کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

مردم‌سالاری آنلاین بررسی می‌کند

سوداگری به بازار ارز و طلا بازگشته است؟

23 آبان 1396 ساعت 16:16

التهاب بار دیگر بازار سکه و دلار را فرا گرفته است. تمام سکه طرح جدید تنها یک گام کوچک دیگر نیاز دارد تا آستانه یک میلیون و 400 هزار تومانی را پشت سر گذارد و هر دلار آمریکا که حتی تا چهار هزار و 130 تومان بالا رفته بود در حال حاضر (ساعت 16 سه‌شنبه 23 آبان) در چهار هزار و 122 تومان مبادله می‌شود.


التهاب بار دیگر بازار سکه و دلار را فرا گرفته است. تمام سکه طرح جدید تنها یک گام کوچک دیگر نیاز دارد تا آستانه یک میلیون و 400 هزار تومانی را پشت سر گذارد و هر دلار آمریکا که حتی تا چهار هزار و 130 تومان بالا رفته بود در حال حاضر (ساعت 16 سه‌شنبه 23 آبان) در چهار هزار و 122 تومان مبادله می‌شود.
به گزارش مردم‌سالاری‌آنلاین، قیمت سکه طرح جدید (سکه امامی) از فروردین امسال تاکنون بیش از 190 هزار تومان افزایش یافته است و در حال حاضر به یک میلیون و 393 هزار تومان رسیده است. سکه کار خود را در سال جاری با قیمت یک میلیون و 200 هزار تومانی آغاز کرده بود و این بدان معناست که از ابتدای سال تاکنون، قیمت سکه بیش از 16 درصد افزایش یافته است.
هر سال با پایان یافتن ماه‌های محرم و صفر، فصل عقد و ازدواج آغاز می‌شود و این امر طبیعتاً تقاضا برای طلا را افزایش می‌دهد. اما این امر افزایش قابل توجه قیمت طلا را توضیح نمی‌دهد چرا که این افزایش عمدتاً از اواسط مهر به بعد (یعنی دقیقاً از اواسط ماه محرم به بعد) صورت گرفته است. حتی با ارجاع به قیمت طلا در بازارهای جهانی نیز نمی‌توان افزایش قیمت طلا در بازار ایران را توضیح داد. قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی در دوم اکتبر (11 مهر) 1271 دلار بوده است و در حال حاضر 1273 دلار است. پس در این مدت قیمت طلا در بازارهای جهانی تغییر چندانی نکرده است اما دقیقاً در همین زمان عمده افزایش قیمت طلا در بازار ایران رخ داده است! قطعات پازل را که کنار هم می‌چینم این تصور ایجاد می‌شود که بار دیگر با افزایش ریسک‌های سیاسی ناشی از اقدامات ضدایرانی دولت ترامپ، فعالیت‌های سوداگرانه به بازار طلا بازگشته است؛ در غیر این صورت نمی‌توان توجیهی برای افزایش قیمت طلا یافت.
بازار ارز نیز این روزها و هفته‌ها شاهد التهاباتی است! قیمت دلار آمریکا نیز از اواسط مهر ماه به 4 هزار تومان نزدیک شد و در نهایت در 18 مهر آستانه 4 هزار تومانی را پشت سر گذاشت. حالا دلار آمریکا در کانال 4 هزار و 100 تومانی جولان می‌دهد و گزارشات نشان می‌دهد که رفتارهای سوداگرانه نیز در بازار ارز آغاز شده است. گزارشات نشان می‌دهد که صرافی‌ها عمدتاً این روزها به خرید دلار تمایل نشان می‌دهند تا فروش آن. این امر نشان می‌دهد که اکثر صرافی‌ها خود را برای افزایش بیشتر نرخ ارز آماده می‌کنند و برخی از آن‌ها که به دنبال سوداگری ارزی هستند، قصد دارند ارز را از دستان مردم گرفته و در دستان خود جمع کنند تا در هفته‌ها یا ماه‌های آتی به قیمت بالاتری بفروشند. این فعالیت‌های سوداگرانه ارزی به دو چیز چشم دوخته‌اند: نزدیک شدن پایان سال 2017 میلادی و تعطیلات کریسمس، اولین چیزی است که سوداگران ارزی منتظر آن هستند. قیمت ارز هر ساله به طور طبیعی در این ایام در واکنش به افزایش تقاضا، افزایش پیدا می‌کند. امسال آن‌ها انتظار افزایش بیشتری را می‌کشند و از هم‌اکنون خود را آماده می‌کنند تا برای فروش در آن مقطع، ارز بیشتری ذخیره کنند.
دومین چیزی که سوداگران ارزی در این شرایط به آن چشم دوخته‌اند، ریسک سیاسی ناشی از اقدامات ضدایرانی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا است. در هفته پیش از اعلام تصمیم ترامپ در مورد تأیید یا عدم تأیید برجام، التهاب بازار ارز را فرا گرفت و به نوعی این ابهام در مورد تأیید یا عدم تأیید برجام توسط رئیس جمهور آمریکا بود که باعث شد تا قیمت دلار آمریکا آستانه 4 هزار تومانی را پشت سر بگذارد. ابهاماتِ ترامپیِ توافق هسته‌ای هنوز تمام نشده و کنگره آمریکا در حال حاضر سرگرم رایزنی در مورد طرحی با موضوع بازنگری در رویکرد آمریکا در قبال برجام است. خود ترامپ باید در ماه ژانویه 2018 که حالا دیگر کمتر از دو ماه با آن فاصله داریم، در این مورد تصمیم بگیرد که آیا می‌خواهد به تعلیق تحریم‌های هسته‌ای ایران ادامه دهد یا خیر. سوداگران ارزی به این چشم دوخته‌اند که این ابهامات به افزایش یا حتی جهش قیمت ارز منجر شود تا آن‌ها بتوانند سود بیشتری به جیب بزنند.
بزرگ‌ترین عرضه‌کننده ارز در بازار ایران، بانک مرکزی است. برخی تصور می‌کردند که بانک مرکزی با مداخله خود و عرضه ارز به بازارها کاری خواهد کرد که دوباره نرخ دلار آمریکا به زیر 4 هزار تومان سقوط کند. اما این امر تاکنون تحقق پیدا نکرده و علاوه بر این بانک مرکزی از شهریور تاکنون نرخ ارز مبادله‌ای را نیز با شیب تند افزایش داده است. قیمت دلار مبادله‌ای در حال حاضر 3524 تومان است؛ در یک سال گذشته قیمت دلار مبادله‌ای بیش از 300 تومان افزایش یافته که عمده این افزایش در ماه‌های گذشته بوده است. احتمالاً افزایش قیمت ارز مبادله‌ای به این خاطر صورت گرفته که بانک مرکزی قصد دارد نرخ رسمی ارز را در کشور افزایش دهد تا فاصله آن با نرخ تورم زیاد نشود. با این حال باید دید که آیا بانک مرکزی سیاستی برای مقابله با اقدامات سوداگرانه در بازار ارز و طلا دارد یا خیر. برخی از سوداگران در این شرایط چشم به تعلل بانک مرکزی دوخته‌اند تا از افزایش قیمت ارز و طلا، برای خود کیسه بدوزند.


کد مطلب: 77105

آدرس مطلب :
https://www.mardomsalari.ir/report/77105/سوداگری-بازار-ارز-طلا-بازگشته

مردم سالاری آنلاين
  https://www.mardomsalari.ir