به یاد داریم روزی را که ترامپ رئیس جمهوری منفور آمریکا در نگاه مردم ایران، برجام که حاصل بیش از دو سال مذاکرات فشرده با 1+5 بود را بعد از چندبار اخطار به ایران پاره کرد و در برابر چشمان دوربینهای جهانی از آن خارج شد.
«مردم سالاری» اقدامات ایذایی تندروها علیه دولت را بررسی میکند
مینگذاری تندروها در میدان اقتصادی
3 اسفند 1403 ساعت 23:23
به یاد داریم روزی را که ترامپ رئیس جمهوری منفور آمریکا در نگاه مردم ایران، برجام که حاصل بیش از دو سال مذاکرات فشرده با 1+5 بود را بعد از چندبار اخطار به ایران پاره کرد و در برابر چشمان دوربینهای جهانی از آن خارج شد.
گروه سیاسی- رحمان زین الدین: به یاد داریم روزی را که ترامپ رئیس جمهوری منفور آمریکا در نگاه مردم ایران، برجام که حاصل بیش از دو سال مذاکرات فشرده با 1+5 بود را بعد از چندبار اخطار به ایران پاره کرد و در برابر چشمان دوربینهای جهانی از آن خارج شد.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،بعد از آن بود که در اقدامی خلاف عرف جهانی و قوانین بینالمللی یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین نیروهای جمهوری اسلامی را در فرودگاه بغداد که بصورت رسمی برای دیدار با نخست وزیر عراق به این کشور سفر کرده بود، به شهادت رساند.
از همان زمان بود که ناگهان دولتی که تمامی تلاش خود را مصروف رفع تحریمها کرد و تلاش خستگی ناپذیری برای بازگشت سرمایه به کشور و رشد اقتصادی داشت، با تحریمهای گسترده ای مواجه شد که در تاریخ بشریت بی نظیر بود.
همین موضوع باعث شد که تندروهای مجلس در اقدامی تلافی جویانه قانونی را مصوب کنند تا بتواند عملکرد ناموجه دولت آمریکا را تا حدودی جبران کند.
اما در چند ماه پایانی دولت دوازدهم، بایدن دموکرات به ریاست جمهوری رسید و فرمان اجرایی مرد دیوانه را لغو کرد و تمایل خود را به احیای برجام نشان داده اما به عمر دولت روحانی قد نداد ولی در دولت سیزدهم نیز که سکان سیاست خارجی کشور بر دستان تندروها گذاشته شد، با فرصت سوزی و کارشکنی این طیف که قبلا هم مسئولیت مذاکرات هستهای را برعهده داشتند و باعث شدند که ایران در زیر بند 7 منشور ملل متحد قرار گیرد، همراه شد.
اما ناگهان بالگرد رئیس جمهور در منطقه ارسباران سقوط کرد و ابراهیم رئیسی به شهادت رسید. این اتفاق دقیقا چند ماه قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا رخ داد اما قبل از برگزاری این انتخابات در آن سوی دنیا اول در ایران مردم دوباره به پای صندوقهای رای رفتند و این بار رئیس جمهوری را برگزیدند که دیدگاه کاملا اصلاح طلبانه داشت.
پیشبینی بازگشت ترامپ و شروع دوباره وضعیت بد اقتصادی
اما در همین دوران تبلیغات انتخابات پزشکیان که میخواست در برنامه تبلیغاتی که مربوط به سیاست خارجی بود، شرکت کند به همراه خود مردی کارکشته دیپلماسی را به همراه برد که وی در نطقی طوفانی گفت که در سه سال دولت سیزدهم به دلیل اینکه این دولت با کشورمان مدارا کرده است، وضعیت اقتصادی بدی وجود نداشت اما چند ماه آینده که دوباره ترامپ رئیس جمهوری امریکا شود، آن زمان میبینید که بازهم کشور چگونه خواهد بود.
پیش بینی جواد ظریف درست از آب درآمد و ترامپ رئیس جمهوری آمریکا شد. وی تمامی اقدامات دولت دموکرات را کنسل کرد و در اولین روزهای دولتش بین از 100 فرمان اجرایی و دستور صادر کرد که یکی از آنها بازگشت تحریمهای گسترده برعلیه ایران بود.
همین ماجرا باعث شد که دوباره بازار ارز کشور ملتهب شود و به ناگاه قیمت ارز جهشی فوق العاده داشته باشد. البته این جهش قیمت بیشتر از همان فضای روانی ملتهبی بود که پس از حضور ترامپ در کاخ سفید ایجاد شد.
اما همچنان قیمت ارز در حال جهش است و هرچه وزیر اقتصاد دولت چهاردهم فریاد میزند که وظیفه بانک مرکزی کنترل ارز است و هیچ مسئولیتی بر دوش من نیست اما انگار تندروهای مجلس بخصوص حمید رسایی که انگار کاری جز چوب گذاشتن لای چرخ دولت ندارد، فیلم سخنرانی خود در جلسه غیرعلنی مجلس با رئیس جمهوری را فضای مجازی منتشر میکند که میگوید باید همتی را محاکمه کرد. البته پیش از این نیز وی در فضای مجازی و سخنرانیهای خود گفته بود که پزشکیان به دلیل انتصاب ظریف در پست معاونت راهبردی رئیس جمهوری برای دوره بعد نباید مورد تایید شورای نگهبان قرار بگیرد.
ماهیگیری تندروها از آب گل آلود
رسایی در این نطق گفت که «من در ابتدا از مواضع آقای پزشکیان در روز ۲۲ بهمن تشکر میکنم که سخنان مقام معظم رهبری را فصل الخطاب دانستند و انشاالله همین مسیر را پیگیری میکنند. مطالب مرکز پژوهشها و بانک مرکزی و آقای همتی را گوش دادم. هیچ کدام به علت اصلی گرانی ارز اشاره نکردهاند. علت اصلی فشاری است که آقای همتی به بانک مرکزی آورد آن هم به پوشش مصوبه دولت. بازار ارز امسال دو نیمه داشت. نیمه اول آن پر از تشنجها بود. رئیسجمهور کشور شهید شد به ما حمله شد و مهمان ما در اینجا به شهادت رسید. ما به اسرائیل حمله کردیم و آنها به ما حمله کردند اما نیمه اول ارز ۷ هزار تومان نوسان داشت. در نیمه دوم دولت جدید شروع به کار کرده است آقای همتی روی کار آمد و کن فیکون شد. ۶ ماه آقای همتی دائما خواستار گران شدن ارز نیمایی شد. ارز را از ۵۸ هزار و ۴۱۰ تومان در شروع دولت به ۹۰ هزار تومان رساند. یعنی دامنه ۷ هزار تومانی نوسانات دلار در ۵ ماه به ۳۲ هزار تومان در ۶ ماهه ایشان رسید. ایشان میگوید به من مربوط نیست. در در دهم شهریور ماه آقای همتی میگوید وقتی نرخ ارز نیمایی را به نرخ بازار نزدیک کنیم دلار بازار آزاد ارزانتر میشود در ۲۰ شهریور ماه هم میگوید سیاست ما این است که نرخ ارز به بازار آزاد نزدیک شود. قیمت دلار نیما را بالا میبریم و دلار آزاد را هم کاهش میدهیم تا این دو نرخ به یکدیگر نزدیک شوند. در ۲۱ شهریور ماه گفت دور باطل تثبیت نرخ ارز باید توسط بانک مرکزی متوقف شود. ما میدانیم از بیرون فشار میآورند اما نباید اجازه وقوع چنین مسئلهای را بدهد. در ۲۱ مهر گفته است یک عده میگویند اگر نرخ نیما را بالا ببریم تورم ایجاد میشود به نظر بنده اصلا اینگونه نیست. آقای همتی نیست، پس این تورم چیست؟
این تورم محصول سیاستها و برنامههای شما است. او در دوازدهم آذرماه هم گفته است؛ دست من بود دلار نیما را یکباره بالا میبردم، آقایان بدانید درباره چه کسی صحبت میکنید. کسی که این حرفها را زده است مسبب اصلی است. همتی میگوید نظر شخصی من این بود که دلار نیمایی یکباره بالا برود اما نظر بانک مرکزی این است که دلار نیمایی به تدریج بالا برود. سوم دی ماه هم گفته است کف قیمت دلار الان باید ۷۳ هزار تومان باشد. ثابت نگه داشتن نرخ دلار باعث افزایش فساد و کاهش صادرات میشود. با تورم سی درصدی نمیتوان نرخ دلار را ثابت نگه داشت. عزیزان من کینز میگوید برای نابودی اساس یک کشور هیچ وسیلهای مطمئنتر از کاهش ارزش پول ملی نیست. آقای همتی را استیضاح نکنید محاکمه کنید این تنها راه است اگر میخواهید در برابر تاریخ و مردم روسفید باشید آقای همتی را محاکمه کنید این تنها راه است.»
پرده دوم شکست اصولگرایان در اقتصاد
یکی دیگر از موضوعاتی که این روزها به شدت مورد انتقاد اصولگرایان قرار گرفته است، واگذاری مدیریت بزرگترین خودروسازی کشور به بخش خصوصی است. یعنی ورود شرکت کروز به هیات مدیره ایران خودرو.
ایران خودرو دومین خودروساز کشور و بزرگترین آن است که در طی سالیان پس از پیروزی انقلاب اسلامی و ملی شدن بسیاری از صنایعی که در پیش از انقلاب مدیرت آنها با بخش خصوصی بود، به دولت واگذار شد.
اما برای اولین بار بعد از پیروزی انقلاب، مدیریت خودروسازی کشور بر دوش بخش خصوصی گذاشته شد آن هم با حمایت شخص رئیس جمهوری و وزارت امور اقتصادی و دارایی.
بدون تعارف باید گفت که در طی سالهای گذشته یکی از مهمترین مقاصد توصیه نامههای نمایندگان مجلس به ارباب رجوعانشان، ایران خودرو بوده است. بسیاری از اعضای خانواده نمایندگان مجلس بخصوص تندروها در این خودروسازی مشغول به کار هستند حتی به شکلی که گفته میشود یک نماینده بیش از 300 نفر از اعضای خانواده اش در این خودروسازی کار میکنند. این درحالیست که رسانهها روز سه شنبه به نقل از نماینده مردم رشت در مجلس، از تهیه نامهای در مجلس خطاب به رئیسجمهور برای ابطال واگذاری ایران خودرو به کروز خبر دادند.
جبار کوچکینژاد اعلام کرد: نامهای در صحن مجلس شورای اسلامی خطاب به رئیسجمهوری تهیه شده و جمعی از نمایندگان تاکنون آن را امضا کردهاند و تعداد امضاها رو به افزایش است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: نمایندگان در این نامه درخواست کردند که واگذاری سهام ایران خودرو به کروز ابطال شود.
اینکه این افراد مدیریت آن به بخش خصوصی واگذار شود چند نکته دارد یکی اینکه بخش خصوصی اعلام کرده که به دنبال جبران زیان چندین هزار میلیارد تومانی ایران خودرو است و قطعا برای این کار بخشی از نیروهای مازاد تعدیل خواهند شد که باید گفت بسیاری فقط برای اینکه در ابتدای هر ماه حقوقی با حساب آنها وازیر شود در این خودروسازی حضور دارند و بهره وری خاصی ندارند. دوم اینکه چون مدیریت آن در دست دولت نیست دیگر به توصیه نامههای نمایندگان مجلسی که بر بالای سر وزیر از شمشیر استیضاح کمک میگیرند، نیز دیگر تاثیری ندارد و بسیاری از رانتها و توصیه نامههای این افراد دیگر محل اعرابی برای صاحب مدیرتی که میخواهد این بزرگترین خودروسازی کشور را از زیان نجات دهد، نخواهد داشت.
حال با صحبتهای این روزهای نمایندگان تندرو مجلس درباره سیاستهای اقتصادی دولت در زمان حضور دوباره مردم دیوانه در کاخ سفید میتوان دریافت که این افراد میخواهند امروز از آب گل الود ماهی بگیرند همانگونه که در سال 1400 این کار را کردند اما دولت قطعا با توجه به تجربیات 4 سال گذشته اسیر دام مخالفان خارجی و داخلی نخواهد شد روی مینهای گذاشته شده تندروها در میدان اقتصادی
نخواهد رفت.
کد مطلب: 232527