رفتار قهری ترامپ با تجارت جهانی و اعمال تعرفه اقتصادی بر کشورهای دوست و دشمن آمریکا با واکنش منفی و گسترده بازارها مواجه شدهاست. کشورهای مختلف به دنبال واکنش به رفتار رئیسجمهوری آمریکا هستند که این چرخه یک وضعیت ملتهب را ایجاد رقم میزند.
آمریکا بازارهای جهان را بهم ریخت
تیغ تعرفههای ترامپ در گلوی اقتصاد
16 فروردين 1404 ساعت 0:12
رفتار قهری ترامپ با تجارت جهانی و اعمال تعرفه اقتصادی بر کشورهای دوست و دشمن آمریکا با واکنش منفی و گسترده بازارها مواجه شدهاست. کشورهای مختلف به دنبال واکنش به رفتار رئیسجمهوری آمریکا هستند که این چرخه یک وضعیت ملتهب را ایجاد رقم میزند.
گروه بینالملل - مهدی یزدی: رفتار قهری ترامپ با تجارت جهانی و اعمال تعرفه اقتصادی بر کشورهای دوست و دشمن آمریکا با واکنش منفی و گسترده بازارها مواجه شدهاست.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،کشورهای مختلف به دنبال واکنش به رفتار رئیسجمهوری آمریکا هستند که این چرخه یک وضعیت ملتهب را ایجاد رقم میزند.
به گزارش سیانان ، «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا طی مراسمی در باغ رز کاخ سفید تعرفه پایه ۱۰ درصدی بر واردات از تمامی کشورها، از جمله انگلیس، اعلام کرد. به گفته او، کشورهای جهان باید برای دسترسی به بازار آمریکا هزینه بپردازند. بر اساس تصمیم جدید، اتحادیه اروپا با تعرفه ۲۰ درصدی و انگلیس با تعرفه ۱۰ درصدی مواجه شده است. ایالات متحده آمریکا برخی از کشورها را با تعرفههای بسیار شدیدتری تا ۵۰ درصد، هدف قرار خواهد داد.
ترامپ این تصمیم را «اعلام استقلال اقتصادی آمریکا» خوانده و گفته است: «هیچ کشوری نمیتواند از آمریکا بهرهبرداری کند.»
در پی این تصمیم، بازارهای مالی جهانی واکنش منفی نشان داده و بسیاری از شاخصهای سهام و ارزش ارزها در آسیا و اروپا با افت مواجه شدهاند. کارشناسان اقتصادی هشدار دادهاند که این اقدام میتواند آغازگر دورهای از رکود جهانی و افزایش تورم باشد.
لندن در فکر پاسخ سخت
لندن اکنون با انتشار این فهرست، توپ را به زمین واشنگتن انداخته و نشان داده است که در برابر سیاستهای تجاری آمریکا بیتفاوت نخواهد ماند. بهاین ترتیب آینده مذاکرات برای دستیابی به توافق تجارت آزاد، در هالهای از ابهام قرار دارد و چشمانداز روابط فراآتلانتیک، بیش از پیش شکننده بهنظر میرسد.
وزارت تجارت و بازرگانی انگلیس روز پنجشنبه فهرستی ۴۰۰ صفحهای از کالاهای مشمول احتمالی تعرفههای تلافیجویانه منتشر کرد و اعلام نمود که بازرگانان، صاحبان صنایع و ذینفعان میتوانند طی یک مشورت عمومی چهار هفتهای، دیدگاههای خود را درباره این اقدام ارائه دهند. این فهرست شامل بیش از ۸ هزار گروه کالایی از جمله کالاهای نمادین یا غیرمعمولی مانند چوب گلف، پیانو، دوچرخه، چتر، موهای انسانی، ماهی فاسدشده، سلاح گرم، قارچهای دارویی، ماشینهای قمار و حتی گهواره نوزاد است. «جاناتان رینولدز» وزیر تجارت و بازرگانی انگلیس پیشتر هشدار داده بود که در صورت تهدید منافع ملی، لندن «در اقدام تردید نخواهد کرد» و همه گزینهها روی میز است. نخستوزیر انگلیس نیز در اظهاراتی مشابه تصریح کرده بود: «فقط منافع ملی راهنمای ماست و هیچ گزینهای در برابر تعرفههای ترامپ منتفی نیست.»
نخست وزیر کاناداهم در واکنش به وضع تعرفههای دولت دونالد ترامپ علیه اتاوا، اعلام کرد که این کشور تعرفههای ۲۵ درصدی بر برخی خودروهای وارداتی از آمریکا اعمال خواهد کرد.
واکنش تند پاریس
امانوئل مکرون روز پنجشنبه در حالی که میزبان نشستی با نمایندگان بخشهای تاثیر گرفته از تعرفههای آمریکا در کاخ الیزه بود، گفت: مهم است که سرمایهگذاریهای آتی، سرمایهگذاریهایی که در چند هفته گذشته اعلام شدهاند، برای مدتی متوقف شوند تا زمانی که مسائل را با آمریکا روشن کنیم.
