کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

اصولگرایان، از انصرافی های انتخابات تا نمایندگان مجلس منتظر حضور در کابینه هستند

آزمون اول رئیسی : غلبه بر سهم خواهی

7 تير 1400 ساعت 20:40

اگرچه هنوز بیش از یک ماه تا زمان اعلام کابینه دولت سید ابراهیم رئیسی باقی مانده است اما مهمترین موضوع سیاسی که این روزها در محافل، رسانه ها و فضای مجازی پیگیری می شود ترکیب این کابینه است. چگونگی چینش کابینه دولت سیزدهم با توجه به اینکه به نظر می رسد حتی روزهای قبل از انتخابات سهم خواهی در دولت اینده آغاز شده بود، می تواند از سویی نشان دهنده جهت گیری و کارآمدی این کابینه باشد و از سویی دیگر می تواند زمینه ساز رویارویی تازه ای در میان اصولگرایان باشد که اینک با یکدست شدن همه قوا به نظر خود روز و روزگار تازه ای را آغاز می کنند.


اگرچه هنوز بیش از یک ماه تا زمان اعلام کابینه دولت سید ابراهیم رئیسی باقی مانده است اما مهمترین موضوع سیاسی که این روزها در محافل، رسانه ها و فضای مجازی پیگیری می شود ترکیب این کابینه است. چگونگی چینش کابینه دولت سیزدهم با توجه به اینکه به نظر می رسد حتی روزهای قبل از انتخابات سهم خواهی در دولت اینده آغاز شده بود، می تواند از سویی نشان دهنده جهت گیری و کارآمدی این کابینه باشد و از سویی دیگر می تواند زمینه ساز رویارویی تازه ای در میان اصولگرایان باشد که اینک با یکدست شدن همه قوا به نظر خود روز و روزگار تازه ای را آغاز می کنند.
در این میان سخنان رئیسی در روزهای انتخابات که گفته بود کابینه الزاما از میان اعضای ستاد انتخاباتی اش برگزیده نمی شود و اینکه از تمامی ظرفیت ها و افراد کارآمد استفاده می کند، سخنانی است که درباره آن باید تا روز معرفی کابینه صبر کرد و دید که آیا رئیس تازه قوه مجریه می تواند در برابر پیشنهادات مختلف، سهم خواهی ها و انتظارات ایستادگی کند و کابینه ای منطبق با این شعارهای خود تشکیل دهد.
نکته دیگر اینکه در هفته های اخیر بعضی اصولگرایان سعی دارند موضوع «سهم خواهی» را نوعی بازی رسانه ای از سوی منتقدان این جناح جلوه دهند اما علی رغم این ادعا، بعضی خبرگزاری های این جناح خود به این موضوع پرداخته اند و از سهم خواهی ها و نحوه این کار در روزهای اخیر گزارش می دهند! نمونه آن گزارشی است که خبرگزاری مهر با عنوان «سهم‌خواهی از کابینه سیزدهم به سبک لیست‌سازی» منتشر کرده است و در آن «ثبت‌نام و انصراف نمایشی از انتخابات»، «شایعه صدور احکام رئیسی در ستادهای انتخاباتی»، «انتشار فهرست‌های تقلبی از کابینه سیزدهم»، « تلاش برخی نمایندگان مجلس برای ورود به پاستور» و «تلاش برخی دولتی‌ها برای ابقا در پاستور» را پنج پرده از این موضوع دانسته است.
در این گزارش آمده است: پس از ثبت نام سید ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست‌جمهوری و قبل از اعلام نتایج احراز صلاحیت‌ها از سوی شورای نگهبان بود که «مسعود زریبافان، محمد ناظمی اردکانی، علیرضا افشار، محمدحسن نامی، محمد عباسی، غلامرضا خواجه سروی و برخی دیگر از افراد»، یکی یکی به نفع وی از نامزدی در انتخابات انصراف دادند و «روغن ریخته را نذر امامزاده» کردند. این اقدام، اولین پرده از سهم‌خواهی برخی سیاسیون از کابینه سیزدهم بود.
مهر در توصیف سهم خواهی نمایندگان مجلس در کابینه آینده هم نوشت: آش سهم خواهی بعد از پیروزی رئیسی در انتخابات تا جایی شور شد که بعضی از نمایندگان مجلس فعلی و سابق و همچنین سیاسیون نیز وارد گود شدند و اسم خود را در لیست سهم‌خواهان قرار دادند، این در حالی است که رهبر انقلاب پیش از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری این روزها را پیش‌بینی کرده بودند و در دیدار با نمایندگان تاکید کردند «نمایندگان از تلاش برای رسیدن به منصب وزارت یا پست‌های اجرایی پرهیز کنند». به گفته برخی نمایندگان مجلس، «فرمایش مقام معظم رهبری تکلیف شرعی برای نمایندگان مجلس است و بهتر است هرچه سریع‌تر انتشار فهرست‌های قلابی از سوی برخی نمایندگان پایان یابد.
سهم خواهی مجلس
این در حالی است که بعضی اظهارنظرهای منتشر شده از سوی نمایندگان هم بوی سهم خواهی می دهد. محمدباقر قالیباف روز دوشنبه در سخنان خود اشاره ظریفی به کابینه داشت و با  تاکید برضرورت هماهنگی مجلس و دولت از جمله در تعیین کابینه، گفت: از آنجا که در روزهای حساس و سرنوشت‌سازی به سر می‌بریم باید به این موضوعات توجه ویژه‌تری داشت.
خبرگزاری خبرآنلاین هم در مطلبی نوشت: گویا برخی نمایندگان مجلس انقلابی هوس کرده‌اند از پارلمان به دولت کوچ کنند و برخلاف توصیه اخیر رهبر انقلاب، در حال تلاش برای رسیدن به مناصب اجرایی هستند.
در این مطلب آمده است: در گوشه و کنار پارلمان زمزمه های کوچ و خروج از بهارستان به گوش می رسد، یکی از معاون اولی نیکزاد می گوید و دیگری از وزیر شدن قاضی زاده هاشمی. نام پایداری های مجلس چون نبویان و ذوالنوری هم شنیده می شود. برخی وزرای احمدی نژادهم در لیست گمانه زنی ها برای کابینه رئیسی قرار گرفته اند.
علیرضا زاکانی که در میان شگفتی همگان با تایید صلاحیت شورای نگهبان روبرو شد، از ابتدا خود را در قدوقامت یک کاندیدای پوششی نشان داد. گرچه در مناظرات چندین بار از اینکه پوششی و سوپرپوششی خوانده شد عصبانی شد اما انصرافش در نهایت ثابت کرد او هدفی جزء ایفای نقش کاندیدای پوششی نداشته است. اما پاداش این انصراف دادن چیست؟ وزارت یا معاونت؟
رفتار زاکانی چه آن زمانی که به جای تهران از قم کاندیدای نمایندگی مجلس شد و در لیست جبهه پایداری قرار گرفت و چه زمانی که تلاش کرد به ریاست مرکز پژوهش‌های مجلس یازدهم برسد و به این خواس

