کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سخنگوی وزارت امورخارجه:

اصل جانشینی بر روابط ایران و سوریه حاکم است

27 آذر 1403 ساعت 23:12

نشست هفتگی سخنگوی وزارت‌امورخارجه در شرایط گداخته خاورمیانه برگزار شد. هوای نسبتا سرد سالن سخنگویی نتوانست مانع سوالات داغ مرتبط با سوریه و خاورمیانه شود.


گروه دیپلماسی-علی ودایع: نشست هفتگی سخنگوی وزارت‌امورخارجه در شرایط گداخته خاورمیانه برگزار شد. هوای نسبتا سرد سالن سخنگویی نتوانست مانع سوالات داغ مرتبط با سوریه و خاورمیانه شود. (وزارت امورخارجه هم جزوی از پویش 2درجه کمتر محسوب می‌شود و بر اساس اعلام بقائی، درجه وسایل گرمایشی در سالن سخنگویی چند درجه کاهش پیدا کرده بود.)
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،«اسماعیل بقایی»سخنگوی دستگاه دیپلماسی بقائی در این نشست در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه «سفیر ایران در سوریه خبر از بازگشایی قریب الوقوع سفارت ایران در دمشق داده است و این سفارتخانه چه زمانی بازگشایی می‌شود»، گفت: من ترجیح می‌دهم که از واژه قریب‌الوقوع استفاده نکنم. بازگشایی سفارت نیازمند مقدماتی است که مهم‌ترین آن اطمینان از امنیت کارکنان و دیپلمات‌های ایران در آنجاست.
این موضوع در دستور کار است و به مجرد اینکه شرایط لازم از جهت تامین امنیت و سیاسی فراهم شود، این کار را انجام می‌دهیم.
تلاش ترکیه برای روایت‌گری درباره سوریه
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی‌ایران در این نشست در پاسخ به سوالی در مورد روایت‌های منتشر شده از مقامات برخی از کشورها در در مورد تحولات سوریه از جمله اظهارات وزیر خارجه ترکیه در این ارتباط و ادعای او مبنی بر هماهنگی با ایران و روسیه در ارتباط با این تحولات و کناره‌گیری بشار اسد از قدرت گفت: خیلی طبیعی است که کشورها روایت‌های خود را از تحولات داشته باشند.
بقایی ضمن اشاره به رایزنی‌های صورت گرفته در دوحه پیش از سقوط دمشق در نشست آستانه و نشست سه کشور آستانه و پنج کشور عربی منطقه گفت: در این ۲ نشست بر ضرورت توقف درگیری‌ها و گفت‌وگو بین معارضین و دولت سوریه با هدف جلوگیری از گسترش تروریسم و جلوگیری از ایجاد خلا در سوریه و نقض حاکمیت ارضی این کشور تاکید شد.این نگرانی‌ها، نگرانی‌های مشترک بود و تلاش کشورهای شرکت کننده در ۲ نشستی که در دوحه برگزار شد، این بود که مانع بروز چنین وضعیتی در سوریه شوند.
او در ادامه تاکید کرد: حضور ما در سوریه مبنائی و اصولی بود و خروج ما از سوریه هم مسوولانه بود. ما در سوریه به دنبال کشورگشایی، سلطه جویی و احیای امپراتوری‌های گذشته نبودیم و آنچه که در سوریه برای ما مهم بود، کمک به تامین امنیت سوریه در مبارزه با تروریستم بود.
آنچه که تا آخرین لحظه برای ما مهم بود، کمک به حفظ امنیت و تمامیت ارضی سوریه به عنوان یکی از کشورهای مهم منطقه بود، چراکه ما معتقدیم ناامنی در یک از کشورهای منطقه بر امنیت کل منطقه تاثیرگذار است.
سطح تعامل تهران با دمشق
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی‌ایران در پاسخ به سوالی مبنی بر این که آیا ایران با دولت موقت سوریه ارتباط و تعاملی دارد گفت: در معنای متعارف هنوز دولت موقتی در سوریه شکل نگرفته است و سوریه در حال گذار است. در حال حاضر بخش‌های مختلفی در سوریه فعال هستند و ما منتظر هستیم که مرحله گذر طی شود و امیدواریم که این دوران، دورانی مسالمت‌آمیز با حفظ امنیت شهروندان سوریه ‌و یکپارچگی و تمامیت ارضی سوریه باشد و و حاصل آن شکل‌گیری یک دولت فراگیر در این کشور باشد.
توصیه به اروپا درباره بازنگری اروپایی‌ها در خاورمیانه
بقائی درباره اظهارنظر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مبنی بر اینکه «ایران و روسیه نباید در آینده سوریه نقش داشته باشند» گفت: این طنز جالبی است و فکر می‌کنم ایشان در زمان بیان این حرف، در حال مطالعه کتاب‌های تاریخی بوده است. دوران زمانی که یک قدرت خارجی بخواهد برای منطقه دیگری تعیین تکلیف کند، گذشته است.
او در ادامه گفت: شاید خوب باشد که اتحادیه اروپا در وزن، جایگاه و رفتار خود در غرب آسیا بازنگری کند؛ اینکه چه عملکردی در شکل‌دهی به بسیاری از بحران‌های منطقه داشته است. یکی از موضوعات مورد بحث درباره مباحث مرتبط با سوریه، تعداد زیاد تروریست‌های اروپایی بود که در ابتدای شکل‌گیری داعش به سمت سوریه سرازیر شده بودند. این کشورها حتی حاضر به تحویل‌گرفتن این تروریست‌ها هم نبودند.
احترام ایران به خواست مردم سوریه
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد آینده وضعیت سفارت سوریه در ایران گفت: کادر دیپلماتیک سفارت سوریه در تهران، کماکمان در ایران هستند.در مورد وضعیت آتی سفارت سوریه در ایران، با توجه به تحولات در سوریه و بنا به تصمیمی‌که هیات حاکمه جدید سوریه اتخاذ می‌کند ما تصمیم می‌گیریم. تصمیم‌گیری در مورد وضعیت سفارت ما در سوریه و کنسولگری کشورمان در حلب نیز در این چهارچوب مدنظر است. سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی‌ایران در پاسخ به سوالی درباره بدهی سوریه به ایران و اعداد و ارقامی‌که در این زمینه مطرح است، گفت: اعداد و ارقامی‌که در این زمینه مطرح می‌شود، اغراق آمیز است. او تصریح کرد: به صورت کلی موافقت‌نامه‌ها، معاهده‌ها و یادداشت ‌تفاهم‌نامه‌هایی که بین ۲ کشور منعقد می‌شود، بین ۲ کشور است و ناپدید نمی‌شوند و هر نظام و حاکمیتی که روی کار خواهد آمد، بر اساس اصل جانشینی این حقوق و تکالیف با آن منتقل خواهد شد. پیگیری این موضوع در دستور کار جمهوری اسلامی‌است.
بقائی همچنین درباره موضع ایران درباره سوریه گفت: موضع ایران روشن است، ما رابطه بسیار دیرینه‌، تمدنی، فرهنگی، دینی و سیاسی با سوریه داشتیم و همواره خیرخواه مردم سوریه بودیم و قطعاً این رویکرد ما ادامه پیدا خواهد کرد و با توجه به جمیع شرایط و در نظر گرفتن اوضاع این کشور و عملکرد جریان‌های فعال در سوریه، درباره گام‌های بعدی خود تصمیم‌گیری خواهیم کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به سوالی درباره موضع سرکرده گروه تروریستی تحریر الشام درباره تغییر در قطعنامه ۲۲۵۴ سارمان ملل تصریح کرد: قطعنامه ۲۲۵۴، یک قطعنامه برای روند تحولات در سوریه بود. ما تلاش زیادی برای نزدیک کردن معارضین و دولت وقت سوریه کردیم. اینکه قطعنامه نیازمند اصلاحاتی باشد، تابع تصمیم و ارزیابی بازیگران و طرف‌های دخیل در سوریه است. ما اعلام کرده‌ایم هر آنچه که مورد انتخاب و نظر مردم سوریه به معنای اعم آن باشد، مورد احترام ما خواهد بود.
به گزارش ایسنا، قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل که از آن به عنوان نقشه راه حل سیاسی سوریه یاد می‌شود، خواستار گفت‌وگوی فراگیر بین گروه‌های سیاسی در سوریه برای تشکیل دولت ملی است اما در این قطعنامه تاکید شده است داعش و جبهه‌النصره گروه‌های تروریستی هستند و مشمول شرایط گروه‌های سوری برای مشارکت در قدرت نمی‌شوند.
گفت و گوهای بدون میانجی ایران و اروپا
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی‌ایران در پاسخ به سوالی در ارتباط زمان برگزاری دور جدید گفتگوهای ایران و اروپا گفت: زمان دقیق برگزاری دور جدید این گفت‌وگوها هنوز مشخص نشده است ولی این تفاهم شده است که این روند ادامه پیدا کند. او همچنین در مورد نامه سه کشور اروپایی به سازمان ملل و شورای امنیت در ارتباط با برنامه هسته‌ای ایران و تهدید آن‌ها به استفاده هرچه زودتر از مکانیزم ماشه گفت: این نامه‌نگاری موضوع جدیدی نیست و ما نیز پاسخ مستدل خود را به شورای امنیت سازمان ملل ارائه کردیم و و در بیانیه‌ای که از طرف سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی‌ایران منتشر شد، مواضع خود را بیان کردیم.
بقائی با بیان اینکه ما این روش را سازنده نمی‌دانیم، گفت: برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز بوده و سال‌هاست که این موضوع اثبات شده است و و این نامه‌نگاری‌ها تاثیری بر رویکرد ایران در ارتباط با برنامه صلح آمیز هسته‌اش ندارد.
او تاکید کرد: رویکرد سیاست زده و تلاش برای فشار به ایران تاثیری ندارد و از لحاظ حقوقی هم مبنایی ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره مذاکرات ایران و ژاپن در تهران و احتمال میانجی‌گری این کشور در مذاکرات لغو تحریم‌ها گفت: ما با همه طرف‌های برجام در ارتباط هستیم و در گفت‌وگو با طرف‌های اروپایی احتیاجی به میانجی‌گری نیست. کشورهایی که در این زمینه ایده داشته باشند، ایده‌های آن‌ها را می‌شنویم ولی همان‌طور که گفتم این موضوعی است که ما با طرف‌های برجام در مورد آن گفت‌وگو می‌کنیم.


کد مطلب: 228665

آدرس مطلب :
https://www.mardomsalari.ir/report/228665/اصل-جانشینی-روابط-ایران-سوریه-حاکم

مردم سالاری آنلاين
  https://www.mardomsalari.ir