«ع.ص» معروفترین چهره پرونده فساد در پتروشیمی معروف به پتروشیمیگیت است. او که متهم به اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور به میزان ۶ میلیارد و ۶۵۶ میلیون یورو ارز حاصل از فروش محصولات پتروشیمی و تحصیل مال نامشروع به مبلغ بیش از ۳۱ میلیارد تومان است، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری ایران و عضو سابق هیأت مدیره شرکت بازرگانی پتروشیمی است. قرار وثیقه «ع.ص» در اوایل شهریور به قرار بازداشت تبدیل شد تا با انتقال او به زندان، تحقیقات در مورد پرونده پتروشیمی وارد مرحله جدیدی شود. بررسی مردم سالاری آنلاین، نشان میدهد که «ع.ص» راهی طولانی را از مدیرعاملی موسسه اعتباری مولیالموحدین تا حضور در دادگاه پتروشیمیگیت طی کرده است. این گزارش را تا انتها بخوانید تا با «ع.ص»، متهم پرونده پتروشیمی، بیشتر آشنا شوید.
«ع.ص» معروفترین چهره پرونده فساد در پتروشیمی معروف به پتروشیمیگیت است. او که متهم به اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور به میزان ۶ میلیارد و ۶۵۶ میلیون یورو ارز حاصل از فروش محصولات پتروشیمی و تحصیل مال نامشروع به مبلغ بیش از ۳۱ میلیارد تومان است، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری ایران و عضو سابق هیأت مدیره شرکت بازرگانی پتروشیمی است. قرار وثیقه «ع.ص» در اوایل شهریور به قرار بازداشت تبدیل شد تا با انتقال او به زندان، تحقیقات در مورد پرونده پتروشیمی وارد مرحله جدیدی شود. بررسی مردم سالاری آنلاین، نشان میدهد که «ع.ص» راهی طولانی را از مدیرعاملی موسسه اعتباری مولیالموحدین تا حضور در دادگاه پتروشیمیگیت طی کرده است. این گزارش را تا انتها بخوانید تا با «ع.ص»، متهم پرونده پتروشیمی، بیشتر آشنا شوید.
به گزارش مردم سالاری آنلاین، پرونده فساد در پتروشیمی، یکی از معروفترین پروندههایی است که در شعبه سوم دادگاه ویژه رسیدگی به مفاسد اقتصادی، به ریاست قاضی اسدالله مسعودیمقام، در دست رسیدگی است و علیرغم اینکه موضوع این پرونده به تخلفات روی داده در فاصله زمانی بین سالهای ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۱ مربوط میشود، هنوز حکم متهان پرونده صادر نشده است.
طبق کیفرخواست صادره برای متهمان پرونده فساد در پتروشیمی، در جریان انتقال ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی به کشور، با محوریت شرکت بازرگانی پتروشیمی، در سالهای ۸۹ تا ۹۱، مبلغ ۶ میلیارد و ۶۵۶ میلیون یورو، اخلال در نظام اقتصادی کشور صورت گرفته است. رضا حمزهلو، مدیرعامل وقت شرکت بازرگانی پتروشیمی، متهم ردیف اول این پرونده است؛ با این حال، «ع.ص»، معروفترین چهرهای است که بهعنوان متهم در این پرونده، نام وی دیده میشود.
تخلفات شرکت بازرگانی پتروشیمی در جریان انتقال ارز به کشور، دقیقاً بلافاصله پس از این صورت گرفته که این شرکت به بخش خصوصی واگذار شده است. بیش از ۵۰ درصد سهام شرکت بازرگانی پتروشیمی در آذر سال ۸۸، با قیمت کمی بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان، بهصورت ۲۰ درصد نقد و مابقی اقساط، به شرکت سرمایهگذاری ایران واگذار شد؛ یعنی شرکتی که در حال حاضر «ع.ص» مدیرعامل و عضو هیأت مدیره آن است. طبق کیفرخواست صادره در پرونده پتروشیمی، متهمان این پرونده، که مدعی بودهاند در حال دور زدن تحریمها هستند، با محوریت شرکت بازرگانی پتروشیمی و از طریق معرفی شرکتهای خود به خریداران خارجیِ محصولات پتروشیمی، اقدام به انتقال درآمدهای ارزی حاصل از صادرات این محصولات به حسابهای شرکت خود در خارج از کشور کرده و با تصاحب منافع بسیار، باعث ناترازی موازنه ارزی کشور شدهاند! «ع.ص» در دورهای که بنا به کیفرخواست صادره، تخلفات در شرکت بازرگانی پتروشیمی صورت گرفته، عضو هیأت مدیره شرکت بازرگانی پتروشیمی و در مقاطعی، رئیس هیأت مدیره این شرکت بوده است.
