کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

در نشست مشترک وزرای خارجه ایران و روسیه مطرح شد

تعریف جدید منافع و تهدیدهای تهران و مسکو

8 اسفند 1403 ساعت 8:37

عالی رتبه‌ ترین دیپلمات مسکو دیروز از آنکارا به تهران آمد تا یکی از دیدارهای ویژه دستگاه سیاست خارجی با حضور هیات پر شمار دیپلمات‌ها و خبرنگاران روسی برگزار شود.


گروه دیپلماسی-علی ودایع: عالی رتبه‌ترین دیپلمات مسکو دیروز از آنکارا به تهران آمد تا یکی از دیدارهای ویژه دستگاه سیاست خارجی با حضور هیات پر شمار دیپلمات‌ها و خبرنگاران روسی برگزار شود.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،«سرگئی لاوروف» و «سید عباس عراقچی» وزرای خارجه روسیه و ایران دیدار فشرده‌ای درباره موضوعات فی مابین، مسائل خاورمیانه و وزن کشی‌های روابط بین‌الملل داشتند. همزمان با سفر لاوروف به تهران، وزارت امور خارجه روسیه جزئیات بیشتری را درباره دستور کار این سفر منتشر کرد. در بیانیه مطبوعاتی این وزارتخانه آمده است: وزیران امور خارجه دو کشور در تهران به طور مفصل در مورد دستور کار دوجانبه روابط روسیه و ایران که با امضای یک توافقنامه بنیادین جدید بین دولتی در ۱۷ ژانویه برابر با ۲۸ دی‌ماه ۱۴۰۳ در مسکو رسماً به سطح مشارکت راهبردی جامع رسیده است، گفت‌وگو می‌کنند.
بنا به گفته مسکو، گفت‌وگوهای طرفین در راستای گسترش بیشتر همکاری‌های تجاری و اقتصادی سودمند دوجانبه در زمینه اجرای پروژه‌های مشترک کلیدی در زمینه‌های انرژی و حمل‌ونقل متمرکز خواهد بود.
وزارت امور خارجه روسیه همچنین اعلام کرد:‌ طرفین در مورد تعدادی از موضوعات جاری بین‌المللی از جمله وضعیت سوریه، قفقاز، افغانستان، یمن، خلیج فارس، حل و فصل خاورمیانه، مسأله دریای خزر و وضعیت در ارتباط با برنامه جامع اقدام مشترک درباره برنامه هسته‌ای ایران (برجام) تبادل نظر خواهند کرد.
نکته قابل توجه اینجاست که در تهران دغدغه‌هایی درباره روابط ایران و روسیه در سایه نشست ریاض و احتمال تقسیم اوکراین مطرح شده است. گفته شده که موضوع هسته‌ای ایران یکی از سوژه‌های گفت و گوهای کاخ سفید با کرملین بوده است.
مخالفت با مذاکره تحت فشار حداکثری
سرانجام ظهر دیروز (سه شنبه) وزرای خارجه ایران و روسیه دیدار کردند. عراقچی ضمن خوش آمدگویی به همتای روس گفت: رایزنی‌های ایران و روسیه به صورت مستمر در حوزه‌های مختلف در جریان دارد. امروز گفت‌وگوهای مفصل، خوب و سازنده‌ای داشتیم و موضوعات مختلف را مرور کردیم.نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ۲ کشور در ماه آوریل برگزار خواهد شد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: در خصوص روابط دوجانبه، همکاری‌های اقتصادی ما به سرعت پیش می‌رود و همان‌طور که اشاره شد، کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ۲ کشور در ماه آوریل برگزار می‌شود.
وی در ادامه گفت: در این دیدار علاوه بر مسائل دوجانبه، در مورد مسائل منطقه‌ای از جمله موضوع فلسطین، لبنان و سوریه نیز رایزنی و گفت‌وگو کردیم.طرح کوچ اجباری مردم غزه مورد بحث واقع شد. این طرح کاملا محکوم است. موضع متحدی از سوی کشورهای منطقه علیه این طرح غیرقابل قبول اتخاذ شده و در همین چهارچوب به زودی اجلاس وزرای امور خارجه سازمان همکاری اسلامی در این زمینه به درخواست ایران برگزار می‌شود.
