۱
دوشنبه ۲۲ فروردين ۱۴۰۱ ساعت ۱۱:۴۱

بواسیر خارجی چیست و برای درمان آن چکار کنیم؟

یکی از مشکلات بیماران مبتلا به بواسیر یا هموروئید، خجالت از مطرح کردن مشکل خود و مراجعه به پزشک است که باعث ایجاد تاخیر در درمان و سخت تر شدن شرایط بیماری می‌شود. با توجه به بالا رفتن آمار ابتلا به بیماری‌های کولورکتال نظیر بواسیر یا هموروئید، توصیه می‌کنیم که در صورت تجربه هرگونه علائم مشکوک حتما به پزشک مراجعه کنید و خجالت را کنار بگذارید.
زیرا بیش از 50 درصد مردم در طول زندگی خود به این عارضه مبتلا می‌شوند که اگر در مراحل ابتدایی بیماری آن را تشخیص دهند و برای درمان اقدام کنند، شاید دیگر نیازی به روش‌های جراحی و لیزر هموروئید نباشد. در ادامه همراه ما باشید تا به شما در تشخیص این عارضه و انتخاب بهترین روش درمان بواسیر کمک کنیم:
بواسیر یا هموروئید خارجی چیست؟
بواسیر زمانی اتفاق می‌افتد که سیاهرگ‌ها یا عروق خونی در داخل و اطراف مقعد و پایین رکتوم متورم و تحریک می شوند. این زمانی اتفاق می‌افتد که فشار اضافی به این سیاهرگ ها وارد شود. بواسیر می‌تواند در داخل مقعد (داخلی) یا زیر پوست اطراف مقعد (خارجی) باشد.
 
