ناترازی برق در عین حال ابعاد کم سابقهای در کشور پیدا کرده و با وجود چند بار قطعی برق مشترکان خانگی، در نهایت شواهد نشان میدهد که صنایع این بار در فصل سرد هم با بی برقی مواجه شدند. چالش ناترازی برق در ایران چنان در حال افزایش است که پیشبینیها نشان میدهند اگر برای آن چارهجویی کافی صورت نگیرد، در سالهای بعد دائما بر شدت آن افزوده خواهد شد.
در همین رابطه سلمان اسحاقی، نماینده مجلس، درباره استفاده دوباره از مازوت در کشور به خبرآنلاین گفت: «هم آلودگیها و هم اظهارات اخیر سخنگوی دولت حاکی از این است که مازوتسوزی ادامه دارد و متوقف نشده است. این در شرایطی است که همچنان ما با قطعی برق خانهها یا صنایع هم روبهرو هستیم. ناترازیهای انرژی به ابعاد بزرگی رسیده است.»
وی تصریح کرد: «اینها بیانگر این است که ما نمیتوانیم به یکباره استفاده از مازوت را به طور کامل متوقف کنیم. حتی از نظر من این اقدامی اشتباه و خسارت بار است. مساله این است که برای کنار گذاشتن مازوت باید زیرساختی در تامین برق کشور ایجاد کنیم که دیگر نیازی به مازوت نداشته باشد و این ممکن نمیشود مگر اینکه تولید را افزایش دهیم. تولید هم بالا نخواهد رفت مگر اینکه نیروگاههای جدید در کشور شروع به کار کنند.»
نماینده دورههای یازدهم و دوازدهم مجلس افزود: «متاسفانه هنوز هیچ اقدامی برای احداث نیروگاههای جدید صورت نگرفته است. هیچ برنامهای برای آماده کردن نیروگاههای جدید وجود ندارد. به همین دلیل باید مسئولان دولتی پاسخ دهند بدون افزایش تولید، چگونه میخواهند به نحوی ناترازیها را حل کنند که دیگر نیاز به استفاده از نفت کوره (مازوت) نداشته باشیم. گیریم امسال توانستند با دو ساعت قطعی برق خانهها، سال را سپری کنند، سال به سال بر این ناترازی افزوده میشود و سالهای بعد بحران عمیقتر خواهد شد.»
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در پاسخ به راهکار مدنظرش برای حل چالش ناترازی برق توضیح داد: «ما نیاز به چند اقدام اساسی داریم. مهمترین آنها این است که باید استفاده از باطریهای خورشیدی را به نحو محسوسی افزایش دهیم. این مزیت در کشور ما وجود دارد که از انرژی خورشیدی استفاده بهینهتری شود. مثلا دولت میتواند با اقداماتی کشاورزان را به سمت استفاده از باطریهای خورشیدی سوق دهد.»
سلمانی گفت: «از سوی دیگر دولت میتواند تسهیلاتی را برای کسانی که از پنلهای خورشیدی استفاده میکنند در نظر بگیرد. با این اقدام بخشی از صنایع خرد و متوسط میتوانند خودشان به این سمت حرکت کنند و میتوان کاری کرد تا برق شبکه فعلا بیشتر برای خانههای مردم استفاده شود. این مشوقها میتوانند مصارف برق در بخش کشاورزی و صنعت را کاهش دهند و راه را برای استفاده گستردهتر از انرژیهای پاک باز کند.»
نماینده قائنات خاطرنشان ساخت: «برای صنایع و کارخانجات بزرگ هم دولت باید آنها را مکلف به استفاده از پنلهای خورشیدی کند. همانطوری که میدانیم صنایع سهم مهمی در مصارف انرژی کشور دارند و اگر آنها مکلف به استفاده از برق تولید شده در مزرعه پنلهای خورشیدی خودشان شوند، به بهترین شکل ناترازی برق به سمت حل شدن میروند. به این ترتیب افزایش تولید هم از طریق احداث نیروگاههای جدید و هم تولید برق خورشیدی محقق میشود. مازوت سوزاندن زمانی قطع خواهد شد که برق کافی وجود داشته باشد.»
به گفته این نماینده مجلس دولت میتواند صنایع بزرگ را مکلف به چنین اقداماتی کند و حتی از طریق مشوقهای مالیاتی به این اقدامات سرعت ببخشند.
سلمانی درباره چرایی کندی اقدامات تصریح کرد: «مساله اصلی ما کندی اقدامات نیست، بلکه سردرگمی است. ما با یک پازل به هم ریخته در حوزه تامین انرژی کشور مواجه هستیم و این امر به بی برنامگی و نبود وحدت در تصمیمگیری منجر شده است. به همین دلیل هیچ استراتژی مشخص و مدونی برای رفع ناترازی برق در کشور مشاهده نمیشود. ما در یک وضعیت سردرگم قرار گرفتهایم که همزمان پازل مقابل ما هم در حل به هم ریختهتر شدن است.»
وی ضمن مخالفت با به صفر رساندن مازوتسوزی هشدار داد: «رفع ناترازی با صفر کردن مازوتسوزی ممکن نیست آن هم وقتی ۴۵ سال است که مازوت سوخته شده است. تولید برق در کشور ما به مازوت وابسته شده و این مهم را یک شبه نمیتوان به صفر رساند بلکه باید با اقداماتی موثر و در بخشهایی که مصارف بالایی دارند، زمینه را برای رفع ناترازی و به صفر رساندن مازوتسوری فراهم کرد.»
وی افزود: «در رابطه با آلودگی هوا نباید به شکل غیرواقعی همه چیز را گردن مازوت سوزاندن بیاندازیم. میدانیم که برای شهر تهران نقش سوزاندن مازوت در آلودگی بسیار کم و در اراک زیاد است. صفر کردن سوزاندن مازوت همانقدر میتواند واقعی و عملی باشد که کسی مدعی شود برای بهبود محیط زیست باید خودروسازی کشور را ناگهان تعطیل کنیم. عملی نیست برای بهبود سلامت عمومی به کلی تولید بنزین داخلی یا خودرو سازی تعطیل کنیم. منطقی آن است که برای رفع ناترازی فعلی استراتژی داشته باشیم تا با تعطیلیهای پی در پی صنایع و برق خانهها، روح و روان مردم را به بازی نگیریم.»
اسحاقی در مقابل اینکه موافق مازوت سوزی است، تاکید کرد: «من موافق مازوت نیستم، بلکه میگویم رفع ناترازی به شکل اصولی باید انجام شود. اینکه ناگهان کسی ادعا کند که یک شبه سوزاندن مازوت به صفر رسیده، به نوعی فریب دادن افکار عمومی است.»
وی هشدار داد: «متاسفانه باید بگویم که دولت محترم راه حلی برای رفع ناترازی برق ندارد و به باور من با این قطعیها هم نخواهند توانست کاری پیش ببرند. باید برنامه و استراتژی ترتیب دهیم برمبنای توسعه نیروگاههای برقی و تکلیف صنایع بزرگ به ایجاد مزرعه پنلهای خورشیدی. تولید انرژی پاک نیازمند چنین راهکاری است نه اقدامات صرفا فوری مانند قطعی برق یا ادعای صفر شدن مازوت سوزی.»