موزائیک تاریخی «دختر کولی» که یکی از گنجینههای باستانی کشور ترکیه است، پس از بازگرداندن کامل از آمریکا، به نمایش گذاشته شد.
به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، بخشهایی از موزائیک «دختر کولی» که پیش از نیم قرن پیش دزدیده و به آمریکا قاچاق شده بود، پس از سالها به ترکیه بازگردانده و به نمایش عمومی گذاشته شد.
این موزاییک باستانی که حدود دو هزار سال قدمت دارد تصویرگر چهره دختری با چشمهای خیره و موهای پریشان است که به عنوان نماد شهر گازیانتپ در جنوب ترکیه شناخته میشود.
باستان شناسان ترکیهای این موزائیک را ۲۰ سال پیش و در جریان کاوش در شهر قدیمی زوگما در یافت شده است، شهری که توسط یکی از ژنرالهای ارتش اسکندر مقدونی در نزدیکی شهر گازیانتپ کنونی قرار دارد. باستان شناسان در هنگام کشف این اثر دریافتند بخشهایی از آن در گذشته غارت شده است.
این بخشها در دهه ۱۹۶۰ میلادی به خارج از کشور ترکیه قاچاق شده بودند و توسط دانشگاه ایالتی بولینگ گرین اوهایو به مبلغ ۳۵ هزار دلار خریداری شده و حتی تا سال ۲۰۱۲ نیز در این دانشگاه به نمایش گذاشته میشد؛ تا آنکه دولت ترکیه خواستار بازگشت این اثر تاریخی شد.
دانشگاه آمریکایی در ابتدا خواستار بازخرید این اثر تاریخی توسط ترکیه شد، پیشنهادی که دولت آنکارا نپذیرفت و در نهایت پس از پنج سال گفتگو و بر اساس امضای قراردادی مهم مقرر شد این اثر تاریخی به ترکیه بازگردانده شود.
ترکیه نیز قرار است کپی دقیق این اثر تاریخی را ایجاد کند و برای نمایش در اختیار دانشگاه بولینگ گرین اوهایو قرار دهد.
شهر قدیمی زاگما در نزدیک رودخانه فرات در زمان حکومت یونانیها و سپس رومیها به اوج شکوفایی رسید اما در قرن سوم پس از میلاد در یک جنگ تخریب شد. موزائیک ۱۵ متر مربعی «دختر کولی» برجستهترین نماد به جامانده از تاریخ این شهر است.
این اثر هماکنون در موزه موزائیک زاگمای ترکیه در حال نمایش است و بر اساس اعلام «مهمت نوری ارسوی» وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه این امیدواری وجود دارد که این اثر تاریخی بتواند نقش مهمی در رشد گردشگری در شهر گازیانتپ داشته باشد.