«امانوئل مکرون» رئیسجمهوری فرانسه برای گرامیداشت دویستمین سالگرد روابط پاریس و واشنگتن به دیدار «جوبایدن» رئیسجمهوری آمریکا رفتهاست.
مکرون و بايدن در کاخسفيد ديدار کردند
بناي جديد رفاقت آمريکا و فرانسه
واشنگتن و پاريس براساس نيازهاي مشترک، منافع مشترک تعريف کردند
11 آذر 1401 ساعت 20:55
«امانوئل مکرون» رئیسجمهوری فرانسه برای گرامیداشت دویستمین سالگرد روابط پاریس و واشنگتن به دیدار «جوبایدن» رئیسجمهوری آمریکا رفتهاست.
گروهبینالملل - علی ودایع: «امانوئل مکرون» رئیسجمهوری فرانسه برای گرامیداشت دویستمین سالگرد روابط پاریس و واشنگتن به دیدار «جوبایدن» رئیسجمهوری آمریکا رفتهاست. به گزارش آسوشیتدپرس، مکرون و همسرش عصر سه شنبه (به وقت محلی) در دومین دیدار از آمریکا به عنوان رئیس جمهوری فرانسه (از سال ۲۰۱۷ تاکنون)، وارد این کشور شدند. اولین سفر رسمی ماکرون به ایالات متحده آمریکا به آوریل سال ۲۰۱۸ بازمیگردد؛ زمانیکه دونالد ترامپ رییس جمهور ایالات متحده آمریکا بود. در آن زمان، آقای ماکرون بود که در مقایسه با سایر رهبران اروپایی بهتر توانست با «دونالد ترامپ» کنار بیاید.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،اگرچه روسای جمهوری آمریکا و فرانسه بارها بایکدیگر ملاقات داشتهاند اما این اولین چانهزنی آنها در این مقام است. آنها طبق برنامه، چهارشنبه شب در یک رستوران ایتالیایی به نام «فیولا ماره» در منطقه تاریخی «جورج تاون» در یک حرکت نمادین خوشامد گویی با یکدیگر شام خوردند.
تضاد منافع واشنگتن و پاریس
روابط آمریکا و فرانسه به عنوان رفقای قدیمی در پی حذف فرانسه از پروژه لاکچری زیردریاییهای استرالیا موسوم به «آکوس» در سپتامبر ۲۰۲۱آنچنان دچار تلاطم شده بود که مکرون گفته بود : «رفقای آمریکا از پشت به کمر ما خنجر زدند.» فرانسه یک قرارداد بزرگ تسلیحاتی ۵۰ میلیارد دلاری با استرالیا بسته بود که میتوانست علاوه بر رونق بخشیدن به صنعت تسلیحاتی این کشور، نفوذ فرانسه را نیز افزایش دهد و بر سیاست اعمالی آن بیفزاید. با این وجود قرارداد نظامی فرانسه با استرالیا امضا شد، اما با ورود بریتانیا و آمریکا لغو شد چرا که این دو کشور اجازه نخواهند داد حتی همپیمانشان بخواهد یک قرارداد چرب و شیرین ۵۰ میلیارد دلاری نظامی با استرالیا داشته باشد.
در کناراین خاطره ناخوشایند، واشنگتن و پاریس در مساله کمک 40 میلیارددلاری آمریکا به صنایع این کشور هم اختلافات اساسی دارند. یکی از مقامات آگاه آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، به خبرنگاران گفت که مکرون در نشست چهارشنبه با قانونگذاران آمریکایی در کنگره گفته است که این اقدام علیه شرکتهای اروپایی «فوق العاده تهاجمی» است.
اشاره مکرون به سیاستی است که اخیرا به امضای بایدن رسیده و به نام قانون کاهش تورم (IRA) شناخته میشود. طبق این قانون، با حمایت دولت آمریکا از تولیدکنندگان، میلیاردها دلار به صنایع سازگار با محیط زیست کمک خواهد شد.
کاخ سفید از قانون IRA به عنوان تلاش مبتکرانه برای احیای مجدد تولیدات آمریکا و ترویج فناوریهای تجدیدپذیر یاد میکند، اما دولتهای اتحادیه اروپا معتقدند که آمریکا با دادن یارانه به بخش اقتصاد سبز خود با اروپا جنگ تجاری به راه انداخته است.
مکرون با تاکید بر اینکه طبقه متوسط فرانسه نیازمند شغل است گفت: «ما نمیخواهیم به بازاری برای فروش محصولات آمریکایی تبدیل شویم زیرا دقیقاً محصولات مشابه شما را داریم. و پیامد IRA این است که شما شاید مشکل خود را حل کنید اما مشکل ما را افزایش خواهید داد.»