این دیپلمات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران همچنین با اشاره به گفت‌وگوهای دو وزیر خارجه در ارتباط با موضوع سوریه گفت : موضع ما در مورد بحث سوریه به یکدیگر نزدیک است و ما خواهان ثبات، آرامش و حفظ وحدت سرزمینی و تمامیت ارضی و پیشرفت سوریه بر اساس خواست مردم این کشور هستیم. ما از ایجاد صلح و ثبات در این کشور پشتیبانی می‌کنیم.
راهبرد اصولی ایران درباره مقاومت
عراقچی همچنین تاکید کرد: موضع ایران در ارتباط موضوع لبنان روشن است و ما از دولت و مردم لبنان حمایت می‌کنیم، ما بر موضوع بازسازی لبنان، ادامه آتش‌بس در این کشور و ضرورت خروج کامل رژیم صهیونیستی از سرزمین‌های اشغال شده در جنوب لبنان و سایر مناطق اشغالی از جمله سوریه و فلسطین تاکید داریم.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه «ایران همواره در منطقه از محور مقاومت پشتیبانی کرده است و ما به این موضوع ادامه می‌دهیم»، گفت: ما معتقدیم که گروه‌های مقاومت برای آرمان و اهداف عادلانه و درستی مبارزه می‌کنند و مبارزه آن‌ها به هر شکلی که مد نظرشان باشد، مورد حمایت ایران است. او همچنین با تاکید بر اینکه «در موضوع قفقاز نیز به دنبال برقراری صلح بین ارمنستان و آذربایجان هستیم و آمادگی داریم که در این خصوص کمک و همکاری کنیم»، افزود: تحولات افغانستان مورد توجه ایران و روسیه است و گفت‌وگوهای ما همواره در این خصوص استمرار داشته است و بنا داریم که این مشورت‌ها را افزایش دهیم.
هماهنگی تهران، مسکو و پکن
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه در جریان دیدار امروز با لاوروف در ارتباط با موضوع هسته‌ای نیز رایزنی و گفت‌وگو داشتیم، گفت: در این ارتباط امروز مشورت‌های نزدیک داشتیم و تیم‌های حقوقی سیاسی و کارشناسی ما با یکدیگر در تماس مستمر هستند. ما با این تماس‌ها ادامه می‌دهیم.
عراقچی ادامه داد: در مورد گفت‌وگوهایی که با سه کشور اروپایی روز گذشته در ژنو داشتیم، با آقای لاوروف و همکارانشان امروز صحبت کردیم و در مورد این گفت‌وگو به آن‌ها توضیح دادیم. در مورد موضوع هسته‌ای، با همکاری و هماهنگی دوستان خود در چین و روسیه حرکت می‌کنیم و مواضع خود را هماهنگ می‌کنیم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: در خصوص مذاکرات هسته‌ای، موضع ما بسیار روشن است. ما تحت فشار، تهدید و تحریم مذاکره نخواهیم کرد و هیچ امکان مذاکره مستقیم بین ما و آمریکا در موضوع هسته‌ای تا زمانی که فشار حداکثری به این شکل خود اعمال خواهد شد، وجود نخواهد داشت.
مذاکرات ویژه و مفید با تاکید بر دیپلماسی مشترک
لاوروف در این نشست خبری گفت: امروز با همتای ایرانی خود مذاکرات مفصل و مفیدی داشتیم. ما به گفت‌وگوی عالی روسای جمهور ایران و روسیه در عشق‌آباد، کازان اشاره کردیم.روسای جمهور دو کشور همچنین طی دیدار در مسکو، معاهده تاریخی بین دو کشور را امضا کردند که در آن اهداف وسیعی در توسعه همکاری‌ها در همه ابعاد قرار دارد.
وزیر خارجه روسیه افزود: در اول سال جاری در تهران، همایش اقتصادی خزر صورت گرفت و به صورت موفقیت‌آمیز برگزار شد و امیدواریم که در نزدیکترین زمان، کمیسیون همکاری اقتصادی- تجاری تشکیل شود.تماس‌های ما ادامه می‌یابد و فرمت چندجانبه به ویژه در راستای وضع ناظر ایران در اتحادیه اوراسیا وجود دارد و امیدواریم موافقتنامه ایران و اوراسیا درباره تجارت آزاد انجام شود. این موضوع به افزایش تبادلات تجاری میان کشورهای ما در این اتحادیه کمک خواهد کرد.
وزیر خارجه روسیه گفت: به‌رغم فشارهای غیرقانونی تحریمی، تجارت بین دو کشور پویایی مثبتی دارد. در سال گذشته مبادلات تجاری بیش از ۱۳ درصد افزایش پیدا کرده و امیدواریم که این روند ادمه یابد.
او همچنین تاکید کرد: به همکاری با ایران در زمینه اقتصادی ادامه می‌دهیم و به دنبال ارتقای تبادلات تجاری بین دو کشور هستیم. ما در حال تلاش برای کاهش تاثیرات منفی تحریم‌ها بر اقتصادمان هستیم.
لاوروف در ادامه گفت: ابراز خرسندی کردیم از اینکه اقداماتی که لازم بود قبل از شروع احداث راه‌آهن رشت-آستارا انجام شود، توسط دوستان ایرانی در دست اقدام است و امیدواریم احداث این راه‌آهن آغاز شود و برای انجام این هدف، وام دولتی صادراتی روسیه ارائه شود و یک قدم مهمی برای راه‌انداری کریدور شمال-جنوب خواهد بود. وزیر خارجه روسیه همچنین خبر داد که با عراقچی همکاری‌های فرهنگی و تحصیلی را نیز بررسی کرده‌اند.
او در ادامه گفت: ما مسائل بین‌المللی و منطقه‌ای را بررسی کردیم. روسیه و ایران در پی آن هستند که مناقشات در جهان بر اساس منشور ملل متحد و برابری حاکمیت دولت‌ها حل وفصل شود.
وزیر خارجه روسیه تصریح کرد: ما به غیرقابل قبول بودن اعمال تحریم‌های یکجانبه اشاره کردیم و در همین راستا اقدامات هدفمند به منظور به حداقل رساندن تاثیر منفی این محدودیت‌ها بر اقتصاد دو کشور را بررسی کردیم.
لاوروف همچنین تاکید کرد: درباره هماهنگی همکاری‌های دو کشور در سازمان ملل رایزنی کردیم و بر افزایش همکاری‌ها در بریکس و شانگهای توافق کردیم که کشور ایران عضویت کامل این دو سازمان را به دست آورده است.
لاوروف در نشست خبری خود با عراقچی تصریح کرد: «در سوریه، همه چیز ساده نیست، اختلافات از جمله تضادهایی که گاهی منجر به درگیری‌های مسلحانه می‌شود، باقی مانده و روسیه هرکاری لازم باشد انجام می‌دهد تا شرایط آرام شود و تهدیدی علیه مردم سوریه وجود نداشته باشد. برای ما سرنوشت آن‌ها و مردم کشورهای همسایه بسیار مهم است. در این زمینه، تمامیت ارضی سوریه اهمیت اساسی دارد و هرگونه فشار به سمت جدایی‌طلبی در برخی مناطق این کشور که در سال‌های اخیر مشاهده شده، مطلقا غیرقابل قبول و به شدت خطرناک است.»
لاوروف همچنین خاطرنشان کرد: «در جریان این مذاکرات، طرف‌های روسی و ایرانی تعهد متقابل خود را برای هماهنگی بیشتر رویکردهای ۲ کشور به منظور تضمین صلح بلندمدت و ثبات در سوریه با مشارکت همه نیروهای سیاسی، قومی و مذهبی بدون استثنا تأیید کردند.»
وزیر امور خارجه روسیه تصریح کرد: «ما در مورد وضعیت در اوکراین نیز صحبت کردیم. من از همتای ایرانی خود به دلیل موضع متعادل او که مبتنی بر درک علل اصلی این بحران است، تشکر کردم. ارزیابی روسیه از گفت‌وگوی اخیر با همتایان آمریکایی خود را نیز با عراقچی در میان گذاشتم.»
لاوروف همچنین گفت: ما درباره وضعیت پیرامون برجام به‌صورت مفصل صحبت کردیم. ما معتقد هستیم ظرفیت دیپلماسی هنوز وجود دارد و باید از این ظرفیت بدون تهدید، بهانه و توسل به زور استفاده کرد. ما در پیدا کردن راه‌حل برای این بحران کمک خواهیم کرد.
لازم به یادآوری است که این بحران توسط ایران ایجاد نشده است.


کد مطلب: 232800

آدرس مطلب :
https://www.mardomsalari.ir/report/232800/تعریف-جدید-منافع-تهدیدهای-تهران-مسکو

مردم سالاری آنلاين
  https://www.mardomsalari.ir