هر چه به روزهای آغاز به کار مجلس تازه نزدیک می شویم، حرف و حدیث ها درباره محمدباقر قالیباف که خود را رئیس بلامنازع این مجلس می داند بیشتر می شود و اصولگرایان یاد چیزهایی درباره او می افتند که چند سالی است سعی کرده اند آنها را فراموش کنند یا با بی اعتنایی از کنار آن رد شوند. سخنان دبیر کل موتلفه درباره اینکه «شایسته نیست در کارنامه ی خدمتی نامزدهای رئیس و هیئت رئیسه مجلس، حرف و حدیث و حاشیه و شائبه باشد» اگرچه بدون نام بردن از قالیباف عنوان شد اما بلا استثنا همه با این حرفها یاد او افتادند. اما شاید برای بعضی این سوال شکل بگیرد که حرف و حدیث و حاشیه و شائبه های پیرامون قالیباف چیست؟
گزارش "مردم سالاری آنلاین" مروری است به آنچه تا به حال پرسش های بسیاری را درباره محمدباقر قالیباف و بخصوص تائید صلاحیت وی از سوی شورای نگهبان شکل داده و پاسخی در خور نیافته است. اگرچه باید تاکید کرد که قالیباف برای این موارد اصلا به دادگاهی احضار نشده است و محکومیتی ندارد و این همان موضوعی است که مصطفی کواکبیان نماینده مردم تهران در مجلس هم روز دوشنبه مطرح کرد و در تذکر شفاهی خطاب به دبیرکل حزب موتلفه در مجلس گفت: یکی از دبیران کل احزاب اصولگرا گفتهاند کسانی که پروندهشان شبهه مالی دارد، ادعای ریاست مجلس یازدهم را نداشته باشند. من به این عزیز میگویم که چرا آن موقع که سرلیست شد، چرا آن موقع که از شورای نگهبان تائیدیه گرفت، چرا آن موقع نگفتید و چرا به سخنگوی قوه قضائیه که میگفت هیچ محکومیتی ندارد پاسخ نگفتید. البته درست میگویند هیچ محکومیتی ندارد چون یک بار هم به خاطر پنج شش موضوعی نظیر پرونده املاک نجومی، پرونده موسسه خیریه همسرشان، پرونده کمک به ستاد انتخاباتی ایشان، پرونده قائم مقام ایشان و پرونده بدهی 69 هزار میلیاردی شهرداری تهران احضار نشده است. اما شائبه های پرونده قالیباف چیست؟
- 1-داستان املاک نجومی: سال 1395 مصاحبه ها و خبرهایی در رسانه ها درباره واگذاری املاک به بعضی مدیران ارشد شهری و برخی اعضای شورای شهر تهران و افرادی بی ارتباط با شهرداری، در زمان محمدباقر قالیباف منتشر شد که نشان می دهد این املاک با قیمت هایی بسیار پایین تر از قیمت واقعی خود واگذار شده است. سایت معماری نیوز که یکی از منابع افشای این موضوع بود نوشت املاکی با قیمتهای نجومی را با ۵۰ درصد تخفیف واگذار کردهاست و در بسیاری موارد قیمت کارشناسی املاک نیز کمتر از نرخ واقعی برآورد شده و برای پرداخت ۵۰ درصد باقیمانده وامهای کلان با باز پرداخت ناچیز در نظر گرفته شدهاست!
مستند این خبر، نامه سازمان بازرسی کشور بود که در آن شهرداری تهران به «ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری» و «تضییع اموال عمومی» به مبلغ ۲۲۰۰ میلیارد تومان متهم شد.. در ۶ آبان ۹۵ دادستان کل کشور از تخلف در واگذاری املاک به ۴۵ نفر از مدیران شهرداری و خارج از شهرداری که عضو تعاونی نبودهاند و ۱۵۰ نفر که تخفیف بالا و خارج از ضابطه گرفتهاند و ۲۹ نفر خارج از شهرداری که آپارتمان گرفتند خبر داد.
پس از آن بعضی نمایندگان مجلس شورای اسلامی از لزوم ورود این قوه به تحقیق و تفحص از شهرداری تهران سخن گفتند و حتی طرح این تحقیق و تفحص به هیات رئیسه ارائه شد اما متاسفانه با لابی های خاص، این طرح در صحن علنی رای نیاورد.
