کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

«مردم سالاری» بررسی می‌کند

پالس‌های مثبت از مجمع درباره تایید FATF

26 دی 1403 ساعت 17:09

پس از رفت آمدهای فراوان لایحه CFT و پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام که در اواخر دولت دوازدهم و با تصویب و اصرار مجلس دهم به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفت و اعضای این مجمع با تایید آن مخالفت کردند


گروه سیاسی- فهیمه جهازیان: پس از رفت آمدهای فراوان لایحه CFT و پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام که در اواخر دولت دوازدهم و با تصویب و اصرار مجلس دهم به مجمع تشخیص مصلحت نظام رفت و اعضای این مجمع با تایید آن مخالفت کردند و به همین دلیل مسکوت ماند و دوباره حسن روحانی از رهبر انقلاب درخواست بررسی مجدد گرفت و ایشان فرمودند که «مخالفتی با بررسی مجدد ندارم اما خود اعضا در این باره تصمیم می‌گیرند»، این بار مسعود پزشکیان به عنوان رییس جمهوری چهاردهم از رهبر معظم انقلاب درخواست کردند که دستور دهد بررسی این لوایح در دستور کار مجدد مجمع قرار گیرد.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،تایید لوایح مذکور و عضویت ایران در اف ای تی اف از قول‌های پزشکیان در دوران انتخابات ریاست جمهوری بود که با تلاشش دوباره در دستور کار مجمع تشخیص قرار گرفت.
پالس مثبت درباره بررسی FATF
ولی در روزهای اخیر افرادی که تاحدودی با تصویب آن در مجمع مخالف بودند مانند محمدرضا باهنر در سخنرانی‌ها و مناظرات از مواضع خود با توجه به شرایط امروز جهان کوتاه امده اند و سیگنال‌های مثبتی درباره تصویب آن به جامعه می‌دهند.
برهمین اساس آیت الله صادق آملی لاریجانی که در زمان ریاست برادرش علی بر مجلس دهم این لوایح به تصویب رسیده بود، در روز 19 دی ماه در صحن مجمع گفت در ادامه به ارجاع دوباره FATF به مجمع تشخیص مصلحت نظام از سوی مقام معظم رهبری در پی درخواست رئیس جمهور محترم، اشاره کرد و گفت: «اکنون که با تقاضای ریاست جمهور، رهبر معظم انقلاب بررسی FATF را به مجمع ارجاع داده اند، دستور تشکیل کمیسیون مشترک مرکب از نمایندگان سه کمیسیون تخصصی «اقتصادی»، «سیاسی، امنیتی و دفاعی» و «حقوقی و قضائی» داده شد تا موضوع را با در نظرگرفتن همه جوانب و ملاحظات مرتب با مصالح مردم مجدداً بررسی کنند و مستندات نهایی آنرا در صحن مجمع ارائه دهند.»
آملی لاریجانی با اشاره به اهمیت موضوع FATF گفت: «فضاسازی‌هایی که در این خصوص صورت می‌گیرد، غیر منصفانه است زیرا این یک بحث فنی و مرتبط با مصالح کشور است که نباید با فضاسازی‌های سیاسی آن را تحت شعاع قرار داد.»
وی با تاکید بر اینکه مجمع تشخیص، مصالح نظام را در نظر می‌گیرد، اظهار داشت: «اگر گشایش اقتصادی از این طریق انجام‌پذیر است، باید تمام ابعاد مختلف این موضوع توسط اعضای محترم و کمیسیون‌های ذیربط به دقت بررسی شود تا در صحن مجمع در خصوص آن تصمیم گیری نهایی بعمل آید.»
آملی لاریجانی افزود: «توصیه اکید من این است که در بررسی این موضوع با رعایت ملاحظات امنیتی و اقتصادی کشور از افراط و تفریط بپرهیزیم و ضروری است که اعضای محترم دولت نظرات دقیق و فنی خود را بیان کنند تا اعضای مجمع به لحاظ فنی بتوانند آنچه را که به نفع و فایده است و نیز آنچه راکه به هزینه و زیان است به دقت بسنجند و تصمیم مبتنی بر مصالح نظام اتخاذ نمایند.»
اما این تنها پالس مثبت اعضای مجمع درباره تصویب لوایح مربوطه نبوده است و محمد صدر و محمدرضا باهنر نیز در مصاحبه‌ها و مناظراتی که داشتند بر لزوم تصویب آن در مجمع و بازگشایی گره‌هایی از مشکلات مردم که این لایحه بر آنها افزوده تاکید کردند.
از سوی دیگر عباس گلرو عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به آغاز بررسی لوایح پالرمو و FATF در کمیسیون‌های مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: FATF «یکی از مسائل در حوزه سیاست خارجی است که بعد اقتصادی داشته و در کلیت دارای جنبه‌های مثبت و منفی است.»
وی با بیان اینکه FATF جنبه‌های فنی دارد، افزود: «با توجه به اینکه مطالباتی برای پیوستن به FATF وجود دارد، باید راهی پیدا کرد تا امضا و پیوستن به آن تبدیل به یک تهدید برای پیشبرد سیاست خارجی ما در منطقه و در دنیا نشود.»
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بیان کرد: «ما سیگنال‌های مثبتی از مجمع تشخیص درباره این دو لایحه شنیده‌ایم که در حال بررسی و کار بر روی آن‌ها است؛ ان‌شاءالله در این شرایط پیچیده، فرایندهای همفکری و همکاری جمعی در داخل کشور برای رسیدن به یک تصمیم درست جهت عبور از این شرایط پیچیده فراهم شود.»
در نهایت نیز محسن دهنوی سخنگوی تازه حکم گرفته از آغاز بررسی کارشناسی لوایح پیوستن ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT) و کنوانسیون پالرمو در کمیسیون‌های تخصصی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد.
محسن دهنوی با اعلام این خبر اظهار کرد: «در این مرحله، بندهای مختلف لوایح مذکور مورد بحث و بررسی‌های فنی، تخصصی و کارشناسی قرار می‌گیرد.»
دهنوی افزود: «امروز (یکشنبه) نیز جلسه مشترک کمیسیون‌های دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام با مدیریت دکتر محمدباقر ذوالقدر دبیر مجمع جهت اعلام نظر کارشناسی به کمیسیون مشترک مجمع برگزار شد.»
گزارش کارشناسی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره لوایح CFT و پالرمو پس از نهایی‌شدن، برای جمع‌بندی و اظهارنظر در اختیار کمیسیون مشترک مجمع تشخیص مصلحت که متشکل از اعضای منتخب مجمع است، قرار می‌گیرد.
مخالفان تصویب در مجمع چه می‌گویند؟
اما این آغاز ماجراست و بحث‌های فراوانی درباره چگونگی بررسی آن در مجمع و سخنان مخالفان و موافقان وجود دارد. اینکه اعضای دولت بخصوص تیم اقتصادی آن کار سختی برای اقناع اعضای مجمع در پیش دارند بسیار روشن است ولی همه می‌دانند که نگاه دولت چهاردهم در جهت خواست مردم است. اما مخالفان نیز که تعدادشان در این نهاد کم هم نیست و کسانی هستند که در ۵ سال گذشته بارها از مخالفت خود با مسئله FATF سخن گفتند و به نظر می‌رسد که همچنان هم پای مخالفت خود خواهند ماند.
از مخالفان این لایحه در مجمع می‌توان از شخص آیت الله آملی لاریجانی نام برد که پیش از این از مخالفان سرسخت FATF بود اما این روزها سیگنال‌های مثبتی را درباره تصویب آن به جامعه ارسال می‌کند.
از دیگر مخالفان این لایحه می‌توان به محسن رضایی، علی شمخانی، مصطفی میرسلیم، احمد وحیدی، غلامرضا مصباحی مقدم و محمدحسین صفارهرندی نام برد. اما سرشناس ترین فرد مخالف FATF سعید جلیلی است.
وی مخالفان سرسخت این لوایح است که بارها انرا پنهان کرده و حتی مصطفی پورمحمدی از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری اخیر افشاگری‌هایی درباره وی داشته است.
جلیلی در ایام رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری گفت: «در اف ای تی اف و برجام ما باید طلبکار باشیم. ما تعهدات خود را انجام دادیم و باید از طرف مقابل بخواهیم که تعهدات خود را انجام دهد.»
او پیش از نیز در سال ۱۳۹۹ در توئیتی نوشته بود: «عدم تدبیر نسبت به موضوعات اصلی اقتصاد کشور و امید غیر واقعی به یک نهاد خارجی برای حل مشکلات از یک طرف کم اعتنایی به فرصت‌های اقتصادی کشور، از طرفی دیگر معطوف ساختن افکار عمومی به حل مشکلات از طریق پیوستن به FATF.»
موافقان تصویب در مجمع چه می‌گویند؟
اما از سوی دیگر موافقانی نیز در مجمع درباره تصویب لوایح مذکور حضور دارند که از آن جمله می‌توان به محمدصدر، حجت السلام مجید انصاری، محمدرضا باهنر و محمدرضا عارف اشاره کرد. البته علی لاریجانی نیز به عنوان فرد حقیقی که در مجمع حضور دارد و در زمان ریاست وی بر مجلس دهم این لوایح به تصویب نمایندگان رسیده بود از موافقان سرشناس آن است.
محمدرضا باهنر اخیرا در یک مناظره تلویزیونی گفت: «تحریم‌های ظالمانه امریکا که واقع قضیه ضد حقوق بشر و ضد بسیاری از حتی موافقت‌های بین المللی است که خودشان دارند برعلیه ما به کار برده‌اند و این مسئله FATF و حل نشدن این مسئله CFT و پالرمو یک وزنه اضافه می‌گذارد روی این تحریم‌ها، یعنی یک خود تحریمی هم به تحریم‌های ظالمانه امریکا اضافه می‌کند.
این را در مجمع تشخیص مصلحت نظام با جدیت دنبال می‌کنیم و امیدواریم که بتوانیم یک مصلحت اندیشی، برای ۸۰ میلیون نفر برسیم.» تمامی این سخنان و نگاه‌های جدید شکل گرفته در مجمع نشان می‌دهد که برای حل این مشکلی که سال 86 آغاز شده و در پی آن مشکلات دیگری به وجود آمده سریعتر حل شود تا باری اضافه که بر دوش ملت ایران طی سالیان اخیر گذاشته شده، برداشته شود و موضوع خودتحریمی و افزایش هزینه‌های اداره کشور کاهش یابد.
البته امید است که با تامل و دقت دولتمردان و همراهی و وفاق در داخل کشور موضوع تحریم‌ها در فضای جدیدی که ایجاد شده هرچه سریعتر برداشته شود تا مردم ایران طعم گوارای تغییر را حس کنند.


کد مطلب: 230358

آدرس مطلب :
https://www.mardomsalari.ir/report/230358/پالس-های-مثبت-مجمع-درباره-تایید-fatf

مردم سالاری آنلاين
  https://www.mardomsalari.ir