وی در شرایطی که خواستار «اتحاد» شد، افزود: سرمایه گذاری میلیاردی بازیگران اروپایی در اقتصاد آمریکا در زمانی که این کشور به ما ضربه میزند، چه پیامی دارد؟
اظهارات رئیس جمهور آمریکا به عنوان تلاشی برای منصرف کردن سرمایهداران فرانسوی از نزدیک شدن به ترامپ و بهطور بالقوه برای تلاش برای لغو قراردادهای خصوصی، تلقی میشود.
خشم رفقای اروپایی
در همین حال، کشورهای اروپایی نیز با لحنی تند به تصمیم واشنگتن واکنش نشان دادهاند. «اورسولا فوندرلاین» رئیس کمیسیون اروپا تعرفههای جدید آمریکا را «ضربهای بزرگ به اقتصاد جهانی» توصیف کرد و از تدوین نخستین بسته اقدام تلافیجویانه اتحادیه اروپا خبر داد. وی هشدار داد که این تصمیم میتواند به افزایش قیمتها، کاهش رشد اقتصادی و گسترش موج حمایتگرایی منجر شود.
درهمین حال،«کایا کالاس» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، نسبت به تبعات جنگ تجاری آمریکا هشدار داد و تأکید کرد که اروپا از منافع اقتصادی خود در برابر تعرفههای جدید دولت «دونالد ترامپ» دفاع خواهد کرد و اجازه نخواهد داد این اقدام، به تضعیف توان دفاعی قاره منجر شود.
همزمان، وزیر اقتصاد اتریش خواستار آن شد که واکنش اروپا «مستقیماً ایالتهای جمهوریخواه و شرکتهای نزدیک به ترامپ» را هدف بگیرد. در فرانسه نیز «امانوئل مکرون» رئیسجمهوری این کشور با لحنی بیسابقه، اقدام آمریکا را «بیرحمانه و غیرمنطقی» خواند و وعده داد که پاسخ اروپا «بیش از گذشته گسترده خواهد بود».
واکنش شدید بورسهای جهان
شبکه سی ان ان اعلام کرد پس از اعلام تاریخی تعرفههای دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا بازارهای سهام این کشور پنجشنبه و جمعه به شدت متزلزل شد.
بر اساس اعلام شبکه سی ان ان آمریکا، شاخص داو جونز که در معاملات ۱۵۰۰ واحد یا ۳.۶ درصد سقوط کرده بود باز هم سقوط کرد و به ۱۲۰۰ واحد یا ۲.۸۷ درصد رسید.شاخص اس اند پی ۵۰۰ با ۳.۵ درصد کاهش کار خود را آغاز کرد و در بدترین عملکرد خود از زمان بحران تورم سال ۲۰۲۲ قرار گرفت.
شاخص نزدک که شامل شرکتهای فناوری میشود، ابتدا ۴.۹ درصد و سپس ۴.۲ درصد در بازار آزاد سقوط کرد. بازارهای جهانی نیز روز پنجشنبه به شدت کاهش یافتند.
به گزارش سی ان ان، این بخشی از دلیل سقوط دلار آمریکا به پایین ترین سطح خود از اکتبر در روز پنجشنبه است. تعرفهها در تئوری باید دلار را تقویت کنند، اما نگرانی سرمایهگذاران مبنی بر اینکه آمریکا درحال ضربه به خود است که مانع از رشد بلندمدت آن میشود، قیمت دلار را در برابر سایر ارزهای جهانی کاهش داد.
این در حالی است که اطلاعات رسیده و نمودارها در کشورهای شرقی که زودتر از هر کشوری وارد روز پنجشنبه شده اند حکایت از روند نزولی بازارهای سهام دارد و برای مثال ارزش یوان چین نیز به پایینترین سطح خود در یک ماهه اخیر سقوط کرده است.
در همین ارتباط نایجل گرین مدیر عامل گروه مشاوره مالی و سرمایهگذاری دیور مستقر در شهر دبی در امارات در خصوص تاثیر تعرفههای جدید رئیس جمهور آمریکا بر اقتصاد و تجارت جهانی به رویترز گفت: ترامپ با این کار موتور اقتصادی جهان را تخریب کرد و در حقیقت با اعمال این تعرفهها تجارت جهانی را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
سرمایهگذاران سرمایه خود را به داراییهای امن منتقل کردند. طلا به بالاتر از ۳۱۶۰ دلار در هر اونس رسید که رکورد جدیدی بود و بازده اوراق قرضه خزانه داری به شدت کاهش یافت.
بازده اوراق قرضه ۱۰ ساله خزانه داری به پایین ترین سطح خود از اکتبر رسیده است. طلا که صبح پنجشنبه بالای ۳۱۰۰ دلار در هر اونس تروی بود، امسال ۱۹ درصد افزایش یافت و بهترین عملکرد سه ماهه خود از سال ۱۹۸۶ را به ثبت رساند.
باید منتظر بازگشت فشار تعرفههای ترامپ به اقتصاد آمریکا خواهد بود.
رئیسجمهوری آمریکا هرگونه انتقادی را رد کرده و میگوید که ایالات متحده برای درمان نیازمند این اقدام بوده است. رکود اقتصادی وضعیت سختی است که به ستون فقرات بورسهای جهانی فشار وارد میکند اما سرنوشت این وضعیت مشخص نیست.
کد مطلب: 234761