در دنیای کنونی،بازارها بعنوان یکی از ابزار ارکان اقتصاد کشورها همچون انسانها به اخبار پیرامون خود و حتی به پیشبینیهای سیاسی و اقتصادی آینده نیز واکنش نشان میدهند.با کشیده شدن فرایند انتخابات به دور دوم خود و شدت گرفتن گمانهزنیها از شدت و ضعف حضور یکی از کاندیداها بهعنوان رئیس جمهور بازارهای بورس، ارز و طلا واکنشهای خود را نشان دادند.
گروه اقتصادی – محمدرضا حقی: در دنیای کنونی، بازارها بعنوان یکی از ابزار ارکان اقتصاد کشورها همچون انسانها به اخبار پیرامون خود و حتی به پیشبینیهای سیاسی و اقتصادی آینده نیز واکنش نشان میدهند. با کشیده شدن فرایند انتخابات به دور دوم خود و شدت گرفتن گمانهزنیها از شدت و ضعف حضور یکی از کاندیداها بهعنوان رئیس جمهور بازارهای بورس، ارز و طلا واکنشهای خود را نشان دادند. در ایام انتخاباتی به سر میبریم و بازارها همچون موجود زنده به این کارزار انتخاباتی کشور واکنشهای خود را نشان میدهند و انگار برای بازارها هم مهم است که چه کسی در پاستور بنشیند.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ، روزگذشته بورس تهران سقوط کرد و 90 درصد نمادهای بازار سهام قرمزپوش بودند و به نظر میرسد بازار نسبت به آینده ناامید شده است. در معاملات روز یکشنبه ، شاخص کل بورس تهران 23 هزار و 110 واحد نسبت به روز کاری قبلی پایینتر ایستاد و به سطح 2 میلیون و 72 هزار و 913 واحد رسید.در بازار ارز هم روزگذشته شاهد رشد قیمتها بودیم بطوریکه قیمت دلار با افزایش ارزش بازگشایی شد و سقف قبلی را شکست. رشد ۶۰۰ تومانی این اسکناس آن را در آستانه ورود به کانال دوم از کریدور ششم قرار داده است.روز یکشنبه تتر در کانال ۶۲ هزار تومانی قرار گرفت.
بنابراین گزارش، روند رشد قیمت دلار در حالی که انتظار میرود معاملهگران در انتظار انتخابات باشند، رخ داده است.فعالان بازار ارز میگویند معاملات همچنان در دو راهی انتخابات قرار دارد و جهتگیری خاصی ندارد. تحلیلگران اقتصادی معتقدند اگر مقاومت بعدی قیمت دلار شکسته شود روند صعودی این اسکناس شکل میگیرد.بر اساس این گزارش، کارشناسان اقتصادی نیز در خصوص آشفتگی بازارها با ورود تندروها به پاستور هشدار داند.افقه ، اقتصاددان درباره فرار سرمایه با قدرت گرفتن تندروها معتقد است فرار سرمایه یکی از نخستین اتفاقات اقتصادی است که با دولت جلیلی رخ میدهد و همین الان تنش حزبالله و اسرائیل، نگرانی در داخل را افزایش داده است.
پیروزی جلیلی اگر این وضعیت را ادامه دهد، اصلاً اتفاق خوبی برای سرمایه رخ نمیدهد. سیاست خارجی رئیسی نیز شکست خورده و هیچکدام از مشکلات را حل نکرد. جلیلی از دولت فعلی هم تندتر سیاست خارجی را ادامه میدهد؛ بنابراین فرار سرمایه در دولت جلیلی شدت میگیرد و با توجه نگاه فرهنگی جلیلی، فرار مغزها نیز به اوج میرسد.
اقتصاد نخستین واکنشها را به هر نامزد پیروز نشان میدهد. با این وجود انتظار میرود بازار با توجه به نظرات جلیلی در سیاست خارجی و تیم اقتصادی او، واکنشهای تندی نشان دهد. واکنشهایی که شاید در بازار ارز، بیشترین بروز و ظهور را داشته باشد. فرار سرمایه و نیرو انسانی نیز با توجه به نگاه فرهنگی جلیلی، بعید به نظر نمیرسد. مرتضی افقه، اقتصاددان، درباره واکنش اقتصاد به ریاست جمهوری جلیلی به «انتخاب» گفت: بدون تردید شاخصهای اقتصادی به شدت تحت تأثیر ثبات و آرامش در تمام زمینههاست. باید تمام ابعاد کشور از جمله سیاست خارجی در شرایط ثبات به سر ببرد تا اقتصاد نیز مسیر عقلانی و آرامیداشته باشد. اگر جلیلی با توجه به سوابقاش و نقشی که در تحمیل تحریمها داشته و دیدگاههایی که در مناظرات داشتند، اولین اثر روانی در صورت انتخاب ایشان، افزایش شدید قیمت ارز و طلا و سقوط بورس خواهد بود. روند افزایش قیمتها در تمامیکالا نیز با حضور جلیلی و بدون حل تحریم، تداوم پیدا میکند. با توجه به تئوریهای اقتصادی تیم جلیلی، بعدی است که بتوانند این متغیرها را کنترل کنند.
