یک تحلیل گر اصلاح طلب تاکید کرد که با توجه به کاهش احتمال نامزدی خاتمی در انتخابات بحث حضور هاشمی رفسنجانی نه به عنوان بازی ساز بلکه به عنوان بازیگر افزایش یافته و به گفته وی در این مقطع مسئله نیامدن هاشمی رفسنجانی در انتخابات به عنوان نامزد، دیگر به اندازه گذشته قطعی نیست و احتمال آمدن ایشان بیش از پیش افزایش یافته است.
در چند روز اخیر احتمال کاندیداتوری هاشمی رفسنجانی در انتخابات ریاست جمهوری قوت گرفته است. برخی شنیده ها از این حکایت می کند که وی به زودی کاندیداتوری خود را اعلام خواهد کرد.
روز گذشته نیز خبرهایی درباره چاپ پوستر و آغاز فعالیت های ستاد هاشمی منتشر شد که از سوی یاسر هاشمی تکذیب شد. پیش از این نیز محسن هاشمی کاندیداتوری پدرش را وابسته به نظر شخصی وی دانسته بود.
در همین حال به نظر می رسد تحرکات جبهه اصلاحات برای قانع کردن سید محمد خاتمی نیز به بن بست خورده است. این وضعیت باعث تقویت احتمال حضور رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در عرصه انتخابات شده است.
حضوری که از سوی برخی اصولگرایان شکست سنگین دیگری را برای هاشمی رقم خواهد زد. کامران باقری لنکرانی روز گذشته در این باره گفت: «باید بگویم حضور آقای هاشمی در انتخابات ۹۲ موجب شکستی سنگینتر از انتخابات ۸۴ خواهد بود.» پیش از این نیز افرادی همچون محمد رضا باهنر به هاشمی توصیه کرده بودند که در انتخابات کاندیدا نشود.
اما محمد جواد حقشناس در گفتگو با فرارو گفت: رویکرد هاشمی در انتخابات سال جاری مبتنی به نگاه و رویکرد ایشان در آخرین حضورشان در نماز جمعه تهران به عنوان خطیب جمعه است.
حقشناس افزود: ایشان در این خطبه موضع بینابینی را نسبت به تحولات پس از انتخابات سال ۸۸ داشتند و پس از آن نیز مواضع ایشان متاثر از آخرین حضور در نماز جمعه تهران بوده است. رویکرد ایشان پس از آن نماز جمعه، نقش تسهیل کننده، اثر بخش و تاثیر گذار در تحولات سیاسی و ساخت قدرت بوده است.
وی با تاکید بر اینکه در سالهای اخیر هاشمی رفسنجانی ترجیح داده است بیش از بازیگری به بازی سازی و بازیکن سازی بپردازد گفت: به خصوص پس از سال ۸۸ هاشمی رفسنجانی نقش اثر بخشی و تاثیرگذاری را در بازی سازی و بازیکن سازی دیده است و بر همین اساس ترجیح میدهد که در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ نیز فردی با پشتوانه و حمایت معنوی او در معرض قضاوت افکار عمومی قرار گیرد.
حقشناس افزود: بر این اساس او در این دوره از انتخابات به دنبال فردی است که بتواند هم نظر عامه و هم نخبگان جامعه را جلب کند و در عین حال در عرصه بین الملل نیز مقبولیت لازم را داشته باشد و بتواند در عرصه داخلی بر پایه قانون اساسی در پیشبرد برنامههای عالی نظام گام بردارد.
این تحلیل گر اصلاح طلب تصریح کرد: حضور و یا مطرح شدن چهرههای نزدیک به آقای هاشمی رفسنجانی همچون آقایان حسن روحانی، اسحاق جهانگیری و یا حتی محمد علی نجفی در این راستا قابل تفسیر است.
وی ادامه داد: در راستای ایفای نقش بازی سازی که مورد اشاره قرار گرفت آقای هاشمی رفسنجانی در اواخر نیمه دوم سال ۹۱ نیز تلاش گستردهای به منظور جلب نظر سید محمد خاتمی برای اعلام نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری باتوجه به مقبولیت داخلی و بین المللی ایشان که امکان پیروزی در انتخابات را بالا میبرد داشت.
عضو حزب اعتماد ملی تاکید کرد: با توجه به اینکه به خصوص در ۱۰ روزه اخیر و طرح مواضع آقای خاتمی، احتمال حضور ایشان به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری بیش از پیش کاهش یافته است به همان نسبت بحث حضور شخص هاشمی رفسنجانی نه به عنوان بازی ساز بلکه به عنوان بازیگر افزایش یافته و در این مقطع میتوان با قاطعیت گفت که مسئله نیامدن هاشمی رفسنجانی در انتخابات به عنوان نامزد، به اندازه گذشته دیگر قطعی نیست و احتمال آمدن ایشان بیش از پیش افزایش یافته است.
حقشناس ادامه داد: هر چند هنوز هم به نظر میرسد که ترجیح هاشمی این است که در این دوره از انتخابات آقای خاتمی نامزدی خود را اعلام کنند اما به دلیل خصوصیت شخصی آقای خاتمی که قدرت ریسک پایین و نگرانی از رای نیاوردن و البته سایر دلایلی که ایشان مطرح کرده و یا نمیتوانند مطرح بکنند این احتمال کاهش پیدا کرده است.
وی در خاتمه گفت: بر خلاف آقای خاتمی، آقای هاشمی قدرت ریسک بالاتری دارد و هیچگاه ترس شکست در انتخابات را به دل راه نداده است و ایشان اگر به این واقعیت برسند که حضورشان لازم است و در این حضور تنها گزینه محسوب میشوند تردیدی نخواهند کرد و با نگرانیهای همچون شکست و رای نیاوردن از حضور استنکاف نمیورزد.