در سال گذشته بر اساس آخرين آمار سازمان توليدکننده کشورهاي توليدکننده نفت (اوپک)، کشورهاي بزرگ توليدکننده ايت ماده فسيلي با کاهش توليد مواجه بودهاند.
روزنامه فايننشال تايمز گزارش داد
دور زدن تحريم با زدن رکورد 6 ساله فروش نفت
31 فروردين 1403 ساعت 22:30
در سال گذشته بر اساس آخرين آمار سازمان توليدکننده کشورهاي توليدکننده نفت (اوپک)، کشورهاي بزرگ توليدکننده ايت ماده فسيلي با کاهش توليد مواجه بودهاند.
گروه اقتصادي – شهرام صدوقي: در سال گذشته بر اساس آخرين آمار سازمان توليدکننده کشورهاي توليدکننده نفت (اوپک)، کشورهاي بزرگ توليدکننده ايت ماده فسيلي با کاهش توليد مواجه بودهاند.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ، اين در حاليست که ايران در سه ماه اول سال جاري ميلادي به طور متوسط 1.56 ميليون بشکه در روز نفت فروخته است که تقريباً تمام آن به چين و بالاترين سطح از سه ماهه سوم سال 2018 است و اينميزان توليد در نوع خود يک رکورد به حساب ميآيد. همچنين روزنامه فايننشال تايمز گزارش داد، ايران بيش از هر زمان ديگري در 6 سال گذشته نفت صادر کرده است و درآمد ايران به سالانه 35 ميليارد دلار رسيده، حتي در شرايطي که کشورهاي غربي درباره افزايش تحريمها در پاسخ به حمله به اسرائيل بحث ميکنند. با روي کار آمدن دولت سيزدهم، تاکتيک فروش نفت به سمت بازارسازي نفت تغيير کرد و هم اکنون نيز طبق آمار بين المللي به بيش از 1.5 ميليون بشکه در روز رسيده است. اين موضوع سبب افزايش درآمدهاي نفتي نيز شده و طبق آخرين آمار گمرک ايران توانسته درآمدهاي خود را به بيش از 36 ميليارد دلار در سال از طريق فروش نفت برساند و بيشترين رشد اقتصادي کشور نيز مربوط به صنعت نفت باشد.
طبق گزارش فايننشال تايمز، تهران در سه ماه اول سال جاري ميلادي به طور متوسط 1.56 ميليون بشکه در روز نفت فروخته است که تقريباً تمام آن به چين و بالاترين سطح از سه ماهه سوم سال 2018 است.رئيس خدمات ريسک ژئوپليتيک در گروه انرژي راپيدان در ايالات متحده گفته که ايرانيها هنر دور زدن تحريمها را به دست آوردهاند.
کاهش توليد جهاني نفت
توليد نفت خام جهان در ماه فوريه که کاهش شديد توليد عربستان سعودي و عراق تا حدودي با افزايش توليد بزرگ آمريکا جبران شد، 1.2 ميليون بشکه در روز نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش يافت.دادههاي «سازمان ابتکار داده مشترک» (JODI) نشان داد توليد جهاني نفت خام در فوريه در مقايسه با ژانويه سال 2024، به ميزان 473 هزار بشکه در روز افزايش يافت زيرا توليد نفت آمريکا پس از تعطيليهاي مربوط به شرايط جوي نامساعد در ژانويه، بهبود يافت.
اين دادهها نشان داد توليد نفت عربستان سعودي در فوريه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، به ميزان 1.4 ميليون بشکه در روز کاهش يافت. اين کشور از ژوئيه سال 2023، کاهش داوطلبانه يک ميليون بشکه در روز را براي کمک به تلاشهاي گروه اوپک پلاس براي تثبيت بازار نفت، اجرا کرده است. توليد نفت عربستان سعودي در فوريه بر مبناي ماهانه، 55 هزار بشکه در روز افزايش يافت و به 9.01 ميليون بشکه در روز رسيد که بالاترين ميزان در هفت ماه گذشته بود.سعوديها متعهد شدهاند که توليد نفت خود را تا پايان ژوئن سال 2024، در حدود 9 ميليون بشکه در روز نگه دارند.
