به گزارش
مردم سالاری آنلاین، حدود ۱۰۰ روز از بروز مسمومیتهای زنجیرهای دانشآموزان در مدارس مختلف میگذرد؛ مسمومیتهایی که از مدارس دخترانه قم آغاز شد و دامنه آن به شهرهای دیگری چون بروجرد رسیده است. امروز نیز والدین از مسمومیت فرزندانشان در مدرسهای در محله تهرانسر خبر میدهند.
سریال مسومیتهای دانش آموزان دختر به تهران رسیده و امروز دانش آموزان دبیرستان دخترانه خیام پردیس با گاز مسموم شده به بیمارستان منتقل شدند. استنشاق گازی با منشاء نامعلوم تا کنون در حدود ۵۰ مدرسه تکرار و بالغ بر ۳۵۰ دانشآموز را گرفتار خود کرده است. بروز علائم مشکوک به مسمومیت اعم از بیحالی، ضعف، مشکلات تنفسی، گرفتگی عضلانی و ... دانشآموزانی از شهرهای مختلف را در روزهای ۹ آذر، ۲۲ آذر، ۸ بهمن، ۱۲ بهمن، ۱۶ بهمن، ۱۷ بهمن، ۲۳ بهمن، ۲ اسفند، ۳ اسفند، ۶ اسفند، ۷ اسفند و ۹ اسفند راهی بیمارستان کرده است.
در حالی پنجاه مدرسه دخترانه طی ۳ ماه گذشته درگیر مسمومیت میشود که هنوز نه احدی برای این مسمومیتها بازداشت شده و نه وزارت آموزش پرورش قصد اعلام وضعیت فوق العاده دارد.
هنرستان نور قم جایی بود که حملات بیولوژیک به دانش آموزان از آنجا آغاز شد. نهم آذر ماه اولین گروه از دانشآموزان دختر محصل در این هنرستان درگیر مسمومیت شدند. مجددا در تاریخ ۲۲ آذر ماه نیز دانش آموزان این هنرستان بار دیگر درگیر مسمومیت شده بودند. به فاصله یک ماه موج مسمومیت از قم به مدرسه فرزانگان اردبیل رفت و مجددا به قم بازگشت و این بار سرعت بیشتری به خود گرفت. در فاصله ۱۰ تا ۲۳ بهمن دانش آموزان ۳ مدرسه دیگر در قم این مسمومیتهای سریالی را تجربه کردند.
از سوی دیگر از ابتدای بهمن ماه تا امروز ۴ مدرسه در اردیبل، یک مدرسه در دیگر در قم، دو مدرسه در بروجرد و با احتساب حادثه امروز در دبیرستان دخترانه خیام پردیس، ۲ مدرسه هم در تهران نیز درگیر مسمومیت سریالی شدهاند. البته خبرهایی از درگیری چند مدرسه دیگر در غرب تهران نیز به گوش میرسد که فراز نمیتواند آنها را تایید کند.
به غیر از موارد گفته شده، خبرگزاری فارس رسما از درگیری ۴۰ مدرسه در قم با مسمومیت خبر داده. بنابراین اگر عدد ۴۰ این خبرگزاری را به تعداد مدرسههای شهرهای دیگر اضافه کنیم که تا به امروز خبر آنها رسما تایید شده، به عدد ۴۹ مدرسه میرسیم.
از سوی دیگر صبح امروز عبدالعلی رحیمی مظفری، نماینده مجلس در صحن علنی مجلس در تذکری گفته است که ۱۰ تا ۱۵ شهر ما درگیر مسمومیت دانش آموزی شده و مجلس باید به این موضوع ورود کند.
این در حالی است که آمارهای رسمی یا آن مسمومیتهایی که از آنها حرف زده شده فقط ۴ شهر را نشان میدهد در حالیکه جملات این نماینده مجلس خبر از آمار وسیعتری میدهد.
دانش آموزان با چه چیزی مسموم شدند؟
براساس گزارشی که خبرگزاری فارس در تاریخ دوم اسفند ماه یعنی قبل از مسمویت ۲ مدرسه در بروجرد و یک مدرسه در تهران، منتشر کرد ۲۰۰ دانش آموز فقط در قم دچار مسمومیت شده بودند که با احتساب ۵۰ دانش آموز مدرسه ۱۵ خرداد بروجرد و ۳۵ دانش آموز مدرسه خیام تهران، این عدد به ۲۸۵ دانش آموز و حتی بیشتر رسید.ه زیرا تعداد دانش آموزان مسموم شده در مدرسه خیام بروجرد، مدارس اردبیل و یک مدرسه دیگر در تهران هنوز مشخص نیست.
تاکنون استشمام بوهای متعددی توسط دانش آموزان و مدیران گزارش شده، از جمله بوی عطر، پرتقال، برف شادی، مواد شوینده، نارنگی، بمب بدبو، سیم سوخته، چوب سوخته، تنباکو، ماست ترشیده و ... که منجر به بروز علائمی چون حالت تهوع، حس خفگی و بیحسی شده است.
با اینکه تا به امروز هیچ جزییاتی از نحوه مسمومیت دانش آموزان دختر از سوی مسئولین اعلام نشده بود، نهایتا وزیر بهداشت دولت سیزدهم صبح امروز اعلام کرد: «از بهترین اساتید سم شناسی کشور استفاده شد و مجموع تحقیقات نشان داد که نوعی سم خفیف باعث ایجاد مسمومیت شده است. اینکه این سم چطور تولید شده و عامدانه بوده یا خیر در حیطه وظایف وزارت بهداشت نیست.»
