قیمت دلار در روزهای بعد از انتخابات سقف تاریخی خود را شکست و طی این دو روزگذشته دلار حدود سه هزار تومان افزایش قیمت داشته است. فعالان بازار ارز معتقدند حرکت صعودی دلار متاثر از رشد تقاضا است. آنها میگویند بازارساز در تلاش است با ارزپاشی، عرضه و تقاضا را در تعادل نگه دارد، اما روزهای پایانی سال مقطع حساسی است و تا کنون موفق به مهار قیمت نشده است.بر اساس این گزارش، دلار در زمان بازگشایی بازارها در روزگذشته با افزایش 600 تومانی روبرو شد و با ترک کانال 50هزار تومانی با قدرت وارد کانال 60هزار تومانی شد و تا لحظه تنظیم خبر قیمت آن در بازار ارز تهران به 60 هزار و 300 تومان رسید که در نوع خود یک رکوردشکنی جدید محسوب میشود.پیش از این، تحلیلگران بازارهای مالی کف قیمت دلار را منطقه ۵۲ هزار و ۵۰۰ تومانی در نظر میگرفتند اما با مفروضات فعلی به نظر میرسد، کف قیمت این اسکناس تا محدوده ۵۶ هزار تومان پیشروی کرده است.قدرت امام وردی، اقتصاددان، درباره نوسانات ارزی گفت: خاطرتان باشد که نوسانات بازار ارز به طور مستقیم، بیشترین اثر را از انتظارات منفی تورمیمیگیرد.
با توجه به این دوستانی که انتخاب شدند، بازار نگران است و این نگرانی که در بین مردم ایجاد شده که نمایندگان آینده به انتظارات تورمیو بی اعتمادی دامن میزنند؛ بازار نیز درگیر نوسان شده است. البته این نگرانی موقت است و شاید اگر افراد دیگری انتخاب میشدند که نگرانی در جامعه ایجاد نمیکردند.
انتخابات صرفاً یک اتفاق سیاسی نیست و تأثیرات قابل توجهی بر بازار نیز داشته است. انتظار جامعه این بود که بازارهای مهم در شرایط انتخاباتی ثابت نگه داشته شوند اما از چند روز قبل از انتخابات شاهد افزایش قیمت دلار بودیم که کماکان نیز ادامه دارد. برخی کارشناسان علت این مسأله را نگرانی جامعه از رفتارهای احتمالی مجلس تندرو تحلیل میکنند.
قدرت امام وردی، اقتصاددان، درباره نوسانات ارزی به «انتخاب» گفت: خاطرتان باشد که نوسانات بازار ارز به طور مستقیم، بیشترین اثر را از انتظارات منفی تورمیمیگیرد. با توجه به این دوستانی که انتخاب شدند، بازار نگران است و این نگرانی که در بین مردم ایجاد شده که نمایندگان آینده به انتظارات تورمیو بی اعتمادی دامن میزنند؛ بازار نیز درگیر نوسان شده است. البته این نگرانی موقت است و شاید اگر افراد دیگری انتخاب میشدند که نگرانی در جامعه ایجاد نمیکردند، شاهد کاهش نرخ ارز بودیم.
وی در ادامه در رابطه با افزایش نرخ ارز تا پس از نوروز بیان کرد: نکته دیگر در خصوص سیاستهای دولت و بانک مرکزی است که تقریباً در این دو سال اخیر بازار را به شدت کنترل میکند. عملاً بازار ارزی وجود ندارد که اسم آن را بازار آزاد ارز بگذاریم. شدید بودن کنترلها بر بازار ارز در ایام انتخابات که قرار بود شاخصها خوب نشان داده شود و ثباتی را در اقتصاد به نمایش بگذارند، چندان اینطور نشد. انتظار میرفت که دولت بازار را با ابزارهای مختلف کنترل کند و نگذارد نرخ تغییر کند. وقتی انتخابات تمام شد نگرانی افزایش نرخ ارز وجود داشت و همین اتفاق هم افتاد. این نوسانات به بعد از عید هم میکشد و ما دوباره افزایش قابل توجهی در نرخ ارز خواهیم داشت.
کسری بودجه نیز نوید یک جهش ارزی را میدهد و بازار رفتار مشخصی در رابطه با ارز نشان میدهد. رفتار بازار دقیقاً واقعیت اقتصاد است. اگر با این انتخابات انتظار آرامش اقتصادی را داشتند، الان در بازار وضعیت برعکس است و نشان از کاهش اعتماد سیاسی است.امام وردی درباره تأثیر انتخابات بر دیگر بازارها گفت: تقریباً اقتصاد ما دلاریزه شده است.
وقتی بازار ارز تکان میخورد، بازار طلا هم تغییر میکند و قیمت خودرو هم دچار نوسان میشود. البته بازار بورس مثبت بوده و خوشحالی اهالی این بازار را به دنبال داشته اما در بازار مسکن اصلاً شرایط اینطور نیست. طبیعتا اگر ما شاهد یک بازدهی غیرمعمول در یک بازار باشیم، باعث کوچ سرمایه میشود و این روند با شرایط سیاسی فعلی شدت گرفته است.
سیگنال منفی انتخابات آمریکا
به بازارهای ایران
یک کارشناس اقتصادی گفت: با توجه به تحریمها امکان بازگشت دلار حاصل از فروش نفت به کشور وجود ندارد و دولت درباره اینکه بدون در نظر گرفتن تحریمها در تعامل با دنیاست صادق نیست.
