معاون امور بین الملل قوه قضائیه گفت: پیگیری جنایتهای گروههای تروریستی از سوی قوه قضائیه و دستگاههای ذیربط با توجه به حدود صلاحیتشان در حال اقدام است.
دبیر ستاد حقوق بشر و معاون بینالملل قوه قضائیه در مصاحبهای با دیدبان حقوق بشر کردستان ایران در خصوص گروههای مسلح کُردی و بیان جزئیاتی از اقدامات قضایی ایران پرداخته که متن خلاصه شده آن به شرح ذیل است:
نظرتان در خصوص موارد گسترده نقض حقوق کودکان از سوی گروههای مسلح کُردی معارض ایران در قالب بهکارگیری کودکان زیر ۱۸ سال و استفاده از آنان در امور نظامی که در تناقض با کنوانسیونهای بینالمللی هم است، چیست؟
تروریستها، گروهکها و سازمانهای تروریستی برای رسیدن به اهداف شخصی، گروهی یا سازمانی خود از هر ابزاری استفاده مینمایند. بهکارگیری کودکان به لحاظ آسیبپذیری آنها برای اقدامات تروریستی نیز یکی از این ابزارها است. قرار دادن کودکان در این وضعیت موجب نقض گسترده حقوق آنها میشود که در کنوانسیونهای متعدد بینالمللی این حقوق شناسایی شده است.
یکی دیگر از اقدامات این گروهها در نقض حقوق بشر، مرتبط با زنان عضو است، آنها شرایط طاقتفرسایی را در مراحل آموزش و پس از آن دارند. نظر جنابعالی در این خصوص چیست؟
وضعیت زنان نیز در این موارد به لحاظ آسیبپذیری شباهتهایی با کودکان دارد. دلایل زیادی برای مشارکت زنان در همکاری با گروههای تروریستی وجود دارد؛ وعدههای دروغین، تبلیغات رسانهای، توطئه، تبعیت از همسر و خانواده و استخدام توسط گروهها از جمله این موارد است. ولی زنان در این ارتباط هم قربانی تروریسم هستند و هم مرتکب اقدام تروریستی میشوند. زمانی که مرتکب هستند باید به جرایم تروریستی آنها رسیدگی شود.
چرا مجامع جهانی حقوق بشری نسبت به این موارد آشکار نقض حقوق کودکان و زنان از سوی گروههای مزبور اقدامی صورت نمیدهند؟
وضعیت مجامع جهانی حقوق بشر موضوع روشنی است؛ آنها سیاسی عمل میکنند و حتماً برخی از سران گروههای تروریستی در کشورهای تحت نفوذ این مجامع با وجود ارتکاب جنایتهای تروریستی اقامت یا تردد دارند.
به نظر جنابعالی با توجه به ابعاد حقوقی اقدامات گروههای مسلح نامبرده، ایجاد اختلال در زندگی عادی شهروندان ایرانی مناطق غرب و شمال غربی که مانع از پیشرفت و توسعه مناطق مرزی کُردنشین شده و موجبات نارضایی گسترده مردم را فراهم آورده، چگونه باید سران گروههای مزبور را پاسخگوی اقداماتشان کرد؟
در خصوص اقدامات قضائی علیه گروههای تروریستی دموکرات، پژاک، کومله، پاک و... در چارچوب کمیته مشترک قضائی مقابله با تروریسم بین دو کشور اقداماتی صورت گرفته است. علاوه بر این مطابق موافقتنامه استرداد مجرمان بین جمهوری اسلامی ایران و عراق درخواست استرداد ۱۱۸ نفر عناصر اصلی این گروههای تروریستی از سوی قوه قضائیه به وزارت امور خارجه ارسال شده تا از آن طریق موضوع استرداد تروریستها از دولت عراق پیگیری شود. در سفر اسفندماه رئیس قوه قضائیه ایران یکی از مطالبات جدی ایشان از رئیس شورای عالی قضائی موضوع استرداد تروریستها بود.
برخی از کشورهای اروپایی داعیه مبارزه با تروریسم، حمایت از حقوق بشر و به ویژه حمایت از حقوق زنان و کودکان دارد. آنها به خوبی با رفتارهای تروریستی سران گروههای تروریستی آشنایی دارند و میدانند که به چه کیفیتی حقوق زنان و کودکان توسط این گروههای مسلح نقض میشود.