یک عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی تهران معتقد است انتشار گواهی سپرده خاص مزیتهایی دارد و میتواند منابعی را جمع و به سمت بخشهای مولد هدایت کند، اما در مجموع نرخ تمام شده این تسهیلات بالا است و بنگاههای مولد چنین حاشیه سودی ندارند.
به گزارش ایسنا، اوایل بهمن ماه بانک مرکزی دستورالعمل انتشار گواهی سپرده خاص با نرخ سود علی الحساب بانکی ۳۰ درصد سالانه (پرداخت سود ماهانه) را با هدف تامین سرمایه در گردش واحدهای تولید به شبکه بانکی ابلاغ کرد.
بر این اساس بانکها میتوانند برای تامین سرمایه در گردش طرحهای با بازدهی بالا اقدام به انتشار این اوراق کرده و در پایان دوره مشارکت، سود قطعی نیز علاوه بر سود علیالحساب ۳۰ درصدی به خریداران این گواهی سپرده در شعب بانکها پرداخت میشود.در این رابطه عباس آرگون در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه انتشار گواهی سپرده خاص مزیتهایی دارد و میتواند منابعی را جمع و به سمت بخشهای مولد هدایت کند، گفت: همچنین این طرح میتواند تحرک منابع را کم کند.اما به گفته وی نرخ ۳۰ درصد علیالحساب است و با توجه به سودی که به صورت ماهانه پرداخت میشود، نرخ موثر به ۳۳ تا ۳۴ درصد میرسد که اگر به این مبلغ بهای تمام شده نظام بانکی را هم اضافه کنیم، این پول، قیمت تمام شدهای برای نظام بانکی دارد و با حساب تمام هزینههای نرخ تسهیلات به بالای ۴۰ درصد میرسد. اما بنگاههای مولد چنین حاشیه سودی ندارند.
آرگون با بیان اینکه این نرخ نشان دهنده وضع تورم هم هست و به بازار این پالس را میدهد، اظهار کرد: از طرف دیگر بازار سرمایه در سالهای اخیر به دلیل عدم پیشبینی پذیری قوانین و مقررات، قوانین خلقالساعه، قیمتگذاری دستوری و غیره حال و روز خوبی نداشته که این وضعیت هم باعث شده بخشی از منابع از بازار سرمایه خارج و به سمت نظام بانکی برود و این وضعیت شرایط بازار سرمایه را بدتر میکند.