خبرگزاری "نووستی" به نقل از الکساندر لوکاشویچ، سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه روسیه گزارش داد: روسیه منکر حق ایران برای تقدیم دادخواست به دادگاه نیست، اما بدون این کار نیز میتوان مساله مناسبات دوجانبه مسکو و تهران را حل کرد.
لوکاشویچ روز جمعه اظهار كرد: البته این حق مسلم هر کشور است که به دادگاه بينالمللي شکایت کند، اما ما معتقد بوده و هستیم که این روشی نیست که بتواند مساله را حل کند.
سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه روسیه گفت كه انگیزه تصمیم روسیه در اين باره مطابق با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل به اطلاع طرف ایرانی رسانده شده است.
وی گفت: امیدوارم عقل سلیم غلبه کرده و ما این مساله را از دستور کار مناسبات دوجانبه خود خارج سازیم.
قرارداد فروش سیستمهای "اس-۳۰۰" به ایران در ماه دسامبر ۲۰۰۷ امضا شد و قرار بود روسیه پنج سیستم موشکی پدافند هوایی "اس ـ ۳۰۰" به مبلغ حدود ۸۰۰ میلیون دلار را به ایران بفروشد. اما دمیتری مدودف، ريیس جمهور روسیه در ماه سپتامبر ۲۰۱۰ با صدور فرمانی تحویل سیستم های "اس ـ ۳۰۰"، تجهیزات زرهی و هواپیما، بالگرد و ناوهای جنگی به ایران را ممنوع کرد و مدعي شد اين دستور مطابق قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت سازمان ملل، مورخ ۹ ژوئن سال ۲۰۱۰ (۱۹ خرداد ۱۳۸۹) صادر شده است.
قرارداد فروش اين سيستم ها به ايران با مخالفت جدي غرب روبرو بود. سیستمهای "اس-۳۰۰" ویژه دفاع از موسسات صنعتی، نهادهای دولتی، پایگاههای نظامی و مقرهای فرماندهی در برابر حملات هوایی و فضایی دشمن هستند. این سیستم قادر به نابودسازی اهداف بالستیک بوده و از قابلیت حمله به اهداف زمینی نیز برخوردار است. تازهترین مدل سیستم "اس-۳۰۰" میتواند هواپیماهای دشمن را در فاصله ۱۵۰ کیلومتری و ارتفاع ۲۷ کیلومتری نابود کند.
ایران در شكايت از روسيه به دليل نقض تعهدات ناشي از اين قرارداد، دادخواستي ۴ میلیارد دلاری را به دادگاه داوري بین المللی در ژنو تقدیم کرده است.
اوايل هفته گذشته روزنامه روسي كامرسانت گزارش كرد كه روسيه در تلاش است ايران را متقاعد سازد ايران را به صرف نظر از شكايتش متقاعد كند.
اين روزنامه به نقل از منابعي در سرويس همكاري نظامي و فني فدرال روسيه گزارش داد: شكايت ايران مسالهاي آزار دهنده است كه اميدواريم از شر آن راحت شويم.
اين روزنامه افزود: اين مساله در ديدار سرگئي لاوروف، وزير امور خارجه روسيه از ايران در نيمه ماه ژوئن مورد بحث قرار گرفت. با اين حال تهران از صرف نظر از شكايتش خودداري كرد.