به گزارش مردم سالاری آنلاین، با وجود گذشت حدود ۶ ماه از جراحی اقتصادی دولت و انتظار برای اجرای طرح کالابرگ، هنوز هیچ اظهارنظر دقیقی از سوی مقامات ارشد دولتی برای زمان اجرای آن و یا حذف یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی مشخص نشده است.
مسعود میرکاظمی در پاسخ به این سوال که احتمال دارد در لایحه بودجه ۱۴۰۲ کالابرگ منتفی شود و یارانه نقدی ۴۰۰ هزار تومانی ادامهدار شود، عنوان کرده بود: بر روی سامانه باید کار شود و سامانه آمادگی پیدا کند و به شکل نمونه در یک استان و یا شهری اجرایی شود، اگر موفقیتآمیز باشد و مردم استقبال کنند، حتما در لایحه بودجه ۱۴۰۲ لحاظ خواهد شد.
کالابرگ همچنان در دستور کار دولت
احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد نیز در آخرین توضیحات خود درباره کالابرگ گفته است: این موضوع از دستور کار دولت خارج نشده است، اما قرار شده گزارش عملکرد دوره آزمایشی در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت ارائه شود که چنین شد.
البته خاندوزی در نوزدهم مرداد توضیح داده بود که قرار است اوایل شهریورماه گزارش اینکه چقدر بسترهای فنی این اقدام برای اجرا در سراسر کشور آماده شده است، توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و دستگاههای متولی به ستاد هماهنگی اقتصادی دولت ارائه شود.
وی افزوده بود: پس از آن تصمیمگیری خواهد شد که آیا اجرای آن از شهریورماه و یا مهرماه و یا چهزمانی آغاز شود، اما تا زمان دقیق تعیین نشده باشد، نمیتوان دراینباره اظهارنظر و اطلاعرسانی داشت، اما امیدوارم قبل از پایان سال این کار عملی شود.
اما با وجود این ابهامات، احد آزادیخواه، سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس به تازگی اعلام کرده است: در جلسهای به آقای رییسجمهور گفتیم که اگر دولت بتواند کالابرگ الکترونیکی را احیا کند، میتواند موظف به عرضه مرغ گرم در این چارچوب باشد تا از مصرفکننده و تولیدکننده حمایت شود.
براساس گفته او، آقای رییسجمهوری نیز اعلام کردند که زیرساختهای کالابرگ مهیا نبود، اما اکنون بالای ۸۵ درصد زیرساختهای ارائه آن فراهم شده و بهزودی در کشور عملیاتی میشود.
اما چندی پیش جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در انتقاد به عدم اجرای طرح کالابرگ، اعلام کرده بود که علت وقفه در انجام این طرح، نبود منابع مالی است نه زیرساخت.
وی همچنین از وجود تناقض در تصمیمات در ایام بودجه پرده برداشته و تاکید کرده بود: دولت ابتدا باید آثار و پیامدهای مالی هر طرحی را برای شورای نگهبان روشن کند، اگر اصلاحات نیاز بود، مجلس دست به کار شود.
این عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با بیان اینکه بعید میدانم اجرای کالابرگ به دلیل نبود زیرساخت به تعویق افتاده باشد، گفته بود: اجرای طرح کالابرگ مستلزم تامین هزینه است. این امر تا حدودی بار مالی دولت را افزایش میدهد. اگر تعللی وجود دارد، به دلیل همین موضوع است.
قادری افزوده بود: اگر دولت بخواهد کالابرگ بین مردم توزیع کند، باید مبالغ بیشتری نسبت به بودجهای که اختصاص یافته، لحاظ کند.
وی با اشاره به اینکه نمیتوان خیلی از انتظارات را برآورده کرد، گفته بود: هزینه جاری دولت اعم از حقوق و یارانهها افزایش پیدا کرده است. هماکنون درآمد دولت پاسخگوی هزینهها نیست. مگر اینکه منابع دیگری برای افزایش درآمد مد نظر دولت باشد.
قادری با تاکید بر اینکه اجرای قانون کالابرگ الکترونیک بر مبنای مابهالتفاوت نرخ چهار دسته کالای یارانهای با شهریور ۱۴۰۰ است، تصریح کرده بود: الان دولت در موقعیتی قرار ندارد که بتواند منابع کالابرگ را با منابع پیشبینی شده در بودجه تامین کند.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در پاسخ به این پرسش که اگر کالابرگ منتفی شود، مجلس طرح حمایتی دیگری دارد، اظهار کرده بود: خیر؛ سیاست یارانه نقدی ادامه پیدا میکند.