طبق گزارشهای مرکز آمار ایران هر ایرانی بهطور متوسط سالانه ۳۵ کیلوگرم برنج مصرف میکند و با توجه به برآورد جمعیت ۸۹ میلیون نفری در کشور، حدود سه میلیون و 100 هزار تن برنج نیاز کل کشور قابل محاسبه است. طی ماههای گذشته یکی از عواملی که بازار این محصول را در تنگنا قرار داده، مسئله ممنوعیت واردات برنج خارجی، کمبود عرضه در سیستم و به دنبال آن گرانی این کالای اساسی بوده است.
گروه اقتصادی – محمدرضا حقی: طبق گزارشهای مرکز آمار ایران هر ایرانی بهطور متوسط سالانه ۳۵ کیلوگرم برنج مصرف میکند و با توجه به برآورد جمعیت ۸۹ میلیون نفری در کشور، حدود سه میلیون و 100 هزار تن برنج نیاز کل کشور قابل محاسبه است. طی ماههای گذشته یکی از عواملی که بازار این محصول را در تنگنا قرار داده، مسئله ممنوعیت واردات برنج خارجی، کمبود عرضه در سیستم و به دنبال آن گرانی این کالای اساسی بوده است.
گرانیهای موجود در بازار این محصول به پایان ممنوعیت واردات دامن زد؛ به گونهای که از تاریخ 15 آبان با هدف حمایت از تولیدکنندگان داخل، واردات برنج بر اساس چارچوبی آزاد میشود و اولویت با واردکنندگانی است که در خرید حمایتی برنج تولید داخل مشارکت کنند.
به گزارش مردم سالاری آنلاین، پس از گمانهزنیها و تأخیر فراوان، سرانجام قیمت برنج اعلام شد. چنانکه وزیر جهاد کشاورزی در نامهای قیمت خرید انواع کالاهای کشاورزی ازجمله نرخ تضمینی برنج را برای سال زراعی 1403_1402 ابلاغ کرد.پس از فراز و نشیب فراوان سرانجام قیمت برنج برای سال جدید زراعی بین 70 هزار تا 118 هزار تومان اعلام شد.
موضوعی که علاوه بر اعتراض مصرفکنندگان، نارضایتی تولیدکنندگان را هم به همراه دارد.برنج از مهمترین غلات و اقلام غذایی جهان است. نیمی از جمعیت جهان، به برنج به عنوان غذای اصلی وابسته هستند. ایران سالانه بیش از ۲ میلیون تن برنج تولید میکند که بیشترین برنج تولید شده مربوط به دو استان مازندران و گیلان است. تابستان آغاز فصل برداشت برنج است و در انواع مختلف برنج، این زمان برداشت متفاوت است و در نقاط متفاوت این بازه زمانی میتواند اختلاف یکی دو هفتهای داشته باشد.طی ماههای گذشته یکی از مسائل و مشکلات موجود ممنوعیت واردات برنج خارجی به کشور و کمبود این برنج در عرصه بازار بود که به گفته کارشناسان می تواند موجب گرانی در کشور شود. از طرفی دیگر نیز حجم قابل توجهی برنج در گمرک پیش از شروع دوره ممنوعیت واردات برنج باقی مانده بود که اجازه وارد شدن به بازار را نداشت که بر اساس مصوبه شورای قیمتگذاری، در راستای حمایت از تولید داخل، در پایان ممنوعیت واردات برنج (۱۵ آبان) اولویت واردات برنج با واردکنندگانی است که در خرید حمایتی برنج تولید داخل مشارکت کنند.
بر اساس این ابلاغیه قیمت برنج گروه یک (خزر، فجر و ارقام مشابه ) برای هر کیلوگرم ۷۵ هزار تومان با ملاحظات ۱۰ درصد شکستگی تعیین شده است.همچنین قیمت برنج گروه دو (شیرودی، سازندگی و ارقام مشابه) برای هر کیلو گرم ۷۳ هزار تومان با ملاحظات ۱۰ درصد شکستگی تعیین شده است. ضمن اینکه قیمت برنج گروه سه (ندا، نعمت و ارقام مشابه )نیز برای هر کیلو گرم ۷۰ هزار تومان با ۱۰ درصد شکستگی لحاظ شده است. قیمت ارقام مشابه برنج در چهارچوب این تصویبنامه توسط وزارت جهاد کشاورزی تعیین و اعلام میشود.قیمت ارقام مختلف برنج بر حسب درصد شکستگی دانه توسط وزارت جهاد کشاورزی با مشارکت سازمان برنامه و بودجه کشور تعیین میشود.
در این بخشنامه همچنین تأکید شده که وزارت کشاورزی موظف است واردات برنج و توزیع آن را به نحوی مدیریت کند که فروش برنج داخلی در فصل برداشت از سوی تولیدکنندگان داخلی با مشکلی مواجه نشود.معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی مکلف است ساز و کار اجرایی بند( ۳) این مصوبه را با همکاری معاونت امور زراعت معاونت برنامهریزی و اقتصادی، شرکت بازرگانی دولتی ایران و انجمن و همچنین تشکلهای ذیربط با تاکید بر توسعه کشت قراردادی و تنظیم بازار داخلی برنج تهیه و به دبیرخانه شورای قیمت گذاری اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی ارسال کند. دستورالعمل مربوطه پس از تایید دبیرخانه از سوی رئیس شورا و وزیر جهاد کشاورزی ابلاغ میشود.بر اساس این گزارش، مسیح کشاورز، دبیر انجمن تولیدکنندگان و تامینکنندگان برنج ایران، در گفتوگو با تجارتنیوز درباره رفع ممنوعیت واردات برنج اعلام کرد: به میزانی که زمان حذف ممنوعیت کوتاهتر باشد، بازار به سمت تحولات مثبت، از منظر جلوگیری از صعود قیمت برنج خارجی و متعادلسازی قیمت برنج ایرانی گام برمیدارد.او ادامه داد: قیمتگذاری تضمینی که در زمان فعلی به اجرا درآمده است، حداقل قیمت را به نمایش میگذارد؛ در حالی که این نوع قیمتگذاری هنگامی که دولت به عنوان خریدار وارد بازار میشود باید اجرا شود؛ زیرا شکاف قیمتی زیادی میان نرخ ابلاغی و نرخ در سطح بازار صورت میگیرد که باعث تنش در بازار میشود.