«یوکیو آمانو»، مدیرکل آژانس بینالملل انرژی اتمی گزارش فصلی جدید خود را درباره برنامه هستهای ایران منتشر کرد که بخش چهار متن کامل آن به شرح زیر است
تبدیل اورانیوم و ساخت سوخت
۳۲. اگر چه ایران ملزم شده تا تمامی فعالیتهای مرتبط با غنیسازی و پروژههای آب سنگین را متوقف کند اما ایران در حال انجام فعالیتهایی در سایتهای UCF و سایت ساخت سوخت و سایت ساخت صحفه سوحت در اصفهان است اگر چه این سایتها تحت نظارت آژانس قرار دارند. ایران اعلام کرده این فعالیتها را در راستای ساخت سوخت برای رآکتورهای تحقیقاتی خود انجام میدهد.
۳۳. بر اساس آخرین اطلاعاتی که در اختیار آژانس قرار گرفته، ایران مواد هستهای زیر را تولید کرده است:
در سایت UCF ۵۵۰ تن هگزا فلوراید تولید شده که از این میزان، ۹۱ تن آن به تاسیسات غنی سازی سوخت FEP ارسال شده است.
در سایت تولید سوخت FMP و FPFP هفت مورد سوخت که شامل اورانیوم غنی شده U-۲۳۵ تا غنای ۲۰ درصد و شامل دو مورد سوخت که شامل اورانیوم غنی شده U-۲۳۵ تا ۳.۳۴ درصد و ۵ مورد سوخت که شامل اورانیوم طبیعی است، میباشد.
۳۴. تاسیسات تبدیل اورانیوم
بین ۵ تا ۹ مارس ۲۰۱۲، آژانس راستی آزمایی موجودی فیزیکی در سایت UCF انجام داد که نتایج آن هم اکنون در آژانس در حال ارزیابی است. همانطور که قبلا گزارش شد، آژانس تولید ۲۴ کیلوگرم از اورانیوم به شکل دی اکسید اورانیوم را در جریان فعالیتهای تحقیق و توسعه بررسی کرده است و ۱۳.۶ کیلوگرم از اورانیوم که به شکل دی اکسید اورانیوم در آمده است به سایت تولید سوخت منتقل شده است. در ۱۰ آگوست ۲۰۱۲ ایران فعالیتهای تحقیق و توسعه خود را از سر گرفته است اما تا کنون اورانیوم بیشتری به شکل دی اکسید اورانیوم تولید نکرده است و در همان زمان نیز ایران در تبدیل کنسانتره سنگ اورانیوم حدود ۳۳۴۰ کیلوگرم اورانیوم طبیعی به شکل دی اکسید اورانیوم تولید کرده است و آژانس انتقال ۱۲۷۲ کیلوگرم از این مواد به سایت تولید سوخت را بررسی کرده است.
۳۵. در ۲۲ آوریل ۲۰۱۲، ایران به منطقه فرآوری UCF ، بیست و پنج درام را که شامل تقریبا ۶۵۶۰ کیلوگرم UOC تولید شده داخلی بود را وارد کرد و همچنین ۲۵ درام را که شامل تقریبا ۹۱۸۰ کیلوگرم UOC است که از انبار ذخایر واردتی UOC بوده، وارد کرده است. ایران UOCرا از این درامها با یکدیگر ترکیب کرده و از آن برای دی اکسید اورانیوم استفاده کرده است.
۳۶. سایت تولید سوخت: در ۲۲ آگوست ۲۰۱۲، آژانس راستی آزمایی اطلاعات طراحی و بازرسی در سایت تولید سوخت انجام داده و تایید شده است که در ساخت قرص سوخت برای رآکتور IR-۴۰ استفاده از دی اکسید اورانیوم همچنان ادامه دارد. در حالی که ایران همچنان به ساخت مجتمعهای سوخت برای رآکتور IR-۴۰ ادامه میدهد، که شامل ساخت مجتمعهای سوخت شامل مواد هستهای نمیشود.
۳۷. سایت ساخت صفحه سوخت: همانطور که قبلا گزارش شد، ایران فعالیتهایی را که شامل تبدیل هگزافلوراید اورانیوم ۲۳۵با غنای ۲۰ درصد به U۳O۸ و همچنین ساخت مجتمعهای سوخت که برای صفحه سوخت شامل U۳O۸ می شود را در یک سایت ترکیب کرده است.
بین آغاز فعالیتهای تبدیل در ۱۷ دسامبر ۲۰۱۱ و ۱۲ اگوست ۲۰۱۲، ایران اقدام به خوراکدهی به ۷۱.۲۵ کیلوگرم از هگزافلوراید غنی شده تا اورانیوم ۲۳۵ با غنای ۲۰ درصد کرده و ۳۱.۱ کیلوگرم از اورانیوم ۲۳۵ غنی شده تا ۲۰ درصد را به شکل U۳O۸ در آورده است.
ابعاد احتمالی نظامی
۳۸. گزارشهای قبلی توسط مدیر کل آژانس، موضوعات برجستهای را در ارتباط با ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران و اقدامات لازم برای حل آنها معرفی کرده است. از سال ۲۰۰۲ آژانس به طور فزایندهای درباره وجود محتمل فعالیتهای هستهای منتشر نشده که شامل سازمانهای مرتبط نظامی و همچنین شامل فعالیتهای مرتبط با توسعه بارگذاری هستهای برای موشک میباشد، ابراز نگرانی کرده است.