حمید شکوهی, [۲۸.۰۶.۲۱ ۲۰:۴۰]
ته خود رسید، همواره رنگ و بوی سهم‌خواهی و گروکشی داشته است. در انتخابات اخیر هم به نظر می‌رسد که این سهم‌خواهی او ادامه داشته و فرو رفتن در نقش پوششی رئیسی، قرار است برای زاکانی منصب مهمی در دولت سیزدهم را به ارمغان بیاورد.
از طرفی در کابینه احتمالی رئیسی که در برخی رسانه‌ها و فضای مجازی به عنوان گمانه‌زنی مطرح شده نام قاضی‌زاده‌هاشمی هم دیده می‌شود. البته قاضی‌زاده برخلاف زاکانی به نفع رئیسی از انتخابات کنار نرفت اما نوع رفتار او به خصوص در مناظره سوم نشان داد که او هم تلاش می‌کند به عنوان کاندیدای پوششی رئیسی، به حملات همتی و مهرعلیزاده پاسخ دهد.
این در حالی است که هم قاضی‌زاده و هم زاکانی علاوه بر نمایندگی مجلس، پست‌های خوبی هم در پارلمان داشته‌اند. زاکانی رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس است و قاضی‌زاده نایب‌رئیس مجلس بود که البته در انتخابات خرداد ۱۴۰۰ هیئت رئیسه، جای خود را به عبدالرضا مصری داده است. با این وجود به نظر می‌رسد این دو، هوای حضور در کابینه سیزدهم را در سر دارند که خود را در انتخابات فدای رئیسی کردند.
علی نیکزاد هم که از قضا او نیز سمتی بالا در مجلس دارد، گویا صندلی نایب رئیسی را برای خود کوچک می بیند. او که روزگاری وزیر احمدی نژاد بود در انتخابات ۱۴۰۰ به مثابه انتخابات ۹۶ نقشی پررنگ در ستاد انتخاباتی رئیسی ایفا کرد و این روزها یکی از گزینه های جدی معاونت اولی او محسوب می شود. او نیز یک صندلی در کابینه سیزدهم را حق خود می‌داند و حاضر است نایب‌رئیسی در مجلس را با معاونت اول دولت سیزدهم یا وزارت معاوضه کند.
مجتبی ذوالنور رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی که اخیرا شکست در ریاست کمیسیون امنیت ملی را تجربه کرد و  جای خود را به وحید جلال‌زاده است، از جمله این نمایندگان است. اما او به چه سمتی در دولت آینده خواهد رسید که صندلی نمایندگی را رها کرده و راهی پاستور شود؟ برخی او را گزینه وزارت اطلاعات می دانند
سید محمود نبویان نماینده‌ عضوجبهه پایداری که خط مشی تند و تیز دارد و نصرالله پژمانفر دیگر عضو جبهه پایداری بدشان نمی آید که مجلس انقلابی را به شوق حضور در دولت انقلابی رها کنند.احمد امیرآبادی‌فراهانی از دیگر اعضای این جبهه نیز که در هیئت رئیسه سال اول مجلس یازدهم حضور داشت به عنوان گزینه معاونت پارلمانی دولت سیزدهم نام برده می‌شود.
اما وزرای احمدی نژاد در ایام انتخابات در اطراف رئیسی پررنگ حضور داشتند، جدا از نیکزاد که رئیس ستاد او بود، برخی وزرای دیگر او نیز برای پیروزی رئیسی تبلیغات می کردند و شاید این روزها منتظر گرفتن مزد خود هستند.عبدالرضا مصری نایب‌رئیس دوم مجلس و وزیر دولت احمدی‌نژاد و محمد مهدی زاهدی از جمله این نمایندگان هستند که بدشان نمی آید پارلمان را رها کرده و ساکن پاستور شوند.از شمس الدین حسینی نیز به عنوان یکی از گزینه های حضور در کابینه آینده صحبت می شود.
محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس را نیز باید به لیست این نمایندگان اضافه کرد. او نیز در زمره گمانه زنی ها برای ریاست بر وزارت اقتصاد قرار دارد.

 سید مجید حسینی


کد مطلب: 152911

آدرس مطلب :
https://www.mardomsalari.ir/report/152911/آزمون-اول-رئیسی-غلبه-سهم-خواهی

مردم سالاری آنلاين
  https://www.mardomsalari.ir