واپسین روزهای 1403 با خبر ارسال نامه ترامپ به ایران همراه شد، نامهای که رئیس جمهور آمریکا با دعوت به دوستی و مذاکره آغاز کرده بود و با خط و نشان و تهدید به حمله نظامی آن را به پایان برده بود.
منصوری آرانی در گفتوگو با «مردم سالاری»:
مذاکرات، غیرمستقیم آغاز و مستقیم ادامه مییابد
به نظرم آینده مذاکرات روشن است
19 فروردين 1404 ساعت 0:54
واپسین روزهای 1403 با خبر ارسال نامه ترامپ به ایران همراه شد، نامهای که رئیس جمهور آمریکا با دعوت به دوستی و مذاکره آغاز کرده بود و با خط و نشان و تهدید به حمله نظامی آن را به پایان برده بود.
گروه سیاسی- مانیا شوبیری: واپسین روزهای 1403 با خبر ارسال نامه ترامپ به ایران همراه شد، نامهای که رئیس جمهور آمریکا با دعوت به دوستی و مذاکره آغاز کرده بود و با خط و نشان و تهدید به حمله نظامی آن را به پایان برده بود.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،رئیس ستاد کل نیروهای مسلح نیز روز شنبه 17 فرودین از سه محور رهبر معظم انقلاب در پاسخ به نامه ترامپ گفت: «تدابیر ایشان بر این مبنا بود که ما آغازگر جنگ نیستیم؛ هرگونه تهدید را با تمام قوا پاسخ خواهیم داد؛ به دنبال آرامش در منطقه هستیم؛ در مسئلهی هستهای به دنبال سلاح هستهای نیستیم و نیازهای ملت خودمان را در هستهای دنبال میکنیم. مذاکره مستقیم نخواهیم کرد، اما مذاکره غیرمستقیم ایرادی ندارد، چراکه ایران راه را نمیبندد و راه مذاکره غیرمستقیم را باز میگذارد تا اگر صادقانه حرکت کنید بشود مذاکره کرد. شما بدقولترین و بدعهدترین طرف در مذاکرات گذشته بودید و لذا هیچ اعتمادی به شما وجود ندارد.»
عباسعلی منصوری آرانی نیز در گفتوگو با مردم سالاری با اشاره به اینکه امریکا وارد فضای جنگی با ایران نمیشود، معتقد است: «با شروع مذاکرات غیرمستقیم اعتماد طرفین جلب خواهد شد، چارچوبههای مذاکرات روشن و بعد قطعا وارد مذاکرات مستقیم میشوند. اساسا نمیشود که مذاکرات تا آخر غیرمستقیم باشد.»
او همچنین در این گفتوگو اشارهای به رفتار ترامپ با روسیه و چین، منافع ملی روسیه در برخورد با ایران و همچنین تلاش کشورهای حاشیه خلیج فارس برای منصرف کردن ترامپ در حمله نظامی با ایران نیز داشت. در ادامه مشروح این گفتوگو را میخوانید:
عباسعلی منصوری آرانی، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با مردم سالاری با اشاره به رفتار رئیس جمهوری آمریکا با ایران گفت: ترامپ در دو فاز با ایران در پیش میرود؛ از یک سو پرچم مذاکرات را در دست گرفته و میگوید به دنبال صلح طلبی است و میخواهد ملتها در کنار هم قرار بگیرند از سوی دیگر وارد تهدید نظامی شده است، یعنی هر دو را همزمان در نامهای که منتسب به اوست میبینیم. البته که چون مذاکرات، گفت وگو و صلحطبی در دنیا موضوعیت دارد و مردم دنیا طرفدار این بحث هستند این بحث را در ابتدا آورده است.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که رفتار ترامپ با ایران چه تفاوتی با چین و روسیه دارد، افزود: ما باید اولا نگاه کنیم به ژئوپلیتیک ایران و دنیایی که در آن قرار داریم، هم از لحاظ جغرافیایی، هم از لحاظ فرهنگی و هم از لحاظ استراتژیکی. شرایط ما یک شرایط فوق العاده ویژه است.
