معلوم نیست ماجرا از کی شروع شده است اما با انتشار فیلم و عکس هایی از بیرون آوردن نخلهای دشستان از خاک برای فروش به کشورهای حاشیه خلیج فارس، توجه افکار عمومی به این موضوع جلب شد.
اظهارنظرهای متفاوت درباره نخل فروشی به کشورهای حاشیه خلیج فارس ادامه دارد
بین واقعیت تا شایعه، چند نخل فروخته شد؟
17 آبان 1400 ساعت 17:03
معلوم نیست ماجرا از کی شروع شده است اما با انتشار فیلم و عکس هایی از بیرون آوردن نخلهای دشستان از خاک برای فروش به کشورهای حاشیه خلیج فارس، توجه افکار عمومی به این موضوع جلب شد.
معلوم نیست ماجرا از کی شروع شده است اما با انتشار فیلم و عکس هایی از بیرون آوردن نخلهای دشستان از خاک برای فروش به کشورهای حاشیه خلیج فارس، توجه افکار عمومی به این موضوع جلب شد. در فیلم منتشر شده کم آبی علت اصلی این کار عنوان می شود؛ کشاورزان آب کافی برای آب یاری نخلستان خود ندارند، نخل های قدیمی را بیرون می کشند و به قیمت ناچیز یک و نیم میلیون تومان به قطر می فروشند تا این کشور برای برگزاری مسابقات جام جهانی سال اینده کشوری سبز و زیبا باشد!
چقدر این داستان حقیقت دارد و چقدر فضا سازی رسانه ای است؟ این سوالی است که پاسخگویی به آن شاید چندان ساده نباشد. از سویی ادعا می شود که فروش نخلها ربطی به بی آبی ندارد و داستانی است که از دهه های قبل در استان های جنوبی کشور آغاز شده است و نخلستانهای زیادی را تبدیل به مناطق مسکونی کرده است؛ و از سوی دیگر عنوان می شود که فروش درختان کم بار و با محصولات نامرغوب اتفاقا در راستای بهبود روند کشاورزی منطقه است! واقعا حقیقت کجای این شایعات و حرفها قرار دارد؟!
محسن رشید فرخی رییس انجمن ملی خرما درباره اینکه صادرات نخل ها به کشورهای حاشیه خلیج فارس گفت: متاسفانه باید این خبر را تایید کنم صادرات نخل از ایران به کشورهای حاشیه خلیجفارس در شهرهای جنوبی کشور بهویژه بوشهر، صورت گرفته است و هنوز هم ادامه دارد.
وی بابیان اینکه در سطح وسیع صادرات نخل صورت نمیگیرد، تصریح کرد: صادرات نخل با وجود محدودیتهایی که وزارت جهاد کشاورزی اعمال کرده است اجرا میشود. باید جلوی این مسئله تا تبدیل به یک شغل نشده است گرفته شود.
رشیدفرخی ادامه داد: به این نکته توجه کنیم که درخت نخل توانایی سازگاری با رطوبت کم و کمآبی را دارد. پس این اظهارات که این درختان خشک و غیرمثمر هستند از اساس درست نیست اگر چنین است چرا این درختان از ریشه کنده میشوند؟ حتی اگر بپذیریم این درختها غیرمثمر هستند کندن و جابه جا کردن آن نباید صورت بگیرد چراکه باعث تخریب محیط زیست میشود از اینرو لازم است که این مسئله را قاچاق تلقی شود و با کسانی که اقدام به چنین کاری میکنند به شدت مقابله کنیم.
صداوسیمای بوشهر در گزارشی تایید کرد: نخل های دشستان و استان بوشهر را از ریشه می کنند و با قیمت نازل یک و نیم میلیون به کشورهای اطراف عربی می فروشند.
