به گزارش
مردم سالاری آنلاین، برمبنای دادههای گمرک، در ۸ ماهه سال جاری روند ورود نهادههای دامی نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهشی است. این موضوع در کنار ترخیص کُند این اقلام منجر شده مصرف کننده با رشد قیمت کالای نهایی روبرو شود. در واقع ضعف سیاستگذاری در تامین بازار یکی از عوامل مهم رشد قیمت گوشت، شیر و تخم مرغ است.
براساس دادههای گمرک ایران تا پایان آبان ماه سال جاری، 8 میلیون و 297 هزار و 517 تن ذرت، جو و کنجاله سویا وارد کشور شده است که در مقایسه با آمار مشابه سال گذشته نشان از کاهش قابل توجه این نهادهها میدهد. طبق گزارشی که اوندا در اختیار اکوایران قرار داده، میزان واردات نهادههای دامی در این مدت به لحاظ وزنی 31 درصد و به لحاظ ارزشی 19 درصد کاهش پیدا کرده است.
البته این ارقام در شهریور ماه نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 50 درصد بود. اما به دنبال ترخیص کالاهای موجود در گمرک این روند کاهشی شده است. برهمین اساس پیشبینی میشود، با ترخیص 4.7 میلیون تن نهاده دامی در روزهای آینده، بر آمار ماه آتی تاثیر مثبت بگذارد.
چند روز پیش محمد جعفری معاون بازرگانی داخلی شرکت بازرگانی دولتی ایران از رفع شدن مشکل ترخیص ۴.۷ میلیون تن نهادههای دامی باقی مانده در گمرک خبر داد و گفت: اکنون نیازمند تعداد بیشتری کامیون برای حمل این نهادهها به کشور هستیم.
برهمین اساس نیز پیشبینی میشود، بهای نهادهها در بازار داخل کاهش یابد. اما در قیمت مرغ و تخم از سویی و از سویی دیگر گوشت قرمز و شیر تغییری ایجاد نخواهد شد. پیشتر سید فرزاد طلاکش، دبیرکل کانون سراسری مرغ تخمگذار ایران به اکو ایران گفته بود، ورود نهادهها به بازار تاثیری بر قیمت تمام شده تولید نخواهد داشت. او همچنین با اشاره به اینکه در 5 ماهه اول سال جاری واردات نهادهها نسبت به مدت مشابه سال قبل 36 درصد کاهش یافته بود؛ گفته بود، در این مدت به دلیل کاهش نهادههای دامی، تولید نیز کاهش یافت. حال با ورود این نهادهها تولید رشد خواهد کرد. اما قیمت کاهش نخواهد یافت.
در نهایت هم نه تنها قیمتها کاهش نیافت، بلکه قیمت مرغ و تخم مرغ با رشد قابل توجهی مواجه شد. رشدی که مشخص نیست، چه زمانی مجددا به مصرف کنندگان به دنبال ضعف سیاستگذار در تامین نهادهها به مصرفکنندگان تحمیل شود.