۳۹. ضمیمه گزارش نوامبر ۲۰۱۱ مدیر کل جزئیاتی درباره تحلیل اطلاعاتی که برای آژانس فراهم شده را ارائه میدهد که نشان میدهد ایران فعالیتهایی را انجام داده که مرتبط با توسعه تجهیزات انفجاری هستهای است. این اطلاعات که با بررسی گستردهای که توسط منابع مستقل انجام شده و شامل چندین کشور عضو و همچنین با تلاشهای خود آژانس و از طریق اطلاعاتی که توسط خود ایران فراهم شده، به دست آمده و به طور کلی میتوان گفت که این برآورد معتبر ارزیابی میشود. این اطلاعات نشان میدهد که پیش از پایان سال ۲۰۰۳، فعالیتهایی تحت برنامهای ساختارمند انجام شده است که برخی از آنها پس از سال ۲۰۰۳ ادامه یافته است و برخی از این فعالیتها ممکن است ادامه یافته است. از نوامبر سال ۲۰۱۱، آژانس به اطلاعات بیشتری دست یافته است که تحلیل ضمیمه را تایید میکند.
۴۰. در قطعنامه ۱۹۲۹ (سال ۲۰۱۰) شورای امنیت بار دیگر بر الزامات ایران بر اساس قطعنامههای شورای حکام تاکید مجدد شده است که این قطعنامه شامل قطعنامه GOV/۲۰۰۶/۱۴ و GOV/۲۰۰۹/۸۲ شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی است که به همکاری کامل با آژانس درباره تمامی موضوعات مهم به ویژه درباره آنهایی که نگرانی را درباره ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران بوده میشود که شامل فراهم کردن دسترسی بدون تاخیر به تمامی سایتها، تجهیزات، افراد و اسناد مورد درخواست آژانس بینالمللی انرژی است. در قطعنامه GOV/۲۰۱۱/۶۹ در ۱۸ نوامبر ۲۰۱۱ شورای حکام در میان دیگر موضوعات، نگرانی عمیق و فزاینده خود درباره موضوعات حل نشده درباره برنامه هستهای ایران را ابراز داشته است که شامل ضرورت تشریح وجود ابعاد نظامی احتمالی است.
۴۱. پارچین. همانطور که در ضمیمه گزارش نوامبر ۲۰۱۱ مدیر کل ارائه شده، اطلاعاتی که توسط کشورهای عضو برای آژانس فراهم شده، نشان میدهد که ایران مخزن بزرگ مهار انفجار ساخته تا از آن برای آزمایشان هیدرودینامیکی استفاده کند. اطلاعات نشان میدهد که این مخزن در سال ۲۰۰۰ در سایت پارچین نصب شده است. مکان این مخزن در مارس ۲۰۱۱ شناسایی شده است و آژانس به ایران درباره مکان این مخزن در ژانویه ۲۰۱۲ اطلاع داده است.
۴۲.تصاویر ماهوارهای در اختیار آژانس مربوط به دوره فوریه ۲۰۰۵ تا ژانویه ۲۰۱۲ هیچگونه فعالیت معناداری در ساختمان دربرگیرنده مخزن را نشان نمیدهند. به هر حال، از زمان درخواست اولیه آژانس برای دسترسی به این مکان، تصاویر ماهوارهای نشان میدهند که فعالیتهای گسترده و تغییرات ناشی از این فعالیتها، در مکان مزبور رخ داده است. تعدادی از تصاویر ماهوارهای از محل مزبور، از تاریخ فوریه ۲۰۱۲ این موارد را به نمایش میگذارند: خروج مقادیر زیادی مایعات از ساختمان محل نگهداری مخزن، خروج لوازم خارجی از ساختمان مزبور و وجود وسائط نقلیه سبک و سنگین در محل. تصاویر ماهوارهای، همچون تصویر ماه مه ۲۰۱۲ نشان میدهند که ۵ ساختمان یا سازه دیگر در این محل تخریب شدهاند و خطوط انتقال انرژی، حصارها و راههای ارتباطی همگی از بین رفتهاند. در یک فضای بزرگ و در اطراف محل مزبور، خاکبرداری انجام شده است و مسیرهای خاکی جدیدی ایجاد شدهاند. تصاویر ماهوارهای اوت ۲۰۱۲ نشان میدهند که ساختمان محل نگهداری مخزن، استتار شده است. در سایه این فعالیتهای گسترده، توانایی آژانس برای تایید اطلاعات مربوط به نگرانیهای آن کاهش یافته و هرگاه آژانس بتواند به محل مزبور دسترسی یابد، دیگر توان گذشته را برای تطبیق موثر اطلاعات نخواهد داشت
۴۳. در نامهای به آژانس به تاریخ ۲۹ آگوست ۲۰۱۲، ایران اعلام کرده است که ادعاها درباره فعالیتهای هستهای در سایت پارجین «بی اساس» بوده و فعالیتهای اخیر ادعایی در مجاورت مکانی که آژانس اعلام کرده، چیز قابل ذکری نیست.
۴۴. فعالیتهایی که مشاهده شده و نامه ایران در ۲۹ آگوست ۲۰۱۲ ارزیابی آژانس درباره ضرورت دسترسی به سایت پارچین بدون تاخیر را تقویت میکند.