به گزارش شرق، زمینهای کشاورزی یک قطره آب ندارد و خشکیده است. کشاورزان میگویند نزدیک به سه سال است که حتی یک بوته عدس نکاشتهاند، اما دولت خسارت طرح "نکاشت" را به کشاورزان پرداخت نکرده است.
بیآبی موجب مرگ گاو و گوسفندان شده است و باغهای میوه را خشکانده است.
افغانستان آب را روی سیستان قطع کرده است و مرزنشینان تمام دار و ندارشان را به بحران آب باختهاند. حالا منبع درآمد بسیاری از آنها تنها یارانه ماهانه ۳۰۰ هزار تومانی است که حدود ۶ دلار میشود و زندگی با آن نمیچرخد. چهرههای تکیده، دهانهای بیدندان و لباسهای مندرس به خوبی گواه وضعیت معاش مرزنشینان سیستانی است.
در قُرقُری و تختشاه قایقهای بهگلنشسته و وارونه کنار تابلوهای «شنا ممنوع» دیده میشوند، اما از اسکله تنها لاستیکهای سیاه لنگرگاه به جا مانده و برهوتی با خاک ترکخورده و شور. در حوالی نام خانوادگی بیشتر روستانشینان صیاد و صیادی است، اما از پیشینه اجدادی، تنها تورهای صیادی آویزان به دیوارها باقی مانده که زیر شعلههای خورشید پوسیدهاند.
با قطع رگ آبی هامون، بهشت سیستان زیرورو شده است و صحنهها آخرالزمانی است. خورشید چونان آتش گداخته جهنم است و تا چشم کار میکند برهوت است و برهوت. لایههای ضخیم نمک بر خاک کنار جاده برق کورکنندهای دارد. خاک مثل مردهای کف به لب آورده است.
در جاده، گردباد زوزه میکشد و شنهای روان را پیچوتابخوران به هوا میبرد. حسن شهدادی، معلم زابلی میگوید جاده تا صدمتری کور است.
اهالی روستاهای مرزی میگویند توفان شن و نمک، خاک گور هامون خشکیده است و سرفه امانشان را میبرد.
اختلاف ایران و افغانستان بر سر آب مربوط به یک یا دو سال گذشته نیست و تاریخ ۱۵۰ساله دارد. از ۷۰ سال پیش افغانستان سد بزرگ کجکی را روی هیرمند بسته و معادل یک سوم آب دریاچه هامون را پشت دیواره سد ذخیره میکند.
سدسازی افغانستان و انحراف مسیر آب از ایران به سد کجکی محدود نمیشود و حدود چهار ماه پیش از سقوط کابل به دست طالبان، سد کمالخان افتتاح شد و اشرف غنی، رئیسجمهوری وقت افغانستان، در مراسمی گفت «آب هیرمند قرنها از افغانستان خارج میشد، ولی اکنون مدیریت آن به دست افغانهاست و از این پس، آب را در مقابل نفت به ایران میدهیم».
احداث سدهای متعدد و انحراف جریان آب باعث شده که از حدود سه سال پیش تاکنون، جریان آب از افغانستان به سیستان طور کامل قطع شود و زندگی در مرزهای ایران به شدت دشوار شود، اما افغانستان به همین جا بسنده نکرده و طالبان از عملیات ساخت سد دیگری به نام بخشآباد روی رود فراه و انحراف جریان آب آن از هامون میگویند.
قصه اینجا به پایان نمیرسد و حالا طالبان مسیر آب را به سمت گودزره منحرف کرده است. به تعبیر علیرضا سرورینژاد، کارشناس آبخیزداری و آبخوانداری، طالبان با این کار به دنبال انتقال هامون از مرز ایران و افغانستان به مرز افغانستان و پاکستان است و در واقع با مرگ هامون هیرمند، گودزره یک هامون جدید در مرز افغانستان و پاکستان خواهد بود.