به گزارش مردم سالاری آنلاین، آییننامه اجرایی جزء ۱ بند «ز» و بند «ل» تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ در ۲۱ خردادماه از سوی دولت ابلاغ شد که بر اساس این آییننامه از نظر تعرفه نسبت به سال ۱۴۰۱ در هیچ پلکانی از مصرف تغییری ایجاد نشده و تعرفهها همان تعرفههای سال ۱۴۰۱ است، اما از نظر الگوی مصرف ۱۲ پلکان مصرفی که در پنج اقلیم تعریف شده بود از ۷۵ مترمکعب به ۱۰۰ مترمکعب تغییر کرده است، ۷۰ درصد مصارف در سه پلکان اول ارزیابی و بعد از آن الگوهای مصرف متوسط، پرمصرف و بسیار پرمصرف تعریف شد.
بر اساس این مصوبه اگر مشترکان گاز خانگی در سه ماه سرد سال (۱۶ آذرماه تا ۱۶ اسفندماه)، مصرف گاز خود را حداقل ۱۰ و حداکثر ۳۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش دهند، به ازای هر مترمکعب معادل ۵ برابر هزینه انتقال و توزیع گاز، پاداش دریافت میکنند.
به عبارت دیگر به ازای هر مترمکعب صرفهجویی در مصرف گاز، معادل ۱۶ برابر نرخ گاز سه پله اول، پاداش داده میشود معادل هر مترمکعب ۱۶۰۰ تومان. یعنی اگر یک مشترک ۱۵ درصد مصرف گاز خود را کاهش دهد، بسته به میزان قبلی مصرف گاز بین ۱۰۰ هزار تومان تا یک میلیون تومان پاداش میگیرد. درواقع اگر مشترکان گاز خانگی در سه ماه سرد سال مصرف گاز خود را کاهش دهند، به ازای هر مترمکعب معادل ۵ برابر هزینه انتقال و توزیع گاز، پاداش دریافت میکنند.
به عبارت دیگر در صورت کاهش حداقل ١٠ درصدی مصارف خانگی به نسبت دوره مشابه سال گذشته، به ازای هر متر صرفه جویی مبلغی معادل پنج برابر هزینه فرآورش، انتقال و توزیع به مشترک پرداخت خواهد شد. این مبلغ تا سقف ٣٥ درصد صرفه جویی قابل پرداخت خواهد بود.
همچنین در صورت صرفهجویی بیش از ١٠ درصدی مدارس، دانشگاهها، خیریهها، اماکن ورزشی و مذهبی، مجتمعهای تجاری و اماکن گردشگری، به ازای هر یک واحد درصد صرفه جویی، مشمول تخفیف هزینه گازبها دوره صورتحساب به میزان ١٠ واحد درصد خواهند شد. این تخفیف گازبها تا سقف ٤٠ درصد قابل اعمال در صورتحساب دوره است.
مسلم رحمانی، مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران در این باره به ایسنا گفت: بنا بر مصوبه جدید، برخی از مشترکین چنانچه بین ۱۰ تا ۳۵ درصد و در بازه زمانی ۱۶ آذر تا ۱۵ اسفندماه نسبت به دوره مشابه در سال قبل صرفهجویی کنند، نه تنها هزینهای پرداخت نخواهند کرد، بلکه مبلغی نیز به عنوان پاداش صرفهجویی دریافت میکنند.
به گفته وی قریب به ۷۰ درصد مشترکان، الگوی مصرف را رعایت میکنند، تعداد مشترکان بسیار پرمصرف که بیش از ۳ برابر الگوی مصرف، گاز مصرف میکنند، تنها کمتر از ۱.۳ درصد مشترکان را شامل میشود.
این سیاست با هدف رفع ناترازی موجود در صنعت گاز تعریف شده و باتوجه به نتیجه مثبتی که در همین راستا در صنعت برق عاید دولت شد بهنظر میرسد که در این حوزه نیز بتواند کارساز باشد.