چهارشنبه ۲۹ فروردين ۱۴۰۳

تغییر برنامه ژاپن مقابل چین

ژاپن در گزارش سالیانه خود متعهد به ارتقای روابط ۲ جانبه با چین به سطح راهبردی شده است.
به گزارش کیودو نیوز، ژاپن در گزارش سالیانه خود با نام «بلوبوک دیپلماتیک ۲۰۲۴» نوشت: توکیو متعهد به توسعه روابط سودمند متقابل مبتنی بر منافع راهبردی مشترک با چین است.
فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن و شی جین‌پینگ رئیس‌جمهور چین در دیدار خود در حاشیه «نشست سانفرانسیسکو ۲۰۲۳» بر ایجاد روابط راهبردی و سودمند متقابل توافق کردند.
عمده اختلافات میان پکن و توکیو بر سر «منطقه مورد مناقشه در آب‌های شرقی چین، مجموعه ای از جزایر کوچک سنکاکو»، « انتقال پساب نیروگاه اتمی فوکوشیما به دریا » و «همکاری نظامی توکیو و آمریکا برای مقابله با فعالیت‌های نظامی ارتش چین در نزدیکی تایوان» است.
این گزارش دولتی در عین حال تصریح کرد: نگرانی‌هایی جدی در مورد تلاش‌های پکن برای «تغییر یکجانبه وضعیت موجود» و «اقدامات خطرناک در دریای جنوب چین» وجود دارد.
این گزارش همچنین بر اهمیت گسترش «همکاری سه جانبه میان ژاپن، ایالات متحده و فیلیپین» تاکید کرده است.
لی جیان سخنگوی وزارت امور خارجه چین در همین راستا مخالفت قاطع خود را با بلوبوک دیپلماتیک ژاپن ابراز و گفت: این سند یک کلیشه ننگین با متهم کردن چین، ابراز اغراق‌آمیز به اصطلاح تهدید پکن و دخالت غیرمنطقی در امور داخلی ما است.
وی افزود:چین از ژاپن می‌خواهد که اشتباهات خود را اصلاح و از تقابل رو در رو جلوگیری کند و برای ایجاد یک رابطه سازنده و پایدار بین ۲ کشور که الزامات عصر جدید را برآورده سازد، تلاش کند.
این گزارش همچنین کره‌جنوبی را به عنوان یک کشور همسایه مهم توصیف کرده که توکیو باید به عنوان یک شریک برای رسیدگی به مسائل مختلف جامعه بین‌المللی با آن همکاری داشته باشد.
در این گزارش آمده است: «با توجه به فضای امنیتی شدید در منطقه اقیانوس «هند-آرام»، همکاری نزدیک ژاپن و کره جنوبی در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری مورد نیاز است».
یکی از مقامات وزارت خارجه ژاپن در همین راستا، اظهار داشت: توکیو آخرین بار سئول را در «بلوبوک دیپلماتیک۲۰۱۰» شریک نامیده بود که نشان‌دهنده بهبود قابل توجه روابط ۲ جانبه بوده است.
۲ کشور آسیایی همچنین در واکنش به برنامه‌های هسته‌ای و موشکی کره‌شمالی که در سیاست‌گذاری این کشور «تهدیدهای جدی و قریب‌الوقوع» برای امنیت ژاپن ایجاد می‌کنند، همکاری‌های امنیتی سه‌جانبه با آمریکا را گسترش می‌دهند.
با این حال، توکیو و سئول بر سر جزایر «تاکشیما» تحت کنترل سئول و توکیو در دریای ژاپن با هم اختلاف دارند.