«چرا هرساله میلیارد، میلیارد از پول دولت خرج فوتبال میشود؟» این سوال که کاملا بهحق است سالهاست مانند یکپتک بر سر فوتبال ایران کوبیده میشود. ارتزاق باشگاهها از بودجههای دولتی موضوع اصلی بسیاری از برنامههای ورزشی صداوسیما بوده و هست. اما تناقض قابلتوجه ماجرا این است؛ تلویزیون که خودش یکی از معترضان استفاده باشگاهها از بودجههای دولتی است خودش عامل اصلی این اتفاق است. بهتر است یکبار در برنامههای صداوسیما بهجای پرسش بالا این سوال مطرح شود که چرا تلویزیون رقم واقعی حق پخش رقابتهای لیگ را پرداخت نمیکند.
واضح است اگر تلویزیون حق پخش واقعی را پرداخت کند دیگر باشگاهها نیازی به وصلشدن به دولت و بنگاههای دولتی و شبهدولتی نخواهند داشت. درست است که بودجه صداوسیما هم بیتالمال محسوب میشد اما این موضوع مشکل باشگاههای فوتبال نیست که با آن فوتبال ایران را از حق خود محروم کرد. در فوتبال حرفهای حدود ۴۰درصد درآمد باشگاهها از محل حق پخش تلویزیونی است و در شرایطی که تلویزیون ایران بهواسطه پخش آگهیهای تجاری در قبل، حین و بعد یکمسابقه لیگ برتر درآمدی چندصدمیلیاردی در یکفصل فوتبالی کسب میکند اما حاضر نیست حتی نیمی از درآمد خود را به فوتبال پرداخت کند.
تفاوت آنچه فوتبال از تلویزیون طلب میکند و آنچه صداوسیما قصد دارد پرداخت کند آنقدر فاحش است که علی کفاشیان در آستانه لیگ چهاردهم، تلویزیون را تهدیده کرده که دوربینهای سیما را به ورزشگاهها راه ندهد. البته رییس فدراسیون فوتبال در گذشته هم چنین تهدیدهایی را به زبان آورده بود اما نتوانسته بود کاری پیش ببرد.
بیرقیببودن صداوسیما و دولتیبودن ورزشگاهها این تهدید کفاشیان را بیشتر شبیه یکبلوف نمایش میدهد. آیا فدراسیون قادر است جلو ورود دوربینها را بگیرد؟ اگر دوربینهای صداوسیما مجوز حضور در ورزشگاهها را پیدا نکنند فدراسیون و سازمان لیگ چه راهکاری برای پخش مسابقات لیگ برتر دارند؟
همین دومساله مهم باعث میشود که صداوسیما از موضع بالا با فدراسیون، سازمان لیگ و باشگاهها مذاکره کند و درنهایت با رقمی با سازمان لیگ قرارداد حق پخش را امضا کند که به هیچوجه رضایت خانواده فوتبال حاصل نشود. به هر ترتیب فدراسیون فوتبال اگر میخواهد اینبار برای گرفتن حق فوتبال گام بلندتری بردارد باید قاطعتر عمل کند. در این میان وزارت ورزش و جوانان هم نقش مهمی دارد و اگر در کنار فدراسیون قرار بگیرد فوتبال را در موضع قویتری قرار میدهد.
آنهایی که سالهاست میگویند در ایران باشگاه وجود ندارد و تیمداری دیده میشود برای اینکه یکتحول مثبت در فوتبال ایران رخ بدهد و تیمها بهسمت باشگاهشدن، استقلال اقتصادی و خصوصیسازی حرکت کنند باید در دعوای فدراسیون و صداوسیما در کنار فدراسیون قرار بگیرند.
منبع: شرق