به گزارش مردم سالاری آنلاین، شاخص کل بورس تهران بعد از سه هفته متعادل با چاشنی منفی در معاملات روز یکشنبه، ۴ تیر ۱۴۰۲ توانست با رشدی ۲۷ هزار و ۱۵ واحدی در ارتفاع ۲ میلیون و ۱۸۹ هزار و ۶۳۲ واحدی قرار گیرد.
ارزش معاملات کل بازار سرمایه روز یکشنبه به ۱۰ هزار و ۴۸۸ میلیارد تومان رسید و ارزش معاملات خرد نیز افزایشی ۱۷ درصدی را ثبت کرد و به رقم ۷ هزار و ۵۵۰ میلیارد تومان رسید.
در بازار روز یکشنبه ۱۰۹ نماد صف خرید داشتند و در مقابلِ ۴۵ نماد صف فروش ایجاد شد.
اما سوال اصلی این است که آیا صعود شاخص کل بورس تهران ادامه دارد؟
پیام الیاس کردی، کارشناس بازار سرمایه در این مورد به اقتصاد ۲۴ گفت: بازدهی بازار سرمایه در حال مَچ شدن با بازدهی دلار است، به طوری که بعد از رسیدن قیمت دلار به کانال ۶۰ هزار تومان و اصلاح بعد از آن، این اصلاح پس از تاخیری کوتاه به بازار سرمایه رسید.
وی با اشاره به کودتای داخلی روسیه و اتفاقات آن در روز گذشته ادامه داد: اتفاقات روز شنبه ۳ تیرماه ۱۴۰۲ در روسیه و اخباری که به بازار غیررسمی ارز منتقل شد موجب افزایش قیمت دلار شد. علاوه بر آن، افزایش نرخ دلار محاسباتی قیمت پایه فرآوردههای نفتی از ۲۸۵۰۰ به ۳۷۹۶۳ تومان موجب مثبت شدن سهام پتروشیمیها در روز یکشنبه شد.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، افزایش قیمت دلار هرچند از لحاظ درصدی زیاد نبود؛ اما رسیدن آن به کانال ۴۹ تا ۵۰ هزار تومان موجب مثبت شدن شاخص کل شد، زیرا بازه ۵۹ تا ۶۰ هزار تومان برای قیمت دلار باعث جو روانی روی ذهن معامله گران بازار سرمایه میشود و ما بارها شاهد این موضوع بوده ایم.
الیاس کردی با اشاره به اخبار و گزارشهای خوب پالایشیها در روز گذشته افزود: اخبار مثبتی نیز در مورد ساختمانیها به گوش میرسد که هنوز تایید نشده است.
این کارشناس بازار سرمایه معتقد است: با وجود رشد ۲۷ هزار واحدی شاخص کل بورس طی یک روز، هنوز ارزش معاملات جذاب نیست و از طرف دیگر معامله گرانی که به دنبال کف قیمت دلار در بازار غیررسمی هستند، هنوز آن را پیدا نکرده اند.
الیاس کردی با طرح این سوال که آیا معامله گران فکر میکنند قیمت دلار خیلی بیشتر از اینها کاهش پیدا میکند؟ گفت: خیر، ولی دلار به هر حال کفی را خواهد ساخت که در ماههای آینده این کف برنخواهد گشت.
«این فرضیه که امسال، سال بورس است، فرضیه غلطی است، زیرا بازارها در ایران با یکدیگر خود را مچ میکنند.» کردی در ادامه این صحبت، ادامه داد: سه سال است که ادبیات بازار سرمایه هم تغییر کرده است. بعد از سال ۱۳۹۹ اعتقاد ندارم که بازار سرمایه تواناییهای عجیب و غریبی دارد که بگوییم «امسال سال بورس است.»
الیاس کردی با بیان اینکه با افزایش قیمت خودرو همه میگفتند امسال سال خودرو است، ادامه داد: اگر از کارشناسان هر بازاری سوال کنید، پاسخ خواهید شنید که «امسال، سال ماست.»، اما این پاسخ، واقعیت ندارد، زیرا بازارها در ایران چند سالی است که با یکدیگر مچ میشوند و ابتدا شاید یک بازار زودتر حرکت کند؛ اما این جریان به همه بازارها با تقدم و تاخیر میرسد؛ این در حالی است که هر بازار ادبیات خاص خود را دارد. به طور مثال در بازار ملک چیزی به نام ریزش قیمت مسکن نداریم و کف قیمت مسکن به راحتی شکسته نمیشود. همچنین اخبار واردات خودرو و کاهش قیمت دلار موجب ریزش قیمت خودرو شد، اما قیمت خودرو به صورت چشمگیر کاهش نیافت. این در حالی است که بازار سرمایه با کاهش قیمت دلار یک بیش واکنش نشان داد.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به سوال اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه بورس در کوتاه مدت شرایط بهتری را تجربه خواهد کرد؟ گفت: ما سه هفته تکراریِ متعادل و منفی را در بازار سرمایه شاهد هستیم و فکر میکنم بعد از منفی شدنهای مکرر بازار، باید واکنشی مثبت حتی در مقدار کم ببینیم؛ ولی برای این امر باید نیم نگاهی هم به قیمت دلار داشته باشیم.
الیاس کردی با اشاره به اینکه قیمت دلار تاثیر مستقیمی بر شاخص کل بازار سهام دارد، افزود: قیمت سهام در حال حاضر برای افرادی که میخواهند برای شش ماهه دوم سال سرمایه گذاری کنند به شدت ارزنده است؛ بنابراین الان زمان مناسبی برای ورود افرادی است که با صبر و حوصله خرید میکنند و دچار هیجان نمیشوند. البته واقعا کف قیمتهای سهام را نمیتوانیم به صورت قطعی بگوییم چقدر و کجاست، ولی افرادی که به این شیوه میخواهند در بازار سرمایه سرمایهگذاری کنند میتوانند برنده بازی بورس شوند.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، اگر سهامداران حقیقی به جای زیر ذره بین قرار دادن نوسانات یک ماهه بورس، یک نقشه راه دو ساله در بازار سرمایه برای خود داشته باشند به طور قطع، تمام بازارها را جا میگذارند.
الیاس کردی در پایان خاطرنشان کرد: به عبارت دیگر افرادی که امروز برای دو سال آینده و بلندمدت سرمایه گذاری میکنند، قطعا میتوانند سهام ارزنده این روزها را برچینند و برنده شوند. این قابلیت در بازارهای دیگر اصلا پیدا نمیشود یعنی شما اصلا نمیتوانید در بازار مسکن، ملکی را زیر قیمت بخرید. احتمال ندارد در بازار خودرو، خودرویی را فوق العاده زیر قیمت بتوانید بخرید. در بازار سرمایه به خاطر بیش واکنشی که این بازار دارد شک نکنید که بازار سرمایه میتواند سایر بازارها را جا بگذارد. از الان تا دو سال آینده بازار سرمایه میتواند برنده باشد، اما آیا این صبوری را سهامداران خرد دارند؟