کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بقایی در پاسخ به «مردم‌سالاری»: اسرائیل دنبال تخریب دیپلماسی است

پارازیت نتانیاهو روی خط مذاکرات

2 ارديبهشت 1404 ساعت 8:17

اسرائیل خشمگین‌تر از گذشته شاهد مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا است. نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی گمان می‌کرد با بازگشت ترامپ، تهران و واشنگتن وارد جنگ مستقیم خواهد شد اما فعلا همه معادلات برخلاف خواسته‌های نتانیاهو پیش‌ می‌رود.


گروه دیپلماسی- علی ودایع: اسرائیل خشمگین‌تر از گذشته شاهد مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا است. نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی گمان می‌کرد با بازگشت ترامپ، تهران و واشنگتن وارد جنگ مستقیم خواهد شد اما فعلا همه معادلات برخلاف خواسته‌های نتانیاهو پیش‌ می‌رود.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،منابع خبری فاش کرده‌اند که همه اعضای کابینه رژیم صهیونیستی بسیج شده‌اند تا مانع روند دیپلماتیک ایران و آمریکا شوند. جنگ‌طلبان آمریکایی هم در با «بنیامین نتانیاهو» همراه شده‌اند. در این میسر جمهوری‌خواهان تندرو همانند «مایک پمپئو» وزیرامورخارجه سابق آمریکا نقشی ویژه دارند. گفته می‌شود که «مارکو روبیو» وزیرامورخارجه آمریکا هم موضع چندان مثبتی در پرونده ایران نداشته است.
حالا روزنامه اسرائیلی «جروزالم‌پست» در گزارشی فاش کرده که «استیو ویتکاف» مذاکره‌کننده ارشد آمریکا با ایران، دیدارهای محرمانه متعددی با مقامات صهیونیستی داشته است. رسانه صهیونیستی نوشته به نظر می‌رسد «دیوید بارنیا» رئیس‌ موساد و «ران درمر» وزیر امور راهبردی رژیم صهیونیستی نتوانستند طی دیدار محرمانه‌ای که جمعه گذشته با «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه کاخ سفید و رئیس هیات مذاکره‌کننده آمریکایی داشتند، او را قانع به صرف‌نظر از موضعش در این مذاکرات کنند.
جروزالم پست مدعی است که بارنیا اخیرا «دیدارهای بسیار موفقت‌آمیزی» با «جان راتکلیف» رئیس سیا در سرزمین اشغالی داشته اما اسرائیلی‌ها به این نتیجه رسیده ویتکاف چهره‌ای است که به تازگی در کانون توجه قرار گرفته و باید برای اعمال نفوذ در مذاکرات، او را تحت تاثیر قرار دهد.
فشار از درون به آمریکا و خبرسازی از بیرون
ادبیات چهره‌های نزدیک به نتانیاهو درباره ترامپ تغییر کرده‌ و تلویحا از نوع رفتار آمریکا مقابل ایران انتقا می‌کنند ؛ آنها ضمن لفاظی علیه ایران می‌گویند که نه ویتکاف و نه ترامپ، قادر به درک درست اهمیت جزئیات بازگردانی برنامه هسته‌ای ایران به حالت قبل در حوزه غنی‌سازی اورانیوم و سانتریفیوژهای پیشرفته نیستند.
اسرائیلی‌ها مشخصا به دنبال « فشار از درون به آمریکا و خبرسازی از بیرون» هستند. رسانه‌های آمریکایی نزدیک به اسرائیل تلاش می‌کنند آنچه که «تهدید ایران علیه آمریکا و امنیت اسرائیل» می‌نامند را برجسته‌سازی کنند. این خط خبری همچنین برخی صداهای تندرو در تهران را واشنگتن منعکس می‌کنند تا ذهنیت منفی علیه روند مذاکرات را تشدید کرده و در عین حال ویتکاف فرستاده ترامپ را تحت فشار قرار دهند. به موازات این رویکرد، اسرائیلی‌ها درحال انتشار خبرهای متنوعی هستند تا در بازی با جزئیات در رسانه فکر طرف ایرانی و فضای داخلی ایران را تحت تاثیر قرار دهند. در این فرآیند تاکتیک «فریز و گداخت» به شکلی ویژه در دستور کار رسانه‌های فارسی زبان خارج از ایران قرار گرفته است تا ذهنیت جامعه ایرانی و کارگزاران جمهوری اسلامی را دچار آشفتگی فکری و رفتاری کنند.