چین و روسیه دو رقیب اقتصادی و نظامی برای آمریکا
منصوری آرانی با اشاره به اینکه چین و روسیه دو رقیب اقتصادی و نظامی برای امریکا هستند، ادامه داد: چین، اقتصاد امریکا را تحت تاثیر قرار داده و روسیه با توجه به موقعیتش در اروپا در بعد نظامی رقیب آمریکا است، اگرچه نسبت به شوروی سابق خیلی ضعیفتر شده است، اما همچنان به عنوان یک قطب شناخته میشود، از طرف دیگر هر دو هم عضو دائم شورای امنیت هستد و از حق وتو برخوردارند.
وی با تاکید بر اینکه بحثی که ترامپ با این دو کشور دارد با بحثی که با ما دارد متفاوت است، یادآور شد: از یک جهت ترامپ اساسا تفکراتش اقتصادی است و شعارهایی که داده هم جنبه اقتصادی داشته است، بنابراین میخواهد به لحاظ اقتصادی خودش را در جایگاه بالاتری قرار دهد؛ به همین دلیل چه در بحث رقابت چه تهدید، چین را به عنوان تهدید اصلی خود میداند.
این نماینده مجلس نهم با اشاره به اینکه ایران در بُعده اقتصادی یا اجتماعی، فرهنگی و ... تهدیدی برای امریکا نیست و بحث سیاسی است، اظهار داشت: ایران دروازه یک تمدنی هست که از هند تا عراق و سوریه و حتی حوزهی خلیج فارس را میتواند تحت تاثیر فرهنگ و تمدن خودش قرار دهد، به اضافه اینکه ایران به لحاظ ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک یک کشور فوق العاده استراتژیک هست و همین موضوع برای ترامپ اهمیت دارد.
جنگ برای تمام کشورها مخاطره آمیز است
وی در ادامه با اشاره به تلاش کشورهای حاشیه خلیج فارس در منصرف کردن ترامپ از حمله به ایران خاطر نشان کرد: اساسا درگیری نظامی دیگر درگیریهای محدود به دو کشور نیست، درگیریها منطقهای شده، چون فضای نظامی گری از فضای عملیاتهای مرزی و محدود خارج شده است.
منصوری آرانی با تاکید بر اینکه اگر در هر کجای دنیا جنگی رخ دهد، دیگر آن جنگ فراتر از یک کشور یا فراتر از یک محدوده جغرافیایی کوچک خواهد بود، تصریح کرد: امروز دنیای موشکهای بالستیک، هواپیماهای قاره پیما و پهبادهای که سوخت طولانی دارند یا با انرژی خورشید حرکت میکنند، است، لذا فضای درگیری در جنگها زیاد شده و دیگر نمیتوان گفت یک محدوده کوچک جغرافیایی درگیر جنگ میشود.
وی با تاکید براینکه جنگهای امروزی برای تمام کشورها مخاطره آمیز است نه فقط برای دو کشور، گفت: به همین دلیل امروز مردم دنیا بیشتر به دنبال مذاکره هستند و به کسانی که بحث صلح جهانی را مطرح میکنند، تمایل دارند.
منصوری آرانی با بیان اینکه کشورهای حاشیه خلیج فارس هم از این قضیه مستثنا نیستند، یادآور شد: این کشورها کاملا میدانند که اگر یک عملیات نظامی در منطقه شکل گیرد آنها را هم تحت تاثیر قرار میدهد و منافعشان به خطر میافتد.
وی با تاکید بر اینکه جنگ هیچ وقت برای هیچ کشوری مطلوبیت به بار نیاورده است، افزود: جنگ برای هر کشوری که اتفاق افتاده، از ابرقدرتها تا کشورهای کوچک همیشه پیامدهای مخربی را به دنبال داشته است، دهها سال طول میکشد تا خسارات یک جنگ از لحاظ اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی ترمیم شود؛ فارغ از این که آن کشور ابرقدرت باشد یا کشور کوچکی.
