یک وکیل دادگستری گفت: در صورت بروز سهلانگاری و قصور پزشکی، رضایتنامه پزشکان مانع از شکایت خانواده بیمار نخواهد بود و طبق قانون فرد متخطی مجازات خواهد شد.
در خصوص قصور و سهل انگاری پزشکان در قانون اساسی، اصل بر این است که پزشک مرتکب هیچگونه غفلت و کوتاهی نشود. اما چنانچه بیمار ادعایی مبنی بر قصور پزشکی پزشک داشته باشد، باید ادله و مدارک قوی برای اثبات ادعای خود مبنی بر بیاحتیاطی و بیمبالاتی پزشک برای ارائه داشته باشد.
در احراز قصور پزشکی، اگر مدارک و شواهد ارائه شده و نامه پزشک قانونی قصور را تأیید کند، مرجع قضائی مربوطه، رأی بر محکومیت پزشک صادر میکند. در همین این راستا زینب ریاضت وکیل دادگستری در گفتوگو با خبرنگار قضائی مهر بیان کرد: قصور در امور پزشکی جرم محسوب میشود و اگر مرتکب پزشک و یا پزشک نما باشد و بیمار آسیب ببیند یا فوت کند، در هر دو صورت در قانون برای قصور، مجازات در نظر گرفته شده است.
منظور از قصور پزشکی چیست؟
ریاضت اظهار کرد: ماده ١۴۵ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ اختصاص به جرایم غیر عمد دارد، و جرایم پزشکی نیز عموماً از «جرایم غیر عمد» محسوب میشود. گفته شده که در این جرایم عنصر معنوی جرم «تقصیر» است، مگر اینکه اثبات نشود. این جنایت غیرعمدی، اعم شبه عمدی و خطای محض است.
در تبصره همین ماده ذکر شده که منظور از تقصیر بیاحتیاطی و بیمبالاتی است.
اگر شخصی غفلت کند و یا مهارت کافی نداشته باشد از مصادیق بی احتیاطی محسوب میشود. وی ادامه داد: در جرایم پزشکی در اول بحث احراز قصور مطرح است، یعنی باید مشخص شود که پزشک چه قصوری انجام داده، و اینکه آیا شخص پزشک بوده یا خیر. اگر شماره نظام پزشکی باشد و به عنوان مثال عمل جراحی یا اموری که مرتبط با تخصص اش نیست را انجام دهد «مداخله در امر پزشکی» محسوب میشود، و طبق ماده ٣ مقررات امور پزشکی و دارویی مجازات برای فرد در نظر گرفته شده است، و اگر حتی پزشک باشد نیز میتواند در صورت قصور پزشکی» مجازات شود.
برای اثبات قصور پزشکی، ضوابط قانونی و عرف پزشکی هم در نظر قاضی اثرگذار خواهد بود.