جروزالم پست می‌نویسد ؛ دیدگاه خوب ایران به دور دوم مذاکرات، نپرداختن آمریکا به برخی جزئیات و برنامه‌ریزی برای برگزاری دور سوم مذاکرات در هفته آتی و دیگر جزئیات نشان می‌دهد که بارنیا و درمر در ماموریت خود موفق نشده‌اند، اگرچه اسرائیل امید خود را تا زمانی که توافق جدید و متوسطی امضا شود، حفظ خواهد کرد.
درگذشته، از بارنیا، «یوسی کوهن»، «تامیر پاردو» و «مئیر داگان» روسای پیشین موساد گاهی برای تحت تاثیر قرار دادن مواضع مقام‌های آمریکایی از طریق ارائه برخی اطلاعات استثنایی جدید در برهه‌هایی حساس درباره خطرات ادعایی برنامه هسته‌ای ایران، استفاده می‌شد.
حسن‌نیت مشروط ایران
«اسماعیل بقایی» سخنگوی وزارت امورخارجه و یکی از اعضای تیم مذاکره کننده ایران در پاسخ به پیگری روزنامه «مردم‌سالاری» گفت: بدون اینکه از هیچ طرفی ذهنیت بپذیریم، بدون اینکه تحت نفوذ و تاثیرپذیری از این هجمه‌های رسانه‌ای قرار بگیریم، مسیر خود را تعیین کردیم و مصمم هستیم که با حسن‌نیت و با رعایت منافع عالی ملت ایران در این روند گام برداریم. وی در ادامه خطاب به خبرنگار پرسش‌کننده افزود: این نکته‌ای که شما اشاره کردید، یک واقعیت است. متاسفانه نوعی ائتلاف بین‌گروه‌هایی که در شرایط عادی چندان هم با همدیگر موانست و تجانسی نداشتند، برای اینکه یک روند مبتنی بر دیپلماسی را تضعیف و مختل کنند، در حال شکل‌گیری است.
بقائی تاکید کرد: باید نام این جریان را ضددیپلماسی و جنگ‌طلب گذاشت که در یک طرف آن رژیم صهیونیستی است یا به نوعی بگوئیم که نقطه مرکزی این جریان رژیم صهیونیستی است که در منطقه همواره به دنبال آشوب، هرج‌ومرج و قانون شکنی بوده است و در کنار آن مجموعه‌ای از جریان‌ها و چهره‌های جنگ‌طلب از جناح مختلف در داخل آمریکا در آن حضور دارند.
این دیپلمات ارشد ایرانی با بیان اینکه مواجهه با این وضعیت بستگی به اراده و مسئولیت‌پذیری طرف‌هایی دارد که مسئول و متولی روند مذاکراتی هستند، گفت: تا جایی که به ما مربوط می‌شود، ما قطعا بدون اثرپذیری از هر یک از این طرف‌ها و ذهنیت‌هایی که به دنبال ایجاد آن هستند، مصمم هستیم که مسیر خود را به پیش ببریم. نکته جالب توجه اینجاست که برخی از چهره‌های دموکرات‌ها نیز دنبال اخلال روند مذاکرات هستند. بقایی در واکنش به مواضع تخریبی «جان کری» وزیرامورخارجه پیشین آمریکا گفت: این هم از عجایب تاریخ است که گروهی که خود، زمانی مدعی و مبتکر یک روند مذاکراتی بودند، الان به مخالفان و در واقع به نوعی تخریب‌کنندگان این روند تبدیل شدند. به نظر می‌رسد حزب دموکرات و یکی از چهره‌های شاخص آن طی هفته‌های اخیر همه تلاش خود را با کمک رسانه‌هایی که این جریان را نمایندگی می‌کنند، برای ایجاد ذهنیت‌های نادرست در تصمیم‌گیران آمریکایی و ایجاد اخلال در روندی که در دو سه هفته اخیر شروع شده، انجام می‌دهد.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی تصریح کرد: نکته قابل توجه این است که نوعی ائتلاف جالبِ توجه از حیث اینکه عملاً جمع اضداد در حال شکل‌گیری است؛ بین جریان دموکرات و برخی از کسانی که معروف هستند به جنگ‌طلبی و تندروی از جمله رژیم صهیونیستی برای اینکه بتوانند جمعاً مانع از روندها و گفت‌گوهایی شوند که طی دو سه هفته اخیر در مسقط و در رم در جریان بوده است.این موضوعی است که حتما ما رصد خواهیم کرد، دیگران هم می‌بینند و حتما برای مواجهه با این جریان‌های مخل و مخرب چاره‌اندیشی خاص خود را خواهند داشت.
چالش اسرائیل با دیپلماسی ایرانی