- 2-قائم مقام مجرم: عیسی شریفی قائم مقام شهردار و معاون هماهنگی و امور مناطق شهرداری تهران در دوره شهرداری قالیباف بود. عیسی شریفی در دوره ۱۲ سالهای که قالیباف شهردار تهران بود، قدرت و نفوذ زیادی در شهرداری تهران داشت و حتی برخی او را «شهردار در سایه» مینامیدند! او در استانه تغییر و تحولات در شهرداری، در خرداد ۱۳۹۶ از ایران خارج شد ولی مدت کوتاهی بعد به ایران برگشت و در شهریور ۹۶ به اتهام مالی بازداشت شد. پرونده عیسی شریفی از شهریور ۹۶ تا به حال در حال رسیدگی است.اتهام عیسی شریفی فساد از طریق یک کارگزاری است که ظاهراً بین سالهای ۱۳۹۳ و ۱۳۹۶ با شهرداری تهران مراوده مالی داشته است و حالا شهرداری مدعی است که نزدیک به ۴ هزار میلیارد تومان در زمینه اقدامات این کارگزاری طلبکار است که البته برخی میگویند ۱,۶۰۰ میلیارد تومان از این چهار هزار میلیارد تومان فعلاً برگشته است.
- 3-پولهای گمشده : بدهی های شهرداری پس از پایان دوره قالیباف چقدر است؟ این سوالی است که جوابهای مختلف و متناقضی به آن داده می شود و همین شبهه برانگیز است. قالیباف و نزدیکانش این بدهی را ۱۶ هزار میلیارد، محمدعلی نجفی وقتی شهردار بود، ۵۲ هزار میلیارد و پیروز حناچی شهردار تهران شهریور 1398 در شورای شهر، آن را ۶۹ هزار میلیارد تومان اعلام کردهاند.
پس از آن،میرلوحی از اعضای شورای شهر تهران به جلسه ۳۶۷ شورای شهر تهران در دوره چهارم که گزارشی سراسر اشکال از عملکرد مالی را ارائه میکنند، اشاره کرد و گفت: در آن جلسه گزارشی از طرف شهرداری ارائه شد که آقای حافظی و برخی دیگر از اعضای شورای شهر اعلام کردند که این گزارش خلاف واقع است و شهرداری ۶۰ هزار میلیارد تومان بدهی دارد. در آن زمان کار حسابرسی به درستی انجام نشده بود!
گفته شده حناچی گزارش این بدهیها را برای رئیسجمهور فرستاده است اما پس از آن چیزی در این باره شنیده نشده است!
- 4-کمک مشکوک به خیریه : مرداد 1398 در صحن علنی شورای شهر تهران، گزارشی مفصل از ۱۳۲ بند از مغایرت های مالی و بودجه ای در شهرداری تهران در خلال سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۴ مطرح شد. در این گزارش پرداخت ۶۰ میلیارد تومان به خیریه امام رضا (ع) که متعلق به همسر قالیباف است نیز مشاهده می شد! در همان سال چندین بار اعضای شورای شهر به به پیروز حناچی تذکره دادهاند که درباره نحوه واگذاری و کمکهای مالی به این خیریه شفافسازی کند. آنگونه که اعضای شورای شهر گفتهاند پرداختها و کمکهای مالی میلیاردی به این خیریه اساسا شفافیت نداشته است.
قالیباف در توضیح واگذاری زمینها به خیریه همسرش زهرا مشیر استخاره گفته بود: «از همان چند سال گذشته در بنیاد شهید دنبال کردند تا بیمارستانی که مایه افتخار در حوزه مغز و اعصاب باشد را بسازیم. این بیمارستان هماکنون در حال نهایی شدن است تا به عنوان بزرگترین مرکز مغز و اعصاب ایجاد شود، این بیمارستان یک هیات امنا دارد که خیریه امام رضا (ع) با ۹ عضو آن را پایهگذاری کرده و شخصیتهای بزرگی نیز از چهرههای ملی و علما عضو هیات امنا هستند، یک عضو هیأت امنای این خیریه نیز همسر بنده است.»
گلایه منتقدان، با توضیح قالیباف پایان نیافت؛ زمانی که حافظی در شورای شهر تهران حضور داشت، گفته بود ابعاد ماجرا و میزان زمینی که به خیریه داده شده، از آن چیزی که قالیباف میگوید بزرگتر است و «زمینی به مساحت ۴۹۶۰۸ متر در منطقه ۲۲ تهران به موسسه خیریه متوسلین به امام رضا داده شده است.»