت: پس از قطعنامه اخیر شورای حکام ایران تصمیم گرفته است هزاران دستگاه جدید و بسیار پیشرفته سانتریفیوژ را وارد مدار کند. تزریق گاز به این ماشین‌ها شروع شده است. این نتیجه فشار آنهاست.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: ایران همچنان در محدوده معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای باقی مانده و همچنان به دنبال همکاری است. ما در حال حاضر قصد نداریم غنی سازی بیش از ۶۰ درصد را انجام دهیم و این تصمیم ما در حال حاضر است. مایلم مجدداً تأکید کنم که ما خط همکاری را برای حل شرافتمندانه این مشکل انتخاب کرده‌ایم.