یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: بعضیها از کلمه رفراندوم وحشتت دارند؛ فکر میکنند وقتی میگوییم رفراندوم یعنی براندازی نظام. با صراحت، قانون اساسی میگوید در مسائل مهم اقتصادی، فرهنگی یا سیاسی ممکن است قانون گذاری از طریق مراجع مستقیم به آرا عمومی انجام شود. البته نوبت به اینها نمیرسد انشاءالله پالرمو در مجمع حل میشود.
به گزارش ایسنا، حجتالاسلام والمسلمین مجید انصاری در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به این سوال که چرا موضوع پالرمو در جلسه شنبه، به نتیجه نرسید؛ اظهار کرد: اینکه گفته میشود قرار بود در جلسه روز شنبه حتماً درباره پالرمو رأی گیری شود درست نیست؛ چرا که نمیشود همچین قراری در مجمع و مجلس گذاشت.
وی ادامه داد: چون رأیگیری باید بعد از اتمام فرآیند رسیدگی کامل و انجام بحثهای کارشناسی انجام شود و نتیجه از قبل قابل پیش بینی نیست که آیا میشود در یک جلسه همه مسائل را بررسی کرد یا نه؛ نمیتوان انتظار داشت که در یک یا دو جلسه حتماً نتیجه حاصل شود.
بخشی از پولشویی به تأمین مالی تروریسم در جهان بر میگردد
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه توضیحاتی درباره FATF ارائه داد و گفت:FATF اقدام مشترکی در سطح جهان بین الملل است؛ که حدود ۴۰ توصیه به کشورها برای اصلاح قوانین داخلیشان ارئه کرده است.
وی ادامه داد: یکی از این موضوعات مبارزه با منابع تأمین مالی تروریسم است؛ چون موضوع مهمی است و جهان درگیر موضوعات تروریستی شده است. در جهان گروههایی مثل داعش هستند که از پولشویی برای حیاتشان استفاده میکنند. بخشی از پولشویی در جهان به تأمین منابع مالی جریانات تروریستی، باندهای تبهکار، مافیای مواد مخدر و امثال آنها پیوند میخورد.
انصاری خاطرنشان کرد: بخشی از پولشویی به تأمین مالی تروریسم در جهان بر میگردد اما به طور مستقل نیز موضوع مهمی است. جریاناتی سعی میکنند با دور زدن قوانین، با استفاده از خلاءها یا ابهامات قانونی از ساختارهای غیر کارآمد در نظامات پولی ومالی به نفع خود سو استفاده کنند. آنها پولهای کثیف را در اقتصاد بازچرخانی کرده یا در سیستم بانکی یا سیستم بازارهای مالی دستشان را پاک میکنند تا رد یابی حقوقی، قضائی و جنایی را غیر ممکن و سخت کنند.
وی افزود: این هم یک موضوع مهمی است در دنیا؛ عدهای با پولشویی در واقع سعی میکنند فساد را نهادینه کنند و به گسترش فساد در ساختارهای اداری و نظامهای اقتصادی و بازارهای کشورها دامن بزنند.
انصاری با اشاره به اهمیت تصویب لوایح چهارگانه گفت: مسئله پولشویی موضوع مهمی است؛ در جهانی که باهم تعامل اقتصادی داریم باید مطمئن شویم این تعاملات به نحو صحیح و قانونی انجام میشود.
گروههای تبهکار با استفاده از ظرفیتهای قانونی، قوانین کشورها دور میزنند
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه به موضوع جرایم سازمانیافته اشاره کرد و گفت: نکته دیگر بحث جرایم سازمان یافته است. این موضوع عبارت است از مجموعه جرایمی که گروههای تبهکار با استفاده از ظرفیتهای قانونی، قوانین کشورها را به منظور ایجاد فساد یا نا امنی دور میزنند. مثالش گروههای قاچاقچی همچون قاچاقچیان مواد مخدر، انسان و دیگر گروههای تبهکار ومافیاهایی است که در دنیا وجود دارد.
وی افزود: لذا اقدام مشترک جهانی علیه این گروههای تبهکار و سازمان یافته نیاز به نوعی همگرایی و همسانسازی اقدامات دارد. به تعبیر دیگر باید یک نزدیکی میان قوانین و مقررات جزایی، کیفری و حقوقی میان کشورها بوجود بیاید. کشورها باید یک سلسله همکاریهایی داشته باشند تا بتوانند در مواقع جرمانگاری مشترک عمل کنند. این طور نباشد اقدامی در یک کشور جرم باشد و در کشور دیگر جرم نباشد تا باندها تبهکار از این خلاءها استفاده کنند که چون فلان اقدام در فلان کشور جرم تلقی نشده بروند آنجا پولهایی به دست بیاورند و از آن کانونها برای کشورهای دیگر فساد ایجاد کنند.
لوایح چهارگانه برای سالم سازی محیط داخل اهمیت دارد
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام شفافیت در مسائل اقتصادی را ضروری دانست و گفت: مسئله دیگر شفافیت در فعالیتهای مالی و اقتصادی است. صرف نظر از اینکه شفافیت در سلامت چرخش فعالیتهای اقتصادی و اداری کمک میکند، یکی از الزاماتی است که میشود از طریق آن با ترورسیم، جرایم سازمان یافته و پولشویی مبارزه کرد.
وی ادامه داد: در FATF مجموعهای از توصیهها به کشورهای عضو صورت گرفته که تحت عنوان لوایح چهار گانه در ایران مطرح شده است. دو لایحه آن کنواسنیون معاهدات بین المللی است یکی پالرمو علیه جرایم سازمان یافته و یکی CFT برای مبارزه با منابع مالی تروریستی.
انصاری گفت: قانون پولشویی هم در لوایح داخلی هر کشوری است که ما هم از قبل در قوانین خودمان داشتهایم. مثلاً قانون پولشویی ما در سال ۱۳۸۶ تصویب شده است. نفس این موضوعات صرف نظر از ارتباطات جهانی برای سالم سازی محیط داخل و فعالیتهای داخل مهم است. به همین سبب جمهوری اسلامی ایران قبل از آنکه CFT مطرح باشد، قانون مبارژه با پولشویی را تصویب کرده است.
با دستخط جلیلی توصیه شده FATF تصویب شود
انصاری در بخشی از این مصاحبه با اشاره به تاریخچه بررسی لوایح چهارگانه در کشور، خاطر نشان کرد: بحث پیوستن به FATF اصلاً به دولتهای یازدهم و دوازدهم مربوط نیست؛ در زمان احمدی نژاد مطرح بود. حتی زمانی که آقای جلیلی در شورای عالی امنیت ملی بود با دستخط ایشان توصیه شده تا این کار صورت بگیرد.
وی ابراز عقیده کرد: الان در کش مکشهای داخلی و جبهه گیریهای سیاسی موضوع از حوزه کارشناسی خارج شده است. عدهای جبهه گیریهایی مثل زمان برجام میکنند و فضا را مشوش شده ست.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: قانون مبارزه با پولشویی ما نواقصی داشته که FATF توصیههایی در این رابطه داشته تا ما با مکانیزم داخلی خودمان نواقص را برطرف کنیم.
وی اظهار کرد: اتفاقاً تکمیل قانون پولشویی به سیاستهای کلی نظام ما کمک میکند؛ چون در اقتصاد مقاومتی و سایر سیاستهای کلی، رهبر معظم انقلاب بر موضوعاتی چون مبارزه با فساد؛ چه فساد اقتصادی، چه مالی و چه اداری تاکید مضاعف داشتند.
مقابل تصویب قانون مبارزه با پولشویی در برخی تریبونهای نماز جمعه تعابیر تندی گفته شد
انصاری گفت: اقتضای جلوگیری از فساد سیستماتیک این است که ما قوانین ذی ربط را تکمیل کنیم. یکی از این قوانین پولشویی است. ما این کار را انجام دادیم اما فضای بسیار سنگینی علیه دولت و مجلس ایجاد شد. فضای شدیدی علیه مجمع ایجاد شد. حتی در برخی از تریبونهای نماز جمعه تعابیر تندی به کار گرفته شد. اما به شکر خدا تصویب شد و مواردی را که مجمع ایراد گرفته بود نیز برطرف شد و الان شاهد یک قانون خوب هستیم که خوشبختانه شنبه همین هفته رئیسجمهور آن را ابلاغ کردند. همین مسئله در مورد کنوانسیون پالرمو نیز مطرح است.
از نظر شورای نگهبان پیوستن ایران به کنوانسوین پالرمو تصویب نهایی شده است
انصاری خاطر نشان کرد: سابقه همه این لوایح به سالها پیش بر میگردد که در دولت جدید تکیل شد. دولت تصویب کرده و در مجلس نیز در سه نوبت تصویب شد. نکته جالب توجه این است که مجلس ایرادات شورای نگهبان درباره پالرمو را بر طرف کرده و الان از نظر شورای نگهبان پیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو تصویب نهایی شده است.
وی ادامه داد: هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام چند ایراد از نظر انطباق با سیاستهای کلی نظام گرفت که شورای نگهبان اشکالات هیئتعالی نظارت را بر اساس بند دو اصل ۱۱۰ قانون اساسی به مجلس ارجاع داد. مجلس اصرار کرده و الان به مجمع آمده است. ما الان در مجمع داریم از نظر مصلحت بحث میکنیم که مصلحت نظام پیوستن به این کنوانسیون هست یا نیست.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: نظر شخصی بنده با توجه به اینکه هم عضو کمیسیونهای ذیربط در مجمع هستم و هم در جلسات عمده بررسی این کنوانسوین مشارکت جدی داشته و مطالعه داشتم و مشورتهایی کردم و عضو هیئت عالی نظارت هم هستم این است که ایراداتی که هیأت عالی بر این کنوانسیون گرفته را به هیچ وجه وارد نمیدانم؛ اما به هر حال در این شورا به رأی اکثریت احترام میگذاریم.
وی ادامه داد: این ایرادات که در سطح مجمع مطرح بود الان به دو کمیسیون ارجاع داده شده است. در کمیسیونها مطرح شد رأی کافی نیاورد؛ چراکه درمواردی که بین نظر مجلس و شورای نگهبان تعارض وجود دارد در مجمع تشخیص دو سوم رأی برای تصویبش لازم است.
نمایندگان مجلس و دولت پاسخ ایرادات اعضای مجمع تشخیص مصلحت را دادند
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اظهارات صدر و شبستری دو عضو مجمع که نظارات متفاوتی از جلسه شنبه مجمع ارائه داده بودند گفت: بعضی از دوستان میگویند رأی کمتر و برخی میگویند رأی ببیشتر بوده است؛ که این نظرات از دید خودشان بوده است. آقای صدر مصاحبه کرده و گفتند موافقین بیش از مخالفین بود. آقای شبستری هم چون ایراداتی دارند و از مخالفین هستند ارزیابیشان این بود که تعداد مخالفین بیشتر بوده است.
وی ادامه داد: چون رأی گیری صورت نگرفته، دوستان گمانهزنی کردهاند. در جلسه روز شنبه مجمع بحثهای بسیار گستردهای صورت گرفت. آیتالله لاریجانی فرصت دادند تا همه صحبتها گفته شود تا بعداً کسی نگوید حرفی برای گفتن داشته و نتوانسته مطرح کند. لذا هم نمایندگان دو کمیسیون مربوطه در مجمع به تفصیل دلایل مخالفت و موافقت خود را مطرح کردند و هم دو رئیس کمیسیون مجلس یعنی کمیسیون سیاست خارجی و حقوقی و قضائی به تفصیل دلایل موافقت مجلس شورای اسلامی را بیان کرده و پاسخ مخالفین را دادند.
انصاری افزود: دکتر ظریف، دکتر همتی، دکتر دژپسند و سرکار خانوم دکتر جنیدی به نمایندگی از دولت به تفصیل موضوع را باز کردند و ابعاد سیاسی، اقتصادی، امنیتی و حقوقی قضیه را بیان و علت اینکه چرا دولت این موضوع را تصویب کرده و بر آن اصرار دارد را مطرح کردند. آنها در این جلسات پاسخ ایرادات و اشکالات را دادند.
جریانی مشکوک سعی میکنند بررسی لوایح چهارگانه را از مسیر طبیعی خارج کنند
وی یادآور شد: این روند از ساعت ۹ صبح شروع شد و تا نزدیک به ساعت ۱۲ ظهر طول کشید. ۱۸ نفر از اعضای موافق و مخالف مجمع وقت گرفته بودند تا صحبت کنند؛ خود به خود نوبت به همه نرسید، بنابراین چون جلسات مجمع دو هفته یک بار است ادامه بررسی این موضوع به جلسه آتی مجمع موکول شد.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: متأسفانه در موضوعات حساسی که به منافع ملی کشور باز میگردد آن هم در شرایط فعلی ابداً ظرفیت وارد کردن این موضوعات مهم کارشناسی در حوزه سیاست بازی و فضا سازی وجود ندارد.
انصاری ابراز عقیده کرد: با کمال تأسف، یک جریانی به نظر من مشکوک با سو استفاده از احساسات پاک و دغدغههای واقعی متدینین، جوانها و طلاب سعی کردند این موضوع را از مسیر طبیعی خودش خارج کنند. نظام نهادهایی دارد. فرآیندهایی دارد در تصمیمگیری و تصمیم سازی، این فرایندها زیر نظر قانون اساسی است و همه باید به آن احترام بگذارند.
وی ادامه داد: دولتی منتخب مردم است و تشخیص داده این موضوع مصلحت مردم را در بر دارد. مجلس نیز منتخب مردم است که امام خمینی (ره) فرمودند در رأس امور است در سه نوبت با اکثریت آرای نمایندگان گفته مصلحت مملکت در تصویب این موضوع است.
معنی ندارد عدهای به مسئولین پیامک تهدید آمیز بدهند
این فعال سیاسی گفت: بر این نکته توجه کنید؛ در مواردی که مجلس شورای اسلامی بنا بر مصلحت بر مسئلهای اصرار میکند و به مجمع تشخیص مصلحت نظام میآید، طبق قانون اساسی نمایندگان موظف هستند با در نظر گرفتن مصلحت کشور، مردم و نظام به آن رأی دهند. مجلس علاوه بر دو سه مرتبه که به صورت عادی در مجلس بر این موضوع رأی داده است، به رفع اشکالات شورای نگهبان نیز رأی داده و این اشکالات را بر طرف هم کرده است.
وی افزود: نسبت به اشکالات مجمع تشخیص از باب اصرار هم با در نظر گرفتن مصلحت، اکثریت نمایندگان ملت گفتند ما مصلحت کشور را در تصویب این موضوع میبینیم. حالا این موضوع به مجمع تشخیص آمده و در یک فضای کاملاً آزاد و بدون تنش بررسی میشود؛ معنی ندارد جریانی بنشیند، افرادی را بسیج کنند و در شبانه روز صدها پیامک بعضاً تهدید آمیز به مسئولان بفرستند.
پیامکهایی مبنی بر تهدید به قتل دریافت کردم
انصاری گفت: من از بعد جلسه روز شنبه مجمع پیامکهایی حتی تهدید به قتل و به تعبیر آنان برخورد خونین دریافت کردم. ما که بیدی نیستیم که با این بادها بلرزیم؛ اما من از دستگاه قضائی و امنیتی کشور میخواهم رسیدگی کنند. این کدام جریان است که نشسته عدهای را تحریک میکند که اعضا مجمع تشخیص یا نمایندگان را تهدید کنند؟ این یعنی تهدید نظام. این قانون شکنی است که عدهای به خودشان حق بدهند که چون فکر میکنند پیوستن به پالرمو خلاف مصلحت است؛ اگر نمایندگان انجام دادند نمایندگان را خائن بخوانند و به نمایندگان مجمع بگویند وارد این موضوع نشود.
وی ادامه داد: کدام صلاحیت اخلاقی حقوقی و قانونی را دارند که این طور حرف بزنند. این اوج استبداد است که گروهی فکر میکنند عدهای بر خلاف نظر آنان هستند خیانت میکنند.
اگر در مجمع به بنبست رسیدم، میتوان به آرا عمومی مراجعه کرد
انصاری سپس اظهار کرد: این موضوع حتماً در مجلس و مجمع به سرانجام خودش خواهد رسید. فرض کنید اگر در مجمع هم مشکل باشد خوشبختانه با مهندسی امام (ره) هیچ بنبستی وجود ندارد. اولاً مجمع برای بن بست شکنی ایجاد شده، اما فرض کنید در جایی به طرق عادی در مسائل بسیار مهم حل مسئله محقق نباشد؛ با صراحت قانون اساسی در این مواقع امکان رجوع به آرا عمومی و رفراندوم هست.
وی گفت: بعضیها از کلمه رفراندوم وحشتت دارند فکر میکنند وقتی میگوئیم رفراندوم یعنی براندازی نظام. اصلاً این حرفها نیست. با صراحت، قانون اساسی میگوید در مسائل مهم اقتصادی، فرهنگی یا سیاسی ممکن است قانون گذاری از طریق مراجع مستقیم به آرا عمومی انجام شود. البته نوبت به اینها نمیرسد انشاء الله پالرمو در مجمع حل میشود و CFT هم در دستور کار قرار میگیرد.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: فرض کنید شرایط را در جایی دیدم که از مردم ایران سوال کنم؛ مشکل چیست؟ ما همه کارگزار مردم هستیم. مردم ایران میتوانند مصلحت خود را ببینند که بپیوندند به فرایندی در جامعه جهانی یا خیر.
همه ۲۰۰ کشور عضو پالرمو نوکر استکبار هستند؟
وی افزود: در خصوص پالرمو از ۲۰۰ کشور از مجموع کشورهای جهان تقریباً میشود گفت همه کشورهای جهان جز چند کشور کوچ عضوش هستند. آیا واقعاً همه این ۲۰۰ کشور منافع ملی ندارند؟ همه این ۲۰۰ کشور نوکر استکبار شدند؟ این توهماتی است که عدهای گرفتارش شدند و عدهای هم تحت تأثیر آنها قرار میگیرند. چه بسا جریانی که احساس میکنند جرایم سازمان یافته یا پولشویی دارد محدود میشود.
انصاری گفت: من نمیخواهم کسی را محکوم کنم اما این شیوه برخورد شیوه نا متعارفی است. البته همه مخالفان را نمی گویم. بسیاری از آنان دغدغه استقلال کشور را دارند. این عزیزان میتوانند در یک فضای غیر ملتهب و غیر علمی سعی کنند حرفهای اغنایی بزنند. اگر به این جمعبندی برسیم که مصلحت کشور در این موضوع است هم باید همه تسلیم این موضوع باشیم.