اما محمدباقر سعادت نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی و نماینده سابق دشتستان در گفتگو با تسنیم درباره فیلم منتشر شده درباره قطع برخی از درختان نخل این شهرستان اظهار داشت: درختان قطع شده مربوط بوشکان بوده است که به دلیل اینکه نخلداران منطقه نتواسته اند آب مورد نیاز آنها را تامین کنند اقدام به قطع این درختان کرده اند و آنها را به کشور های حوزه خلیج فارس فروخته اند. این اقدام با اجازه جهاد کشاورزی استان صورت گرفته و به صورت قانونی صادر شده است.
خسرو عمرانی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر نیز در گفتگو با فارس در این خصوص اظهار داشت: صادرات نخل معمولا بهصورت خاص و محدود همچنین با ارقام خاص وجود دارد، کندن و جابهجایی نخل برای افراد دیگر یا فضای سبز هم در کشور اتفاق میافتد.
وی تصریح کرد: تاکنون مجوز ۶۰۰ نخل در باغهای دالکی برای صادرات به کشور قطر صادر شده و اطلاعی از نخلهای رودفاریاب نداریم. شاید این افراد در حال جابهجایی نخلها در سطح کشور هستند اما فقط مجوز برای باغ نخل در دالکی دشتستان گرفته شده است و این مورد نیز مورد پیگرد این سازمان نیز قرار خواهد گرفت.
بخشدار ارم دشستان نیز در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه نخل فروشی در کل کشور از استان خوزستان گرفته تا هرمزگان رایج است، اظهار کرد: برای شما هم پیش آمده است که در بلوار و پارکهای شهر نخلهای بالغی را میبینید که از نقاط گوناگون برای کاشت آورده شدهاند.
علی بهرامنژاد با اشاره به اینکه در برخی موارد نخلها صادر هم میشوند، اضافه کرد: گاهی نخلداران به دلیل نامرغوب بودن گونه، نر بودن و پیر بودن درخت به دنبال جایگزینی گونههای جدید با ارزش اقتصادی بالاتر هستند.
بخشدار ارم در خصوص ادعای خشکسالی در این ویدئو تصریح کرد: کشور و تبع آن این بخش با بحران خشکسالی دست و پنجه نرم میکند اما نخل درخت مقاومی است و نیاز چندانی به آب ندارد از این رو درآوردن درختان به علت بحران آب قابل قبول نیست.
در نهایت یاسر حیدری دادستان دشستان روز دوشنبه به بیان توضیحاتی پرداخت و فضاسازیهای صورت گرفته را تکذیب کرد.
وی با بیان اینکه این نخلها غیرمثمر و دارای محصول با کیفیت پایین بودهاند، گفت: فردی که صاحب این درختهای نخل بوده، حدود ۱۸ درخت را به دلیل بیکیفیت بودن محصول به قیمت هر کدام حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان میفروشد و کارشناسان جهاد کشاورزی نیز غیرمثمر بودن و نداشتن صرفه اقتصادی نخلها را تایید کردهاند.
حیدری با تکذیب ادعای صادرات نخلها به کشورهای حوزه خلیج فارس خاطرنشان کرد: حسب مصاحبه صورت گرفته کارشناسان جهاد با فرد موردنظر، این نخلها در فضای سبز منطقه مورد استفاده قرار گرفته است.
دادستان دشتستان این را هم گفت که صادرات نخل صرفا با مجوز جهاد کشاورزی صورت میگیرد و جهاد کشاورزی تنها در مورد محصولات غیرمثمر چنین مجوزی صادر میکند و این اقدام هم تشریفات پیچیدهای دارد.
وی با بیان اینکه فروش نخل در شهرستان دشتستان رواج ندارد، تاکید کرد: فیلم پخش شده در کلیپ که نشاندهنده بارگیری و صادرات نخل در اسکله است نیز مربوط به سالیان قبل بوده و ارتباطی به این نخلها ندارد.
دادستان دشتستان تصریح کرد: از آنجاییکه درخت نخل نیاز به آب دهی مستمر ندارد، ادعاهای مطرح شده مبنی بر بی حاصل بودن این درختان بر اثر کم آبی نیز فاقد صحت است.
کد مطلب: 157574