اين کشور تاکنون، به تعهد خود عمل کرده و بالاتر از سهميه تعيين شده خود در توافق اوپک پلاس، نفت توليد نکرده است. در اين بين، آمار JODI نشان داد صادرات نفت عربستان سعودي در فوريه، 20 هزار بشکه در روز در مقايسه با ژانويه افزايش يافت و به 6.32 ميليون بشکه در روز رسيد که بالاترين ميزان صادرات اين کشور در سه ماهه اخير بود. طبق دادههاي JODI که آمار گزارش شده خود را از تک به تک کشورهاي توليدکننده جمعآوري ميکند، کاهش توليد بزرگ ديگر مربوط به عراق بود که توليدش، 347 هزار بشکه در روز کاهش يافت.کاهش شديد توليد در عربستان سعودي و عراق که دو توليدکننده بزرگ اوپک هستند، تا حدودي با افزايش توليد نفت آمريکا که 744 هزار بشکه در روز در فوريه نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد کرد، جبران شد.
افزايش تقاضاي جهاني براي نفت
دادههاي JODI همچنين نشان داد تقاضاي جهاني براي نفت در فوريه نسبت به ژانويه، 1.2 ميليون بشکه در روز رشد کرد و به بالاترين حد فصلي پنج ساله رسيد که تحت تاثير تقاضاي فصلي بالا براي بنزين و تقاضاي بالا براي نفت در هند بود.تقاضا براي نفت در 38 کشوري که دادهها را به JODI گزارش ميدهند، در فوريه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته، به ميزان 1.1 ميليون بشکه در روز افزايش يافت.رشد ماهانه تقاضا براي نفت، عمدتا ناشي از تقاضاي بالاتر براي بنزين و سوخت جت بود؛ به طوري که تقاضا براي بنزين به بالاترين حد فصلي پنج ساله خود رسيد. تقاضا براي سوخت جت در فوريه، 300 هزار بشکه در روز نسبت به مدت مشابه سال قبل افزايش يافت.
دادههاي گردآوريشده توسط JODI نشان داد يکي از محرکهاي اصلي افزايش تقاضا براي نفت، تقاضاي هند بود که در فوريه، به بالاترين حد خود رسيد و همزمان، صادرات محصولات اين کشور به بالاترين سطح فصلي افزايش يافت. از سوي ديگر، چين شاهد کاهش تقاضا براي نفت و کاهش فعاليت پالايشگاهي در فوريه بود که زمان برگزاري تعطيلات سال نو چيني بود.اوپک انتظار دارد تقاضا براي سوخت در تابستان قوي باشد که از رشد مصرف نفت در سال 2024 حمايت خواهد کرد.
انتظار ميرود تقاضاي جهاني بالايي براي نفت در تابستان باشد زيرا مصرف سوخت حمل و نقل در سراسر جهان و در مناطق مختلف با افزايش سفرهاي تابستاني و تعطيلات افزايش مييابد. اوپک هفته گذشته اعلام کرد چشم انداز قوي تقاضا براي نفت را در ماههاي تابستان ميبيند.اوپک همچنان ميزان رشد تقاضاي جهاني براي نفت را به ميزان 2.2 ميليون بشکه در روز در سال 2024 و 1.8 ميليون بشکه در روز در سال 2025، پيش بيني کرده است.بر اساس گزارش اويل پرايس، در مقابل، آژانس بينالمللي انرژي (IEA) در جديدترين گزارش ماهانه خود، پيشبيني رشد تقاضاي جهاني در سال 2024 را به ميزان 100 هزار بشکه در روز کاهش داد و 1.2 ميليون بشکه در روز برآورد کرد که بسيار کمتر از ارزيابي اوپک است.
کد مطلب: 214885