وی در ادامه درباره میزان توانمندی دولت احتمالی پزشکیان در حل چالشهای اقتصادی بیان کرد: با توجه به نگاه اقتصادی پزشکیان و تیم او، در صورت پیروزیاش شاخص بورس سبز خواهد شد و قیمت ارز نیز کاهش موقت خواهد داشت. اثر روانی پیروزی پزشکیان، میتواند وضعیت را کمیبهتر کند. اگرچه نباید این توقع را ایجاد کنیم که پزشکیان میتواند تمامیمشکلات را حل کند. اگر او نتواند در کوتاه مدت مسائل تحریمی را حل کند، نتایج عملکرد دولت رئیسی، گریبان گیر او خواهد شد. در این مسیر مجلس او را همراهی نمیکند و نمیگذارد افراد شایسته را برای وزارتخانهها انتخاب کند؛ اما اگر برای مدیران میانی نتواند افراد قوی را انتخاب کند، چندان موفقیتی کسب نمیکند.
روند توزیع منابع کنونی باید متوقف شود
همچنین حسین راغفر، کارشناس اقتصادی با مقایسه وضعیت اقتصادی کشور با ریاست جمهوری پزشکیان با شرایط کشور در صورت ریاست جمهوری جلیلی اظهار داشت: اگرچه هیچ یک از کاندیداهای ریاست جمهوری حرف روشنی به معنای ارائه راه حل مشخص برای رفع مشکلات اقتصادی مردم ارایه ندادند، اما معتقدم در دوره دوم انتخابات باید به آقای پزشکیان رای داده شود تا حدودی از ادامه این وضعیت نابه سامان اقتصادی جلوگیری و از این تخریبی که در چند سال گذشته صورت گرفته تا حدودی کاسته شود.
وی با بیان اینکه مردم بدانند که واقعیت این است که رئیس جمهوری نقش زیادی در اصلاحات ساختاری ندارد اما قطعا میتواند از تخریب بیشتر جلوگیری کند، ادامه داد: تفاوت وضعیت اقتصادی کشور با ریاست جمهوری آقای پزشکیان با رقیب وی در این است که اگر رقیب پزشکیان برنده انتخابات باشد به این معنا است که نه تنها وضع موجود ادامه پیدا میکند بلکه همین وضعیت نابه سامان بدتر خواهد شد اما آقای پزشکیان تا حدودی میتواند این روند را بهبود ببخشد.این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: مردم، آنهایی که خودشان و خانوادهشان در ایران زندگی میکنند باید بین گزینهای که وضع موجود بدتر میکند یا گزینهای که گشایش نسبی را فراهم میکند یکی را انتخاب کنند.راغفر در گفتوگو با ایلنا با بیان اینکه چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری حساسترین انتخابات کشور محسوب میشود، افزود: با شرایط متفاوت از گذشته مواجه هستیم و بسیاری از فرصتها در گذشته به صورت بسیار بدی توزیع شده و از سال 84 تا به امروز دچار وضعیت تخریبی در اقتصاد و توزیع نابرابر فرصتها به زیان عموم مردم و به نفع گروههای خارجی در درون قدرت و ثروت قرار گرفتهایم. وی با تاکید بر اینکه این روند باید متوقف شود در غیر این صورت فضای سیاسی نظام از درون مورد تهدید است، گفت: 60 درصد مردم رای ندادهاند و این یک پیام روشن برای نظام سیاسی کشور دارد و باید برای سیاستهای نابرابر توزیع منابع بازنگری اساسی انجام شود در غیر این صورت با مشکل جدی مواجه خواهیم بود. این کارشناس اقتصادی با اشاره به برنامههای سیاست خارجی جلیلی و وضعیت اقتصاد کشور با این روابط محدود اظهار داشت: شاید افراد درباره روابط اقتصادی با کشورهای همسایه یا آفریقایی حرفی بزنند اما اصلا امکان پذیر نبود، شاید در حد شعار صحبتهایی زده شود اما آیا در عمل امکان اجرا وجود دارد؟ این حرفها در حد شعار بوده چراکه باید دید مانع اصلی برای این مسائل از کجا منشا گرفته و میبینیم که این مشکلات از فشار آمریکا بر روی کشورها از جمله کشورهای همسایه حاصل میشود. البته به این معنا نیست که تنها با ارتباط با آمریکا بتوانیم مسائل را حل کنیم بلکه باید سیاستهایی در مقابل کشورها اتخاذ شود که از ایران هراسی بابت تحریمها جلوگیری کنیم. این کشورها هم به طور قطع از فرصت همکاری با ایران استقبال میکنند.راغفر ادامه داد: ایران همواره برای ارتباط حداقلی به کشورهای همجوار امتیاز داده است و این روند باید بهبود و تغییر کند.وی افزود: با توجه به انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، وجود و حضور یک رئیس جمهوری که سیاستهای منطقی را پیگیری کند و منافع همه مردم و نه فقط منافع یک گروه و قشر خاص را دنبال میکند ضرورت دارد و در اینجا یک انتخاب بیشتر در مقابل مردم قرار ندارد و میدانیم تداوم وضع موجود امکانپذیر نیست و بدتر شدن همین وضع موجود گزینه دیگری است و این آینده در انتظار مردم است اگر در انتخابات آقای پزشکیان انتخاب نشود.