مرتضی افقه در گفتوگو با ایلنا درباره خیز دوباره نرخ دلار پس از مداخله اخیر بانک مرکزی برای کاهش نرخ دلار از 59 هزار تومان به 55 هزار تومان و دلایل افزایش دوباره آن، گفت: بانک مرکزی و سیاستگذاران اقتصادی چه بخش مالی و چه بخش پولی، در شرایط حال حاضر منفعل هستند.
آنچه که فعال است و در بازار ارز اثر میگذارد تحریمها، سیاست خارجی کشور، تنشهای منطقه و به ویژه تحولات انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا بر بازار نوسانات بازار موثر هستند و از عوامل فعال محسوب میشوند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اثرگذاری انتخابات در آمریکا بر بازار ارز ایران تاکید کرد: با هر اعلام نظرسنجی درباره احتمال پیروزی ترامپ یا اعلام نظرسنجیهایی که به نفع حزب جمهوریخواه است، پالس نوسان به نرخ ارز به ایران ارسال میشود و با توجه به بدببینی که نسبت به حاکمیت جمهوریخواهان وجود دارد، انتخابات آمریکا سیگنال منفی به بازارهای ایران میدهد.
افقه افزود: همچنین از دیگر عوامل فعال و موثر در بازار ارز افزایش تقاضای ارز در آستانه نوروز است و معمولا به دلیل افزایش سفرهای خارجی در نوروز تقاضا برای دلار افزایش پیدا میکند و این افزایش تقاضا و اثرگذاری آن بر قیمتها در سالهای گذشته هم دیده میشد.
وی گفت: در کنار تمام این عوامل که منجر به افزایش تقاضا برای ارز ایجاد شده معتقدم که اعلام آتش بس در غزه شاید روند افزایش نرخ ارز را متوقف کند. البته بعید است که نرخ را بتواند کاهش دهد و تنها در متوقف کردن افزایش قیمت میتواند اثرگذار باشد و حداقل در کوتاه مدت میتواند سرعتگیر افزایش قیمتها در بازار ارز باشد.این کارشناس اقتصادی اظهار داشت: مسئولان منفعل باید بدانند که افزایش نرخ دلار نقش موثر و مستقیم بر قیمت سایر کالا، خدمات و تولیدات داخل و همچنین کالاهای وارداتی مصرفی دارد.
از سوی وقتی واردات کالاهای واسطهای وارداتی با هزینه بیشتری انجام شود اثر مستقیم در میزان تولیدات در کشورمان خواهد داشت و افزایش قیمت تمام شده تولید هم منجر به افزایش نرخ تورم میشود و تورم وارداتی را ایجاد میکند و به نفع دولت هم نیست.
افقه با اشاره به ذخایر ارزی ناکافی برای ورود بانک مرکزی در کنترل بازار ارز، ادامه داد: یکی از دلایل منفعل شدن بانک مرکزی و دولت در کنترل بازار ارز این بوده که ورودی ارز به کشور بسته شده و قطع است.
با توجه به تحریمها امکان بازگشت دلار حاصل از فروش نفت به کشور وجود ندارد و دولت درباره اینکه بدون در نظر گرفتن تحریمها در تعامل با دنیاست صادق نیست. دولت دو سال از ذخایر موجود برای بودجه استفاده کرد و آن هم تنها برای بودجه بود نه اینکه سفره مردم را حفظ کند.
وی افزود: ذخایر در حال افول است و هر چه میتوانستند از صندوق توسعه ملی استقراض و برداشت کردهاند. از سوی دیگر کشور دیگر توان ادامه فشارهای مالیاتی را ندارد و اساسا ظرفیت اقتصاد ایران کشش این اعداد و ارقام مالیاتی در بودجه را ندارد و دولت هم نمیتواند جلوی فرارهای مالیاتی را بگیرد بنابراین فشار مالیاتی همچنین بر روی تولید و مودیان خرد است و ادامه این فشار مالیاتی منجر به شدت رکود در اقتصاد میشود.
این کارشناس اقتصادی گفت: در این میان دولت تنها به فکر درآمد خودش است و آثار و تبعات تصمیمات نادرست را بر اقتصاد نمیبیند.
افقه درباره ادامه افزایش نرخ دلار تا پایان سال اظهار داشت: برخیها مدعی هستند که عامل نرخ دلار حباب دارد و این افزایش قیمت واقعی نیست اما عامل هیجانی در رشد نرخ دلار هم یکی از عوامل تعیین کننده در قیمتها است که آن را با عنوان انتظارات از آینده میدانیم، بنابراین این افزایش قیمتها حتی اگر هیجانی باشد غیرواقعی نیست.
وقتی مردم و فعالان اقتصادی به دلیل نگرانی از آینده، هجوم ببرند تا داراییها و ریال خود را به دلار و طلا و ... تبدیل کنند اثر واقعی دارد. اینکه این افزایش نرخ دلار تا کجا ادامه پیدا کند به دو عامل تحولات بیرونی و تنشهای منطقه و تحولات داخلی بستگی دارد از این رو سقفی برای افزایش نرخ دلار نمیبینم اما این روند افزایشی به صورت شوک نخواهد بود و افزایش نرخ دلار به دلیل اینکه دولت جلوی افزایش نقدینگی را گرفته به آرامیادامه خواهد داشت.