وزیر آموزش و پرورش: وزارت بهداشت پیگیر مسمومیت دانشآموزان است
وزیر بهداشت: سم خفیفی باعث مسمومیت شده؛ عوارض بعدی در آینده منتشر میشود
وزیر آموزش و پرورش، در روز هشتم اسفندماه درپاسخ به سوال خبرنگاران درباره مسمومیتها به این جمله بسنده کرد که «وزارت بهداشت پیگیر آن هستند و نتیجه را از طریق رسانهها اعلام خواهند کرد.»
در هفته پایانی بهمن ماه، وزیر بهداشت که به عنوان نماینده دولت راهی استان قم شد و در آنجا از تشکیل کارگروهی ویژه برای تعیین منشا و علت بروز مسمومیتهای مذکور خبر داده بود، در نهایت در روز نهم اسفندماه نتایج بررسیهای خود را اعلام کرد و در این باره گفت که «سم بسیار خفیفی باعث مسمومیت خفیف در دانش آموزان شده که البته عوارضی ایجاد نکرده است و جزئیات نوع سم و عوارض احتمالی بعدی آن، در آینده منتشر میشود.»
وی این را هم گفته است که «بررسی اینکه سم از کجا میآید و... در حد وزارت بهداشت نیست. اظهارات در مورد عمدی بودن آن نیز به عهده ما نیست. درمان این مشکل انجام میشود و تاکنون عارضه خاصی نداشته است.»
عاملان همچنان ناشناس
تا به امروز جان صدها دانش آموز دختر با این نوع مسمومیتها در خطر گرفته و جوی ناامن برای دانش آموزان و خانوادههای آنها شکل گرفته است. اما جدیترین ورود به این ماجرا فقط توسط دادستان کل کشور در ابتدای اسفند ماه صورت گرفته که از دادستانی قم خواست به طور جدی به ماجرا ورود کنند.
با این حال روز گذشته منتظری اعلام کرد: «کارهای کارشناسی گستردهای در این خصوص انجام شده و مسئولان مربوطه در حوزههای مختلف اطلاعاتی، امنیتی، بهداشتی، درمانی و آموزشی کارهای جمعی را شروع کردند و آزمایشهای فراوانی انجام شده اما هنوز نتوانستهاند به سرنخ های مشخصی برسند.»
سوال جدی این است که چرا بعد از گذشت چندین هفته از شروع این ماجرا هنوز حتی یک نفر بابت این مسمومیتهای سریالی بازداشت نشده است؟ بعد از گذشته این مدت طولانی و تکرار چند ده باره یک اتفاق مشابه دیگر شکی باقی نمانده که با یک اقدام برنامهریزی شده و سازمان یافته توسط یک گروه مشخص مواجه هستیم که به شکل هدفمندی، اهداف مشخص را با روشی مشابه مورد حمله خود قرار میدهد.
بعد از ۳ ماه از شروع ماجرا نه فقط جان و سلامتی تعداد زیادی از دانش آموزان کشور بلکه امنیت روانی و عمومی جامعه با این سلسله اقدامات مورد تهدید جدی قرار گرفته است.
رادان: در حال شناسایی مظنونین احتمالی هستیم/ هنوز فردی دستگیر نشده
همچنین سردار احمدرضا رادان، فرمانده فراجا از ورود پلیس به این موضوع خبر داده و گفته است که «تلاش و تحقیقات زیادی ازسوی پلیس و دیگر دستگاهها در این زمینه انجام شده که منشاء و کانون این موضوع کشف شود و همکاران من در سازمان اطلاعات فراجا و دیگر بخشهای انتظامی و همینطور دستگاههای دیگر در حال بررسی این موضوع و رسیدگی به پرونده هستند که امیدواریم بتوانیم به جای خوبی برسیم. هنوز فردی را در این پرونده دستگیر نکردیم و درحال شناسایی مظنونین احتمالی هستیم.»
وی در ادامه این را هم گفته است که «همه دستگاهها در حال تلاش هستیم تا مردم را از این نگرانی که برایشان ایجاد شده است، خارج کنیم، من مطمئن هستم که پیگیریهای ما و دیگر بخشها در این خصوص به نتیجه خواهد رسید. در حال حاضر اولویت ما یافتن منشاء این پرونده است و تا آن زمان درباره عمدی یا غیرعمدی بودن آن قضاوتی نخواهیم کرد.»
چرا شرایط اضطراری اعلام نمیشود؟
نکته دیگر این است که توقع میرفت بعد از تکرار پر تعداد سریال مسمومیتها، شاهد اقدام متقابلی به مراتب جدیتر از دستور دادستان کل کشور باشیم. به نظر میرسد ماجرا از جهت حیثیت عمومی کشور و امنیت روانی جامعه آنقدر جدی باشد که ورود شورای امنیت کشور به موضوع ضرورت پیدا کند.
کما اینکه بالارفتن آمار شهرها و مدارس درگیر این اتفاق ضرورت اعلام یک حالت فوق العاده را ایجاد میکند. شکی نیست که سریال این مسمومیتها و بازتاب و نگرانی که در جامعه در پی داشته را نمیتوان یک وضعیت عادی دانست.
بخش زیادی از جامعه نگران هستند که سرنوشت عاملان این اقدامات مانند خاتمه کار اسید پاشهای اصفهان شود که هیچگاه حتی شناسایی هم نشدند. اما نگرانی مهمتر فعلا این است که ماجرای سریال آغاز شده در آذرماه همچنان ادامه دارد و معلوم نیست که چه زمانی نقطه پایانی بر آن گذاشته خواهد شد.
بسیار واضح است که اگر امروز با این نوع اقدامات برخورد جدی صورت نگیرد، در آینده بسیار نزدیک شاهد اقداماتی شاید به مراتب خطرناکتر باشیم.