معمولا علائم هموروئید خارجی دردناک و آزاردهنده است و حتی ممکن است نشستن را برای افراد دشوار کند. بواسیر خارجی می‌تواند به ترومبوزه یا خونی تبدیل شود که در این شرایط علائم آن بسیار آزاردهنده تر خواهد شد.
بسیاری از زنان در دوران بارداری و زایمان به هموروئید مبتلا می‌شوند. فشار حمل نوزاد در شکم فشار بیشتری بر رگ های خونی ناحیه لگن وارد می کند و می‌تواند باعث ایجاد این بیماری شود.
چه علائمی ایجاد می‌کند؟
بدون شک دیدن خون در کاسه توالت بعد از اجابت مزاج نگران کننده است، اما یکی از علائم اصلی هموروئید است. علائم دیگر عبارتند از:
خون قرمز روشن روی دستمال توالت یا مدفوع بعد از اجابت مزاج
خارش در ناحیه مقعد
درد در ناحیه مقعد به خصوص هنگام نشستن
درد در هنگام اجابت مزاج
یک یا چند توده سخت و دردناک در اطراف مقعد
اگر هر یک از این علائم هموروئید را تجربه کردید، از فشار دادن بیش از حد، مالش یا تمیز کردن اطراف مقعد خودداری کنید. زیرا می‌تواند تحریک و خارش را بدتر کند و حتی منجر به خونریزی شود.
دلایل بواسیر خارجی
گفتیم که یکی از دلایل اصلی متورم شدن عروق مقعد و ایجاد هموروئید خارجی و داخلی،وارد شدن فشار زیاد در ناحیه مقعد است. عوامل متعددی که باعث ایجاد این فشار می‌شوند:
  • یبوست مزمن یا اسهال
    زور زدن بیش از حد در هنگام اجابت مزاج
    نشستن طولانی مدت روی توالت
    عدم مصرف فیبر و مایعات کافی
    چاقی
    بارداری و زایمان
    افزایش سن
    بلند کردن اجسام یا ورزش های سنگین
همه این عوامل می‌توانند بر جریان خون در ناحیه رکتوم تأثیر بگذارند و باعث شوند خون با سرعت مورد انتظار در داخل رگ‌ها حرکت نکند و منجر به هموروئید شود.
روش های تشخیص هموروئید خارجی
مهم است که در صورت مشاهده نشانه‌های مشکوک به هموروئید خارجی یا داخلی، برای معاینه کامل به پزشک مراجعه کنید. اولویت پزشک جراح عمومی یا متخصص بیماری‌های کولورکتال است. هموروئید خارجی با یک معاینه فیزیکی ساده قابل تشخیص است، اما در صورتیکه پزشک به هموروئید داخلی یا بیماری‌های دیگر مشکوک شود، آزمایشات زیر را تجویز می‌کند:
معاینه فیزیکی
این کار برای بررسی مقعد و راست روده و بررسی رگ های خونی متورم که نشانه هموروئید هستند انجام می شود.
معاینه دیجیتال رکتوم (DRE)
ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی شما یک انگشت دستکش‌دار و چرب شده (روغن‌کاری شده) را وارد رکتوم شما می‌کند تا هرگونه مشکلی را بررسی کند.
آنوسکوپی
یک لوله توخالی و روشن در مقعد شما قرار می گیرد. این آزمایش برای دیدن هموروئید داخلی استفاده می شود.
پروکتوسکوپی
یک لوله باریک و منعطف در مقعد شما قرار می‌گیرد و نمایی از کل رکتوم شما را نشان می دهد.
سیگموئیدوسکوپی
این آزمایش قسمت داخلی روده بزرگ شما را بررسی می‌کند و به تشخیص علت اسهال، درد شکم، یبوست، رشد غیرطبیعی و خونریزی کمک می کند.
یک لوله کوتاه، منعطف و روشن (سیگموئیدوسکوپ) از طریق رکتوم وارد روده شما می شود. این لوله هوا را به روده شما می دمد تا آن را متورم کند. این باعث می شود که داخل آن راحت تر دیده شود. در صورت نیاز می توان نمونه بافت (بیوپسی) گرفت.
کولونوسکوپی
این آزمایش طول کامل روده بزرگ شما را بررسی می‌کند. این می تواند به بررسی هرگونه رشد غیر طبیعی، بافت قرمز یا متورم، زخم یا خونریزی کمک کند. یک لوله بلند، منعطف و روشن به نام کولونوسکوپ در رکتوم شما قرار داده می‌شود.این لوله به ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی شما اجازه می‌دهد پوشش روده بزرگ شما را ببیند و نمونه‌ای از بافت (بیوپسی) برای آزمایش آن خارج کند. 
برای درمان درد بواسیر خارجی چکار کنیم؟
در مواردی که درد هموروئید شدید است، می‌توان از برخی داروها و روش‌های فوری برای درمان درد بواسیر خارجی کمک گرفت. استفاده از پماد لیدوکائین، کمپرس سرد، قرص‌ها و داروهای مسکن، گرفتن حمام سیتز و نشستن در وان آبگرم از جمله مواردی هستند که به کاهش درد هموروئید کمک می‌کنند.
البته این روش‌ها بطور موقت درد را کاهش می‌دهند و در نهایت نیاز به اقدامات جدی برای درمان این عارضه است.
راه‌های درمان
بعد از معاینه و بررسی کامل وضعیت بواسیر توسط پزشک، با توجه به وضعیت بیمار یکی از روش‌های درمان زیر برای بیمار تجویز می‌شود:
لیزر بواسیر خارجی
اگر بیماری شما در مرحله ای باشد که نیاز به جراحی و لیزر داشته باشد، لیزر یکی از بهترین گزینه‌های پیش روی شما است. لیزر یک روش نوین و عمل سرپایی بواسیر خارجی و داخلی است که در کمتر از نیم ساعت این عارضه را درمان می‌کند.
لیزر بواسیر خارجی توسط بی حسی موضعی و معمولا در کلینیک انجام می‌شود، بنابراین بیمار بلافاصله بعد از عمل مرخص می‌شود و می‌تواند راه برود.
دوران نقاهت عمل لیزر کوتاه است و هیچ یک از عوارض عمل‌های جراحی در این روش وجود ندارد. همچنین زخم و اسکار حاصل از لیزر معمولا جزئی است و بعد از مدتی از بین می‌رود.
جراحی هموروئید خارجی
روش‎‌های جراحی بواسیر خارجی شامل هموروئیدکتومی باز و بسته است. این جراحی معمولا در بیمارستان و تحت بیهوشی کامل انجام می‌شود.در این روش، زائده های هموروئیدی بوسیله چاقوی جراحی بطور کامل حذف می‌شوند. اگر جراحی به روش بسته باشد، برش ایجاد شده در انتهای عمل با بخیه بسته می‌شود. اما در عمل باز برش جراحی را باز می‌گذارند تا به مرور زمان و از داخل ترمیم شود.
معمولا ریسک عفونت محل جراحی و بروز بی اختیاری به دلیل آسیب در عضلات مقعد معمولا در این روش وجود داردو
درمان دارویی و خانگی بواسیر خارجی
استعمال برخی از داروها یا پماد برای بواسیر خارجی در مواردی می تواند به عنوان روش کمکی به درمان بیماری کمک نماید. این داروها معمولاً در برطرف کردن علائم بیماری نظیر درد، سوزش و خارش نیز موثر هستند و در برخی موارد به بهبود بیماری کمک می‌کنند.
داروهایی مثل پماد و شیاف آنتی هموروئید، پماد دیلتیازم، ام جی و غیره برای کاهش علائم موثر است.
اما این درمان ها به جز مواردی محدود نمی‌توانند به برطرف کردن بیماری کمک کنند. حتی مشاهده شده در مواردی که بیماری بهبود می‌یابد، پس از طی چند روز مجدداً عود می کند. از درمان های خانگی اغلب به منظور بهبود موقت علائم استفاده می شود. روش درمان خانگی این بیماری به این شرح است:
  • حمام سیتز یا نشیمن : منظور از حمام سیتز، قرار دادن ناحیه کفل و لگن در آب گرم است. برای این منظور می بایست حداقل برای ۲۰ دقیقه در آب گرم بنشینید. گرما می تواند در بهبود التهاب و درد موثر باشد.
    درمان بواسیر خارجی با یخ: می توانید یک کیسه یخ را داخل دستمال بگذارید و روی هموروئید قرار دهید. این کار به کاهش درد و التهاب بواسیر کمک خواهد کرد.
    نوشیدن آب:  از آنجایی که مهمترین علت ایجاد هموروئید خارجی، یبوست است. مصرف آب می تواند به کنترل یبوست و جلوگیری از آن کمک نماید.
    دریافت فیبر کافی : مصرف فیبر به منظور درمان یبوست و افزایش حجم مدفوع توصیه میشود. برای این منظور لازم است. حداقل ۳۰ گرم در روز فیبر مصرف کنید. از منابع فیبر می توانیم به انواع میوه ها، سبزیجات و غلات اشاره کنیم.
    ورزش : ورزش حرکات روده را بهبود بخشیده و با درمان یبوست به بهبود این بیماری کمک می کند.
    کمپرس سرد : قرار دادن کمپرس سرد می تواند در کاهش درد بیمار به شکل باور نکردنی موثر باشد. برای تهیه کمپرس سرد می توانید از نوع آماده آن استفاده کرده و یا با چند قطعه یخ پیچیده شده در پلاستیک آن را بسازید.

منابع:
بهترین راه درمان بواسیر یا هموروئید خارجی از دکتر بیژن عابدیان
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hemorrhoids
کد مطلب: 162464
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *