نیویورکتایمز به نقل از دو مقام ایرانی روز پنجشنبه ۱۴ نوامبر (۲۴ آبان) گزارش داد که ایلان ماسک با نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در گفتوگویی با هدف کاهش تنشها بین ایران و آمریکا دیدار کرده است.
نیویورک تایمز مدعی شد
دیدار ایلان ماسک و ایروانی در مکانی محرمانه
26 آبان 1403 ساعت 1:25
نیویورکتایمز به نقل از دو مقام ایرانی روز پنجشنبه ۱۴ نوامبر (۲۴ آبان) گزارش داد که ایلان ماسک با نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در گفتوگویی با هدف کاهش تنشها بین ایران و آمریکا دیدار کرده است.
گروه دیپلماسی- سعید تهرانی: نیویورکتایمز به نقل از دو مقام ایرانی روز پنجشنبه ۱۴ نوامبر (۲۴ آبان) گزارش داد که ایلان ماسک با نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در گفتوگویی با هدف کاهش تنشها بین ایران و آمریکا دیدار کرده است.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،ایلان ماسک که از مشاوران نزدیک به دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده آمریکا به حساب میآید، روز دوشنبه در نیویورک با نماینده دائم ایران در سازمان ملل دیدار کرده است.
دو مقام ایرانی در گفتوگو با نیویورکتایمز از این دیدار به عنوان گفتوگویی با هدف کاهش تنش میان آمریکا و ایران یاد کردند.
این منابع مطلع گفتند که دیدار ماسک و امیرسعید ایروانی بیش از یک ساعت به طول انجامیده و در مکانی محرمانه برگزار شده است.این منابع ایرانی که به شرط ناشناس ماندن با نیویورکتایمز صحبت کردند، این نشست را «مثبت» و «دلگرم کننده» توصیف کردند.
ماسک تقریباً در تمام مصاحبههای شغلی ترامپ برای افراد حضور داشته است. در تماس هفته گذشته با رئیسجمهور اوکراین، رئیسجمهور منتخب تلفن را به این میلیاردر داد. ماسک نقش کلیدی در فراهم آوردن ظرفیتهای ارتباطی برای اوکراین در جنگ با روسیه ایفا کرده است.
چنین دیدار زودهنگام مستقیمی میان یک مقام ارشد ایرانی و ماسک، این احتمال را مطرح میکند که ممکن است در دولت ترامپ، رویکرد تهران و واشنگتن تغییر کند. یکی از مقامات ایرانی گفت که این دیدار را ماسک درخواست کرده و سفیر محل دیدار را انتخاب کرده است.
دو مقام ایرانی گفتند که دیدار با ماسک این امکان را برای آنها فراهم کرده است که از نشست مستقیم با مقامات آمریکایی خودداری کند. ماسک اما به زودی پست رسمی خواهد داشت.
یکی از مقامات وزارت خارجه ایران گفت که سفیر ایران به ماسک در این دیدار گفت که باید معافیتهایی از تحریمها از وزارت خزانهداری دریافت کرده و برخی از کسبوکارهای خود را به تهران بیاورد.
سکوت ایران و آمریکا
نمایندگی ایران در سازمان ملل از اظهار نظر علنی درباره این نشست خودداری کرده است. یکی از نمایندگان هیئت دائمی ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک در پاسخ به پرسش خبرگزاری تاس درباره ادعای رسانه آمریکایی گفت: «در این باره نظری نداریم.»
آقای ماسک نیز به درخواستها برای اظهار نظر پاسخ نداده است.
«استیون چونگ»، مدیر ارتباطات آقای ترامپ، در پاسخ به این سوال که آیا چنین جلسهای برگزار شده است، گفت: «ما در مورد گزارش ملاقاتهای خصوصی که اتفاق افتاده یا نیفتاده، اظهار نظر نمیکنیم.»
ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود، ایالات متحده را از توافق هستهای 2015 ایران و قدرتهای جهانی (موسوم به برجام) خارج کرد و آن را «توافق یک طرفه وحشتناکی که هرگز و هرگز نباید انجام میشد» خواند و تحریمهای اقتصادی سختی را علیه نفت ایران اعمال کرد. او همچنین دستور ترور ژنرال ارشد ایرانی، سردار قاسم سلیمانی، را در سال 2020 در عراق صادر کرد.
در پاسخ، مقامات ایرانی وعده دادند که انتقام این ترور را بگیرند. دادستانهای فدرال هفته گذشته در جریان بررسی یک پرونده قضایی ادعا کردند که ایران قبل از انتخابات برای ترور ترامپ نقشهای را طراحی کرده است؛ موضوعی که تهران آن را رد کرد.
در پی انتخاب ترامپ در هفته گذشته، به شکلی آشکار در تهران این بحث جاری است که آیا اکنون میتوان به توافقی جدید و پایدارتری با ایالات متحده دست یافت یا خیر. بسیاری از اعضای دولت جدید مسعود پزشکیان با این استدلال که ترامپ آماده معامله بوده و ممکن است فرصتی برای لغو تحریمها وجود داشته باشد، طرفدار مذاکره هستند. اما بسیاری از جناح محافظهکار در ایران مخالف تعامل با ترامپ هستند.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران روز پنجشنبه در پستی در ایکس گفت: «اختلافات را میتوان با همکاری و گفتوگو حل کرد. ما پذیرفتیم که با شجاعت و حسن نیت پیش برویم. ایران هرگز میز مذاکره درباره برنامه صلحآمیز هستهای خود را ترک نکرده است». عراقچی این اظهارات را پس از دیدار در تهران با رافائل گروسی، رئیس سازمان نظارت بر اتمی سازمان ملل بیان کرد.
تحلیلگران معتقدند که علیرغم تمام سوابق فاجعه بار با ترامپ، به نظر میرسد ایرانیها میخواهند درهای دیپلماسی را باز نگه دارند و ترامپ نیز در این زمینه علاقهمند به نظر میرسد.
به گفته علی واعظ، مدیر بخش ایران در گروه بینالملل بحران: «به طور کلی، همه چیز با ترامپ امکانپذیر است. به نظر میرسد او علاقهمند به توافق با ایران است. اما برخی از مشاوران ممکن است از رویکردهای دیگری، از جمله افزایش فشار بر ایران، حمایت کنند».
کد مطلب: 226684