پاریس و واشنتگتن درباره چین هم دارای اختلافاتی هستند. آمریکا از اروپا توقع دارد تا در برابر سیاستهای پکن در زمینههای تجاری، فناوری و تایوان قرار بگیرد. رئیس جمهوری فرانسه که سعی میکند مانع افزایش تنشها بین آمریکا و چین شود؛ در عوض پیشنهاد «راه سومی» بین پکن و واشنگتن را داده و معتقد است با توجه به نقش بزرگ چین در اقتصاد بینالملل؛ جهان تاب یک جنگ سرد دیگر را ندارد.
فرانسه بیشتر از سایر اروپاییها در امنیت هند و اقیانوسیه دخالت دارد و به باور گروهی از تحلیلگران، آقای ماکرون در واشنگتن نسبت به رهبرانی مانند اولاف شولتس، صدراعظم آلمان که سفر اخیرش به پکن سبب نگرانیهایی در آمریکا شده بود، از اعتبار بیشتری برخوردار است.
نمایش اتحاد مقابل روسیه
جنگ اوکراین رخدادی است که آمریکاییها تا اینجای کار توانستهاند به نحو مطلوب از آن بهرهبرداری کنند ؛ اروپا امروز بیش از 6 ماه پیش خود را نیازمند کمکهای واشنگتن زیر چتر ناتو میبیند. در نشست خبری مشترک روسای جمهوری آمریکا و فرانسه موضوع جنگ اوکراین یکی از مسائل بنیادین بود.
بایدن در حضور مکرون گفت: «هیچ برنامه فوری برای تماس با پوتین ندارم. اما در صورتی که پوتین علاقه مند به تصمیم گیری برای پایان دادن به جنگ در اوکراین باشد، آماده ام با او گفتگو کنم.»
رئیسجمهوری آمریکا ضمن تاکید بر خروج روسیه از اوکراین بیان داشت که مسئولیت پایان دادن به جنگ را که از ماه فوریه آغاز شده است، تنها بر عهده پوتین می داند.
آنها اعلام کردند به دنبال پاسخگو کردن روسیه به دلیل «جنایت جنگی» در اوکراین هستند.
در بیانیه مشترک آمریکا و فرانسه آمده است: روسای جمهور دو کشور همچنین تلاش غیرقانونی روسیه را برای الحاق سرزمین اوکراین که نقض آشکار قوانین بینالمللی است، محکوم و با آن مخالفت میکنند.
روسای جمهوری آمریکا و فرانسه افزودند که «آمریکا و فرانسه از اقدامات تشدید کننده عمدی روسیه، به ویژه لفاظیهای هسته ای غیرمسئولانه و انتشار اطلاعات نادرست از سوی این کشور در مورد حملات شیمیایی ادعایی و برنامههای سلاحهای بیولوژیکی و هسته ای در اوکراین ابراز تاسف می کنند. »
بایدن و مکرون ادامه دادند که «دو کشور بر حمایت مستمر خود از توانایی اوکراین برای دفاع از حاکمیت و تمامیت ارضی خود، از جمله ارائه کمکهای سیاسی، امنیتی، بشردوستانه و اقتصادی به اوکراین تا هر زمانی که لازم باشد، تاکید می کنند. »
به گفته آنها، این کمکها شامل تأمین منابع برای حمایت از نیازهای غیرنظامیان اوکراینی در طول زمستان، افزایش تحویل سیستمهای دفاع هوایی و تجهیزات مورد نیاز برای تعمیر شبکه انرژی اوکراین است.
روسای جمهور دو کشور ادامه دادند که «آمریکا و فرانسه مجددا تاکید میکنند که بازدارندگی هستهای برای امنیت ملی آنها و تواناییهای ناتو برای بازدارندگی و دفاع ضروری است.»
تعریف منافع مشترک بر مبنای نیازهای مشترک
در یک جمعبندی از مواضع مکرون و بایدن میتوان نتیجه گرفت که آنها تلاش کردند بر مبنای نیازمشترک، منافع مشترک تعریف کنند. بایدن برای بهدست آوردن دل فرانسه گفت: «قرنها برای ترسیم راهی به سوی جهانی با آزادی، فرصتها، عزت و صلح بیشتر گرد هم آمدیم.»
وی همچنین فرانسه را به عقیده خودش «نزدیکترین متحد و یک دوست تزلزل ناپذیر در آزادی» خواند و «از قدرت و سرزندگی ماندگار دوستی بین پاریس و واشنگتن» تمجید کرد.
