۰
پنجشنبه ۱۵ دی ۱۴۰۱ ساعت ۰۹:۴۰

خرید هیجانی ارز باعث شد دلار گران شود

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: ریشه افزایش نرخ ارز، خرید هیجانی ارز و فشار بر بازار است. باید توجه داشت که فشار بر بازار، معنی‌اش تنها خرید ارز توسط مردم عادی نیست.
خرید هیجانی ارز باعث شد دلار گران شود
به گزارش مردم سالاری آنلاین، وارد شدن قیمت دلار به کانال ۴۴ هزار تومان در یک مقطع زمانی، همه جامعه را نگران آینده اقتصادی کشور کرد، به طوری که برخی خبر از ابرتورم دادند و عده‌ای گفتند ابرتورم رخ داده است.
اگرچه با عزل رئیس کل بانک مرکزی و آمدن محمدرضا فرزین گویی کمی از التهابات بازار دلار کاسته شد، اما دلار همچنان در حال نزدیک شدن به کانال ۴۰ هزار تومان است.
البته فرزین در اولین اظهار نظر خود پس از نشستن بر کسی ریاست بانک مرکزی وعده داد که قیمت دلار را در بازار نیما برای تامین کالاهای اساسی بر روی نرخ ۲۸۵۰۰ نگه دارد و معاون اول رئیس جمهور هم گفت که این نرخ تا دو سال برای تامین کالاهای اساسی ثابت می‌ماند، وعده‌ای که باید منتظر نشست و دید آیا محقق خواهد شد؟
از این‌رو، به سراغ مهدی طغیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس رفتیم تا نظرات وی را در این باره جویا شویم.
او به اقتصاد۲۴ گفت: عوامل مختلفی باید کنار هم قرار بگیرند تا ابرتورم رخ دهد. اینکه نرخ ارز، بی‌رویه بالا برود به تنهایی باعث ابرتورم نخواهد شد.
نماینده اصفهان افزود: سیاست‌گذاری‌های دولت در بحث پول، اتفاقاً ضدتورمی است. درست است که یکی از عوامل موثر در تورم، افزایش نرخ ارز است، ولی وقوع ابرتورم، تنها به واسطه این یک عامل شدنی نیست. افزایش نرخ ارز، اثرات تورمی دارد، ولی ابرتورم ایجاد نمی‌کند. در حال حاضر، تورم ۴۰ یا ۵۰ درصدی را شاهد هستیم که از آن به عنوان تورم شدید یاد می‌کنند.
طغیانی تصریح کرد: ابرتورم در دانش اقتصاد، معنایش تورم‌های بالای ۱۰۰ یا ۲۰۰ درصدی است و زمانی شاهد چنین پدیده‌ای می‌شویم که تغییرات لحظه‌ای در کل سال یا در طول یک دوره زمانی نمایان باشد.
وی اظهار داشت: در ایران مثل همین ایام، تورم‌های شدید را تجربه کرده‌ایم و گاهی مثل خردادماه سال جاری، تورم در حد بالا، خودش را نشان داد که به خاطر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بود. در آن زمان، یک تا دو ماه، بازار درگیر تورم شدید شد، ولی باز هم ابرتورم رخ نداد و مجدداً تکرار می‌کنم تنها به واسطه افزایش نرخ ارز، ما هیچ‌گاه دچار ابرتورم نخواهیم شد.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس یادآور شد: ریشه افزایش نرخ ارز، خرید هیجانی ارز و فشار بر بازار است. باید توجه داشت که فشار بر بازار، معنی‌اش تنها خرید ارز توسط مردم عادی نیست. تقاضای ارز که فقط تقاضای اسکناس نیست. تقاضای اسکناس، تقاضای تبدیل کردن سرمایه خرد به ارز است که در شرایط نااطمینانی از آینده، بیشتر می‌شود؛ مثل این هفته‌ها. از طرفی، بخشی از این وضعیت هم، به ناآرامی‌های اخیر کشور برمی‌گردد.
طغیانی در ادامه گفت: تقاضا در بازار ارز با نیت‌های مختلف است که باید در اقتصاد، آن‌ها را دسته‌بندی کرد تا سهم هر پدیده معلوم شود. به طور مثال، شاید افرادی بخواهند از ایران مهاجرت کنند و به دنبال انتقال سرمایه خود به کشور مقصد هستند یا مثلاً افرادی بخواهند ریسک دارایی‌های خود را با خرید ارز و طلا، کاهش دهند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: یکی از عوامل مهم در فشار به بازار و افزایش نرخ ارز، خرید مواد اولیه توسط تولیدکنندگان برای ماه‌های آتی کارشان است. یعنی زمانی که اطمینان به آینده ندارند، سعی می‌کنند خرید چند ماه آینده خود را جلوتر بخرند و انبار کنند. جمع همه این عوامل می‌شود افزایش تقاضا برای دریافت ارز که به تبع آن، قیمت ارز بالا می‌رود.
کد مطلب: 186036
برچسب ها: ارز دلار گرانی
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *