دکتر آریا رهگذار، رشته ریاضی- فیزیک را در دبیرستان البرز تهران خواند. او مدرک کارشناسی ریاضیات کاربرد در کامپیوتر خود را در سال 1371 از دانشگاه آزاد تهران مرکز دریافت کرد. هنوز یک ترم از کارشناسی ارشد خود در این رشته را نگذرانده بود که راهی کانادا شد. سال 2002 در مقطع کارشناسی ارشد رشته مدیریت دانشگاه واترلو پذیرفته شد. تا سال 2005 که مدرک خود را با نمره عالی دریافت کرد، هر بار مسیر دوساعته محل کار تا دانشگاه را طی میکرد، در حالی که مسئولیت خانواده نیز بر دوش او بود. پایان نامه او نرمافزاری بر اساس یک مدل ریاضی برای پیشبینی و استفاده بهینه از زمان بود. در مقطع کارشناسی ارشد، با راهنماییهای دکتر اولگا وچتومووا به کاربرد ریاضی در زبان گرایش پیدا کرد. سپس در بانک های مختلف کانادا به عنوان «محقق ارشد داده» مشغول به کار شد. در سال ۲۰۰۸ با بحران اقتصاد غرب ، کار خود را از دست داد و به ناچار با سفر به اتاوا جذب اداره پست شد. دوره دکترای خود را در دانشگاه اتاوا آغاز کرد. استاد راهنمای او دکتر دیانا انکپن، متخصص پروسه زبان محاوره بود. با راهنمایی او، «تعیین زمان سروده شدن هر غزل حافظ با استفاده از هوش مصنوعی» به عنوان پایاننامه برگزیده شد.
- آقای دکتر رهگذار، چطور شد این موضوع را برای پایان نامه انتخاب کردید؟
- ویژگی این پژوهش چیست؟
- آیا این موضوع پژوهش، پیشینه ای هم دارد؟
مهمترین دستاورد این پژوهش، کمک به تصحیح حافظ به روش دکتر هومن است. به طوری که مشخص میشود هر غزل به کدامیک از دورههای ششگانهی زندگی وی تعلق دارد. دستاورد دیگر، تبدیل دیوان حافظ به نسخهی دیجیتالی منقح است که تمام قواعد زبانی در آن رعایت شده است. در زمینه هوش مصنوعی نیز مسیر برای کلاسه کردن معنوی شعر با اطلاعات اندک هموار شد. در ضمن طبقه بندی های جدیدی عنوان شده است که به درک معنوی حافظ کمک میکند. تصویر نمایی روابط لغات کلیدی به کمک ماشین هم بعد دیگری در این پژوهش است که میتواند الگوی دانش پژوهان علاقه مند به این عرصه باشد. کارکرد روشهای هوش مصنوعی مختص به یک زمینه نیستند. بر اساس این دستاورد، اپلیکیشنی که برای شرکت پست طراحی کردم، موفقیت آمیز بود. بنابر این امکان طراحی اپلیکیشنهایی برای تسهیل امور بانکی، مدیریت بحران، پیشبینی های گوناگون در کسب و کار و بسیاری امور مدیریتی نشان میدهد عرصهای نوین پیش روی قرار دارد.
- به بیان ساده، عملکرد اپلیکیش چیست؟
- در حال حاضر چه می کنید؟
به اعتقاد من، سرزمینی که در آن نضج گرفته ام و مردمانی که کودکی و جوانی خود را سپری کردهام، حقی بر گردن من دارند و سهمی از موفقیت من دریافت میکنند. برای ادای همین سهم است که به تمامی دوستان ایرانی خود که مصدر فعالیتهای گوناگون هستند پیشنهاد دادهام تا از دستاورد پژوهش تفکیک مشابهتی استفاده کنند. همکاری من میتواند در هر سطحی انجام شود. ممکن است کسب و کاری بتواند با مشاوره و راهنمایی، خودش دادههای ضروری را گزینش کند و پردازنده را با نیروی کار خود کد نویسی کند. بنابراین در هر سطحی، این امکان هم وجود دارد که با همفکری و همکاری، بازده فرایندهای گوناگون افزایش پیدا کند. برای مثال هر سامانهای که در روند فعالیتش ارسال بستهای وجود داشته باشد و مایل باشد امکان تخمین زمانی دقیق رسیدن آن را به مشتری خود بدهد، می تواند از این دستاورد بهره ببرد. تفکیک مشابهتی می تواند در زمینه هر محصولی کاربرد داشته باشد. موفقیت ما در تفکیک مشابهتی اشعار حافظ نشان داد، هر دادهای توسط این هوش مصنوعی قابلیت شناسایی و تفکیک دارد. در حال حاضر تمام سامانههای هوشمند، بر اساس کاراکتر حروف هر زبان به جست وجو می پردازند. اما این اپلیکیشن، بر اساس محتوای آن متن این کار را انجام می دهد. یعنی گام اول برای آن که یک ماشین بتواند حرف یک انسان را متوجه شود، برداشته شده است.
این آمادگی وجود دارد که افراد در تماس و مذاکره، از دستاوردهای این پژوهش بهره ببرند و همکاری سودمندی پایه گذاری شود. اولویت من برای این همکاری ها، هم وطنان ایرانی ام هستند. آسان ترین راه تماس: Arahgoza[at]uottawa[dot]ca
گفتگو: مهدی نیرومنش