دیروز (۵ مهر ۱۳۹۷) نام منطقه تورقوزآباد در صدر اخبار جهان قرار گرفت. بنیامین نتانیاهو در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد با نمایش تصویری که مدعی شد ساختمانی در کوچه ماهر در تورقوزآباد است، این ادعا را مطرح کرد که ایران تأسیسات سرّی خود را در این منطقه نگهداری میکند. اما تورقوزآباد کجاست؟
به گزارش مردم سالاری آنلاین، تورقوزآباد روستایی از توابع بخش کهریزک شهرستان ری در استان تهران در نزدیکی شهرری است که بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۲۲۷۸ نفر است. این محل حدود هشت کیلومتر با عوارضی تهران-قم فاصله دارد و فاصله آن با شهرک واوان اسلامشهر نیز حدود پنج کیلومتر است و با وسعت ١٥هکتار همجوار روستاهای جهانآباد، قیصرآباد، عبدلآباد و کاشانک واقع شده است.
نام دوقوزآباد هم از همان تورقوزآباد گرفته شده و به عنوان یک اصطلاح برای مکانی که دورافتاده است به کار می رود درحالیکه دوقوزآباد در کنار تهران است و البته چند سالی هست نام رسمی آن روستای فاطمیه است. تورقوزآباد دهیاری و شورای اسلامی روستا دارد و مردمش نیمی افغان و نیمی ایرانیاند. بیشتر زمینهای روستای تورقوزآباد زیر کشت گندم، جو، ذرت و صیفیجات است.
سال گذشته روزنامه شهروند درباره این روستا گزارشی منتشر کرده که در آن آمده است : نوشته روی تابلو ایستگاه کلانتری در سمت راست تابلوی ورودی نشان میدهد که این روستا از توابع یا زیرمجموعههای کهریزک است و بخشداری کهریزک میشود نهاد بالادستی این روستا. تورقوزآباد اما دهیاری دارد و شورای اسلامی روستا. به گفته یکی از اعضای شورا مردمش نیمی افغان و نیمی ایرانیاند. «قدیمترها این روستا ناشناخته بود، با اینکه بعد از نظامآباد، از توابع اسلامشهر، از قدیمیترین روستاهاست. اما بعد از انقلاب، رشد کرد و حالا روستای شناختهشدهای است.»
اینها را غلامرضا بیدگلی، عضو شورای اسلامی روستا میگوید. در گورستان روستا که در حیاط «امامزاده غیبی» واقع است، میبینمش و همانجا سر صحبت را باز میکنیم. آمده سر مزار پسر تازه جوانش که همراه سه نوجوان دیگر در جریان یک رزمایش در مهرماه ٩٤ شهید شدهاند. به سنگقبر ٢٠٠ساله گورستان اشاره میکند.
«اینجا خیلی قدمت دارد.» این «خیلی» را مردمان روستا هم درباره قدمت تورقوزآباد به کار میبرند، اما هیچکس دقیقا نمیداند قدمت روستا چندسال یا چند صدسال است. یکی میگوید: «قدیمها، خیلی قدیمها، اینجا اربابی داشته که نام دخترش توران بوده و اصالتا آذری. قز در زبان آذری یعنی دختر و به همین دلیل نام اولیه روستا تورانقز بوده است که به مرور و در گردش زبانی به تورقوز تغییر کرده است. آن ارباب مالک کشتزارهای عدس این منطقه بودهاست.» دیگری میگوید: «این روستا زمینهای کشت پنبه بوده و ارباب آن دختری داشته به نام تورقوز. برای همین نام روستا تورقوزآباد شدهاست.»