تلاش اسرائیل برای وارد کردن ایران به فضای تهدید
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نهمین دوره مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه اسرائیل چه در برجام، چه بعد از برجام، چه امروز تمایل ندارد که رویکرد مثبتی بین ایران و امریکا رخ بدهد، خاطر نشان کرد: قطعا اسرائیل نمیخواهد مذاکراتی رخ دهد و یا فضای آرامی بین ایران و آمریکا شکل گیرد، چون بالاترین خسارت را خود اسرائیلیها میبینند.
وی با اشاره به اینکه اسرائیل به دنبال آن است که به هر شکلی که شده ما را وارد یک فضای ناامنی و تهدید کنند، اظهار داشت: آنها با رسانههایی که در اختیار دارند، همانطور که بار اول ترامپ را فریب دادند و او را وارد فضای تهدید کردند؛ باز هم تمایل دارند این اتفاق بیافتد.
منصوری آرانی با اشاره به اینکه در موضوع برجام حتی رئیس جمهور فرانسه را به اسرائیل دعوت کردند، اظهار داشت: آنها خیلی تلاش کردند که برجام اتفاق نیافتد و به دنبال این بودند که برجام ناکام بماند.
این نماینده سابق مردم کاشان در خانه ملت با تاکید بر اینکه الان هم همان سیاست را دارند چون ایران را برای خودشان تهدید تلقی میکنند، افزود: اسرائیل به دنبال آن است که یک فضای روانی علیه ایران در دنیا ایجاد کند و بگوید که ایران به دنبال ساخت بمب اتمی، ناهنجاری و جنگ است و ...
وی با بیان اینکه اسرائیل در این فضای روانی قصد دارد که هم اروپا و آمریکا را در مقابل ایران قرار دهد، تصریح کرد: به همین دلیل به محض اینکه قرار میشود مذاکراتی بین ایران و امریکا شکل گیرد یا مذاکراتی بیین ایران و کشورای دیگر، اسرائیل تمام تلاشش را میکند که مانع این مذاکرات شود و بین این کشورها با ایران رابطهای برقرار نشود.
منصوری آرانی با تاکید بر اینکه هرچی ما رابطه خوبی با دنیا داشته باشیم تهدید برای اسرائیل پررنگ میشود و برای ما فرصت ایجاد میشود، گفت: هر چقدر اسرائیل موفق شود که مذاکرات را به تاخیر بیاندازد و مذاکرهای شکل نگیرد در حقیقت رنگ تهدید برای ایران بیشتر میشود و فرصت برای اسرائیل پیش میآید.
به گفته وی فرصت و تهدید بین ایران و اسرائیل همیشه هست، اما ایران با مذاکرات، با گفتوگو، با ایجاد رابطه با دنیا فرصتش را زیاد و تهدیدش را کمرنگ میکند و اسرائیل دقیقا برعکس.
همه کشورها به دنبال منافع ملی خودشان هستند
وی در پاسخ به این سوال که آیا روسها تمایل به جنگ ایران و آمریکا دارند یا ترجیح میدهند تنشها بدون جنگ باقی بماند، اظهار داشت: روسها یک فضایی را در برجام داشتند که آقای ظریف، دکتر صالحی و آقای عراقچی در کتاب راز سربه مهر کاملا روشن کردند، ما باید ببینیم که رابطه ی ما با اروپا و امریکا تاثیراتش بر روس چیست؟ روسها تلاش کردند ما گازمان را به اروپا ندهیم، ارتباطاتمان با اروپا کم شود، چون منافع ملی آنها اینگونه ایجاب میکرد.