نیویورک تایمز مینویسد که لحن دوستانه بایدن و مکرون در کاخسفید نشان میداد که آنها توانستهاند به نوعی منافع مشترک تعریف کنند. استفاده از الفاظی نظیر «جوی عزیز» یا « دوست من،امانوئل» و «امانوئل دوستداشتنی» مورد توجه رسانهها قرار گرفتهاست.
رئیسجمهوری فرانسه در سفر به واشنگتن تلاش کرد اتحاد کشورش با ایالات متحده را به رخ بکشد تا نشان دهد دنبال سیاست «همگامسازی» است.
در طرف مقابل هم، شاید بتوان گفت که دغدغه بزرگ آمریکاییها درباره اژدهای زرد (چین) و کرهشمالی در خاور دور نیازمند یک رفیق در تعامل با شرکای اروپایی هستند. واقعیت این است که وضعیت سیاسی بریتانیا، آلمان و ایتالیا مطلوب برای کنترل جنگ اوکراین مطلوب واشنگتن نیست. شاید بتوان گفت در قحط الرجال سیاستمداران اروپایی، مکرون تنها گزینه آمریکاییها برای چانهزنی است. ترکیب جنگ در اوکراین و نیاز به گذار به اقتصادهای بدون کربن برای مبارزه با تغییرات آب و هوایی فشار زیادی را بر اقتصادهای اروپایی تحمیل کرده است. صمیمت دو رئیس جمهوری، صمیمتی که به باور بلینکن نشان از دوستی تزلزل ناپذیر دو کشور تنها 14 ماه بعد از فروپاشی روابط دو بازیگر در ماجرای آکوس است.
ايران سوژه ويژه روساي جمهوريفرانسه و آمريکا
جو بايدن رئيس جمهوري آمريکا و امانوئل مکرون رئيس جمهوري فرانسه پس از ديدار با يکديگر در کاخ سفيد در بيانيه مشترکي درباره ايران، حمايت خود را از اغتشاشات و نيز ادعاهاي خود درباره برنامه هسته اي ايران را تکرار کردند.
جو بايدن رئيس جمهوري آمريکا و امانوئل مکرون رئيس جمهوري فرانسه روز پنجشنبه به وقت محلي، در بيانيه مشترکي در تداوم ادعاهاي ضد ايراني خود اعلام کردند واشنگتن و پاريس مصمم هستند که اطمينان حاصل کنند که ايران نميتواند سلاح هستهاي توليد کند يا به آن دست يابد.
رؤساي جمهور آمريکا و چين در بيانيه خود از اغتشاشات ايران حمايت و ادعا کردند : ما به مردم ايران به ويژه زنان و جوانان که شجاعانه براي به دست آوردن آزادي حقوق بشر و آزاديهاي اساسي خود اعتراض ميکنند، احترام ميگذاريم.
در اين بيانيه مشترک ادعا شده است: آمريکا و فرانسه مصمم به جلوگيري از دستيابي ايران به سلاح هسته اي است. فرانسه و آمريکا به همکاري با ديگر شرکاي بينالمللي براي رسيدگي به تشديد تنشهاي هستهاي ايران، عدم همکاري کافي تهران با آژانس بينالمللي انرژي اتمي، از جمله در مورد مسائل جدي و باقيمانده مربوط به تعهدات قانوني ايران ذيل پادمانهاي معاهده منع اشاعه و فعاليتهاي بيثباتکننده اين کشور در خاورميانه، به ويژه ارسال موشکها و پهپاد، از جمله به عوامل غيردولتي، ادامه خواهند داد.
بايدن و مکرون ادعا کردند: ارسال اين تجهيزات ميتواند شرکاي مهم آمريکا و فرانسه در خليج فارس و همچنين ثبات و امنيت در منطقه را تهديد کند. همچنين اين اقدامات ميتواند قوانين بين المللي را نقض کرده و به جنگ تجاوزکارانه روسيه عليه اوکراين کمک کند.
آنها در ادامه ادعاهاي ضد ايراني خود افزودند: فرانسه و آمريکا با شرکاي خود براي اجراي قطعنامههاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد و مقابله با اين فعاليتهاي ايران همکاري خواهند کرد. دو کشور تلاشهاي مشترکي را براي تقويت چارچوب بينالمللي جهت محدود کردن فناوريهاي موشکي و پهپادهاي ايران در منطقه و فراتر از آن و تلاش عملي براي مقابله با گسترش اين تکنولوژيها انجام خواهند داد.
کد مطلب: 182471