در روسیه عملاً فرآیند مسدود شدن تلگرام آغاز شد و در ایران دبیر شورای عالی فضای مجازی گفته است که تلگرام «هر آن» ممکن است مسدود شود. در روسیه اما تلاش برای مسدود کردن تلگرام توسط دولت این کشور به یک افتضاح تبدیل شد و به جای تلگرام، این وایبر بود که مسدود شد!
به گزارش مردم سالاری آنلاین، پس از این که تلگرام حاضر نشد «کدهای رمزنگاری» را به دولت روسیه تحویل دهد تا این دولت بتواند به پیامهای شخصی کاربران دسترسی داشته باشد، فرآیند فیلترینگ تلگرام در این کشور آغاز شد.
پاول دوروف مدیرعامل و موسس تلگرام در واکنش به این اقدام دولت روسیه گفته است که مسدود شدن تلگرام باعث میشود تا امنیت ملی روسیه بیشتر به خطر بیفتد؛ چرا که پس از فیلترینگ تلگرام، کاربران از شبکههای اجتماعی نظیر واتساپ استفاده میکنند که متعلق به فیسبوک است و دولت آمریکا ممکن است از این طریق بتواند به پیامهای شخصی کاربران روس دسترسی داشته باشد.
افتضاح در فیلترینگ تلگرام
تلگرام که از چند روز گذشته میدانست که در روسیه فیلتر خواهد شد، برخی از زیرساختهای خود را به «آمازون وب سرویسِز» و سرورهای «گوگل کلود» منتقل کرد. انتقال برخی از سرورهای تلگرام به آمازون و گوگل با این هدف صورت گرفت که کاربران روس بتوانند به تلگرام دسترسی داشته باشند.
سازمان نظارت بر موازین استفاده از شبکههای ارتباطاتی و فناوری اطلاعات روسیه برای جلوگیری از این امر ظرف دیروز و امروز 1.8 میلیون آدرس آی پی متعلق آمازون و گوگل را فیلتر کرد و در نتیجه این امر دهها سایت و اپلیکیشن در روسیه مسدود شد. کاربران گزارش دادهاند که اپلیکشن پیامرسان وایبر مسدود شده است و با این حال تلگرام هنوز مسدود نشده است. این امر باعث شد تا کاربران در حد وسیعی اقدام دولت روسیه در فیلترینگ تلگرام را مورد تمسخر قرار دهند.
15 میلیون کاربر روسی در تلگرام فعالیت دارند و پیش از صدور دستور مسدود شدن تلگرام، این پیامرسان محبوبیت زیادی بین چهرههای سیاسی نزدیک به کرملین داشته است. مخالفان پوتین نیز از تلگرام استفاده میکنند. برخی از کاربران گزارش دادهاند که پس از تلاش برای فیلترینگ تلگرام در روسیه نمیتوانند از برخی کارتهای اعتباری خود استفاده کنند، با این حال تلگرام هنوز برای آنها در دسترس است.
فیلترینگ تلگرام در ایران
نحوه تبلیغات صدا و سیما و رسانههایی نظیر خبرگزاری فارس و تسنیم نشان میدهد که تلگرام به زودی در ایران فیلتر خواهد شد. ابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی دیروز گفت: «فعلاً تصمیمی در رابطه با انسداد تلگرام اتخاذ نشده، اما هرآن ممکن است شرایطی برای انسداد تلگرام پیش بیاید».
در واقع رسانهها و نهادهای مختلف در ایران در سال جدید سعی کردند فضای اجتماعی را برای مسدود کردن تلگرام آماده کنند. تبلیغات وسیعی که علیه تلگرام به راه افتاده نشان میدهد که ما هماکنون در فاز «آمادهسازی اذهان عمومی و شرایط رسانهای» برای فیلترینگ تلگرام قرار داریم. وزارت آموزش و پرورش در حوزه کوچ از پیامرسانهای خارجی به داخلی بخشنامه صادر کرده و اعلام کرده که استفاده از تلگرام، اینستاگرام و واتساپ در مدارس ممنوع است. در کنار این، برخی از پیامرسانهای داخلی نظیر پیامرسان سروش در سطح وسیعی تبلیغ میشوند.
تلگرام و جذابیتهایش!
تعداد کاربران فعال تلگرام از 200 میلیون نفر عبور کرده است. اگر تلگرام کشور میبود، از حیث جمعیت، ششمین کشور دنیا محسوب میشد! پیامرسان تلگرام نهمین اپلیکیشن محبوب در دنیا است.
این پیامرسان، پیامهای شخصی کاربران را رمزگذاری کرده و اطلاعات شخصی را برای هیچ نهادی افشاء نمیکند. تلگرام مدعی است که تاکنون یک بایت از اطلاعات کاربران را افشاء نکرده است. این موضوع برای بسیاری از کاربران فضای مجازی اهمیت دارد و میتوان آن را با رسوایی اخیر فیسبوک مقایسه کرد که اطلاعات بیش از 70 میلیون کاربر خود را در اختیار کمبریج آنالیتیکا قرار داد.
کار با تلگرام راحت است؛ این اپلیکیشن فوقالعاده پرسرعت است و حتی با اینترنت کمسرعت نیز کار میکند. کانالهای تلگرامی میتوانند اعضای نامحدود داشته باشند و این قابلیت در هیچ پیامرسان دیگری موجود نیست. همه اینها در کنار هم جذابیت تلگرام را میسازد. در حال حاضر تلگرام بیش از 40 میلیون کاربر ایرانی دارد و گفته میشود سالانه تعداد کاربران فعال تلگرام در جهان 70 درصد افزایش مییابد!
تلگرام گفته که از این به بعد از فیلترشکنِ درونِ اپلیکشن نیز استفاده خواهد کرد تا خود این پیامرسان به طور اتوماتیک، فیلترینگ را دور بزند. اجرایی شدن این امر مسدود کردن تلگرام را دشوار و دشوارتر خواهد کرد. ممکن است عملیات مسدود کردن تلگرام در ایران طبق برنامه پیش نرود و همچنان بسیاری از کاربران ایرانی به پیامرسانهای داخلی کوچ نکنند. باید دید داستان سریالی تلگرام در ایران به کجا ختم میشود؟