منصوری آرانی با تاکید بر اینکه نه اینکه ما روس ستیز یا امریکا ستیز باشیم، ادامه داد: همه کشورها به دنبال منافع ملی خودشان هستند؛ به دنبال این هستند که منافع ملی آنها چه چیزی را اقتضا میکند. روسها هم دنبال منافع ملی خودشون هستند و منافعشان حداقل در گذشته همیشه این بوده که ایران رابطه کمتری را با غرب داشت باشد، فروش نفت و گازمان کمتر باشد و خب طبیعتا چون منفعت ملی روس در این بوده، آنها هم این موضوع را دنبال میکردند.
وی با یادآوری اینکه تمام کشورها به دنبال منافع ملی خودشان هستند، ما هم همینطور؛ گفت: اما ما نه در غرب ستیزی نه در شرق ستیزی به جایی نمیرسیم، اندیشمندان ما باید به دنبال منافع ملی ما باشند؛ باید ببینند که منافع ملی ما را به چه سمتی میبرد و به چه سمتی باید ببرد، یعنی هر آنچه که منافع ملی ما هست باید اتفاق بیافتد.
این نماینده سابق مجلس، افزود: لذا اگر ما با این تصور غرب ستیزی یا روس ستیزی بخواهیم به موضوعات نگاه کنیم به نظر میآید که جواب خوبی نمیگیریم، ما باید به دنبال منافع ملی خودمان باشیم و بعد ببینیم منافع ملی ما ایجاب میکند چگونه با کشورهای دیگه رفتار کنیم.
فکر نمیکنم آمریکا وارد فضای جنگی با ایران شود
وی با اشاره به اینکه بسیار به آینده خوش بین هستم و فکر نمیکنم که امریکا وارد فضای جنگی با ایران شود، اظهار داشت: در زمانیکه آمریکا به عراق و لیبی حمله کرد یک مصوبه سازمان ملل را داشت و دنیا را درگیر این قضیه کرد؛ اما الان وارد فضای نظامی با ایران نمیشود، چون هم ما تمایل نداریم، هم امریکا بی تمایل است و هم دنیا کشش جنگ جدیدی را ندارد.
وی با تاکید بر اینکه به نظر من این اتفاق نمیافتد، خاطر نشان کرد: البته معنای این حرف من این نیست که سیستم دفاعی ما آماده نباشد، از بعد اینکه فضای فعلی منطقه فضای جنگ نیست و به نظرم میآید که الان دنیا با سال 1990 و 2000 متفاوت شده است. به نظرم میآید که سازمان ملل هم به این نقطه رسیده است که فضای جهانی آماده یک ناهنجاری جدید را ندارد.
مذاکرات غیر مستقیم آغاز و به بعد مستقیم ادامه مییابد
منصوری آرانی در پاسخ به این سوال که اگر مذاکراتی بین ایران و آمریکا شکل بگیرد مستقیم خواهد بود یا غیر مستقیم، تصریح کرد: به نظر من با شروع مذاکرات غیر مستقیم اعتماد طرفین جلب خواهد شد، چارچوبههای مذاکرات روشن و بعد قطعا وارد مذاکرات مستقیم میشوند. اساسا نمیشود که مذاکرات تا آخر غیرمستقیم باشد.
وی با اشاره به اینکه فکر کنم موضع ایران یک موضع عاقلانه، هوشمندانه و درستی است، افزود: ما باید ابتدا مذاکره غیر مستقیم داشته باشیم و وقتی که اعتمادها جلب شد، دیگر مذاکرات غیر مستقیم نمیتواند ادامه داشته باشد و باید مذاکرات مستقیم باشد؛ آنوقت براساس یک اعتماد طرفینی و چارچوبههایی که طرفین به آن معتقد هستند مذاکرات پیش خواهد رفت.
منصوری آرانی ادامه داد: روالی که الان پیش میرود به نظر میآید مورد توافق طرفین است، نظر من این هست که مذاکرات خوبی شکل خواهد گرفت و ما در دو تا سه ماه آینده شاهد یک توافق بنیادین خواهیم بود که دیگر تقریبا چارچوبهای اصلی مذاکرات بسته شده و گفتوگوها شکل گرفته است.
کد مطلب: 234983