اسرائیلی‌ها از حفره‌های دیپلماتیک تهران همواره نهایت بهره را کسب کرده‌اند. تل‌آویو و شخص نتانیاهو معتقد هستند که ضربات کشنده دیپلماتیک و انزوای ایران می‌تواند مقدمه تدارک حملات گسترده علیه تهران باشد. دیپلماسی اشتباه «محمود احمدی‌نژاد» که در نهایت منجر به تصویب قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه کشورمان شد؛ در هشتم مارس 2006 (18 اسفند 1384) پرونده هسته ای ایران را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع داد و از سال 2006 به بعد 6 قطعنامه علیه ایران صادر شد که اولین قطعنامه جنبه غیر اجباری و غیر لازم الاجرا داشت و 5 قطعنامه بعدی تحریم‌هایی را علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال کرد. ایران در نهایت ذیل بند هفتم منشور سازمان ملل متحد قرار گرفت ؛وضعیتی است که همچنان برای اسرائیل یک امکان مطلوب محسوب می‌شود. مذاکراتی که در دولت هشتم و نهم دنبال شد با امضای توافق برای اقدام مشترک موسوم به برجام توانست مساله قطعنامه‌های سازمان ملل را حل کند. دولت «باراک اوباما» اگرچه تعهدات برجامی را اجرا کرد اما نتوانست مانع اقدام تخریبی «دونالد ترامپ» شود. تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و بریتانیا) هم به عنوان اعضای دیگر برجام هم به تعهدات خود عمل نکردند. شرکای شرقی (روسیه و چین) تلاش‌هایی برای حل و فصل بحران داشتند اما آنها هم به نتیجه مشخصی نرسیدند تا تهران وارد اقدامات گام‌به‌گام شود. سطح غنی‌سازی ایران به شکل مرحله‌به مرحله افزایش یافت تا طرف‌های دیگر به تعهدات خود عمل کنند.
در مذاکراتی که دولت «جو بایدن» رئیس‌جمهور پیشین آمریکا با تهران برای رسیدگی به مسئله برنامه هسته‌ای ایران آغاز کرد و عمدتا، نقش رژیم صهیونیستی در آن نادیده گرفته شده بود، پس از آن که کوهن شخصا با بایدن دیدار کرد (در زمانی که بایدن هنوز با نتانیاهو دیدار نکرده بود)، آمریکا درباره سانتریفیوژها و دیگر بخش‌های توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ که مبنای مذاکرات بود، موضع سختگیرانه‌ای اتخاذ کرد. این مذاکرات از مسیر خارج شد و فرصت احیای این توافق از بین رفت.
روزنامه «هاآرتص» پیشتر گزارش داد که رژیم صهیونیستی حتی یک ناظر نیست و مجبور است با فرستادن «دیوید بارنیا» رئیس موساد و «ران درمر» وزیر امور استراتژیک رژیم صهیونیستی به رم، برای دیدار تقریباً مخفیانه با «استیو ویتکاف» فرستاده آمریکا به منظور تلاش و ارائه خواسته‌هایشان، راضی شود.
پیش از این هم منبعی به وب‌سایت «آکسیوس» گفت که درمر اکنون در رم است و مشخص نیست که آیا او با ویتکاف برای گفت‌وگو در مورد تحولات روز شنبه ملاقات خواهد کرد یا خیر. علاوه بر این، سه منبع اسرائیلی مطلع گفته بودند که ران درمر و دیوید بارنیا روز جمعه هم در پاریس با استیو ویتکاف دیدار کرده بودند.
درمر و بارنیا روز جمعه و پیش از مذاکرات ایران و آمریکا در رم، با ویتکاف در پاریس دیدار کرده بودند؛ جایی که او و «مارکو روبیو»، وزیر خارجه ترامپ درباره پرونده‌هایی نظیر ایران و اوکراین با مقام‌های فرانسوی دیدار کردند.
در پی آنکه مقام‌های آمریکایی از نتیجه گفت‌وگوهای روز شنبه رم ابراز خرسندی کردند، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی هم با تکرار این موضوع که «ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد»، گفت: «ما به ممانعت از در اختیار داشتن سلاح هسته‌ای توسط ایران پایبند هستیم و اگر این امر به روش‌های دیپلماتیک ممکن شود، مورد قبول است.»


کد مطلب: 236021

آدرس مطلب :
https://www.mardomsalari.ir/report/236021/پارازیت-نتانیاهو-روی-خط-مذاکرات

مردم سالاری آنلاين
  https://www.mardomsalari.ir