«ع.ص» در حال حاضر، مدیرعامل و عضو هیأت مدیره شرکت بزرگ سرمایهگذاری ایران است. شرکت سرمایهگذاری ایران، یکی از بزرگترین هلدینگهای بخش خصوصی در کشور است و شرکتهای متعددی را در حوزه پتروشیمی، بازرگانی، صنعت برق، حمل و نقل و فناوری، تحت پوشش خود دارد. چهره اصلی در شرکت سرمایهگذاری ایران، علینقی خاموشی است که از ابتدای انقلاب تا دهه ۸۰، ریاست اتاق بازرگانی ایران و اتاق تهران را برعهده داشت.
«ع.ص» از موسسه اعتباری مولیالموحدین تا پرونده پتروشیمی
«ع.ص» سابقه مدیرعاملی و ریاست هیأت مدیره تعاونی اعتبار مولیالموحدین را در کارنامه خود دارد؛ موسسه اعتباریای که به اذعان رئیس پیشین قوه قضائیه، «تخلفات بزرگ و گستردهای» داشته، سابقه تأسیساش به سال ۱۳۷۷ بازمیگردد و بعدها در سال ۱۳۸۹ به بانک ایران زمین تبدیل شد.
یک منبع آگاه در گفتگو با مردم سالاری آنلاین، در مورد سابقه «ع.ص» در موسسه اعتباری مولیالموحدین به نحوه خصوصیسازی یک شرکت بزرگ، به نام شرکت تکنیکان اشاره کرد. شرکت تکنولوژی و ساخت صنایع ایران (یا تکنیکان) یکی از بزرگترین شرکتهای پیمانکار عمومی و احتمالاً بزرگترین شرکت پیمانکار عمومی در ایران بود که در سال ۱۳۵۲ تأسیس شده بود و در سال ۱۳۸۴ به بخش خصوصی واگذار شد.
شرکت تکنیکان یکی از شرکتهای زیرمجموعه سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران بود و پیش از واگذاری و سرنوشتِ حُزنانگیزش، پروژههای مهم بسیاری را در کشور اجرا کرده بود. این شرکت آنقدر شرکت عظیم و شناختهشدهای بود که دو مدیرعامل باسابقه آن، یعنی احمد خرم و محمد رحمتی، در دوره اصلاحات بهعنوان وزیر راه منصوب شدند.
شرکت تکنیکان تا پیش از خصوصیسازی در سال ۱۳۸۴، ۱۷۰ پروژه بزرگ در صنایع پتروشیمی، پالایشگاههای نفت و گاز، نیروگاههای برق، صنعت آلومینیوم، صنایع غذایی، خودروسازی، ذوب فلزات، صنعت سیمان و صنعت کاغذ اجرا کرده بود. دامنه کار شرکت تکنیکان آنقدر گسترده و متنوع بود که شاید بتوان ادعا کرد کمتر شرکت پیمانکار عمومی در دنیا، اینچنین در حوزههای متنوع مهندسی فعالیت کرده باشد.
این شرکت عظیم در سال ۱۳۸۴ با قیمت جمعاً ۵ میلیارد تومان (۲ میلیارد تومان نقد و ۳ میلیارد تومان اقساط)، به «برادران ب» واگذار شد. شرکت تکنیکان در حالی با این قیمت واگذار شد که تنها ساختمان آن در خیابان الوند تهران، ۲۵۰۰ متر فضای اداری داشت و به جز نیروی انسانی متخص، زبده و تحصیلکرده، دانش فنی و مهندسی سرشاری در آن، انباشت شده بود.
یک منبع آگاه در مورد نحوه واگذاری شرکت تکنیکان به مردم سالاری آنلاین میگوید: «برادران ب»، برای خرید شرکت تکنیکان، مبلغ دو میلیارد تومان نقدِ معامله را از موسسه اعتباری مولیالموحدین که در آن زمان «ع.ص» مدیرعامل آن بود وام گرفتند. آنها برای دریافت این وام، وثایق مناسب در اختیار موسسه مولیالموحدین قرار ندادند. «برادران ب»، پنج درصد سهام شرکت تکنیکان را به «ع.ص» هبه کردند و ادعا میشود که اقساط موسسه مولیالموحدین و همچنین اقساط مربوط به خصوصیسازی شرکت تکنیکان را نیز به درستی پرداخت نکردند.
بعد از این خصوصیسازی، شرکت تکنیکان که بزرگترین برند صنعت پیمانکاری در کشور بود، به دلیل اینکه مالکان جدید آن اهلیت نداشتند، نابود شد و دانش عظیم فنی و مهندسی انباشتشده در آن به کلی از دست رفت.
«ع.ص» با توجه به اینکه سالها مدیرعامل و رئیس هیأت مدیره موسسه اعتباری مولیالموحدین بوده است، میتواند علاوه بر پرونده پتروشیمی، جنبههای مبهم فعالیت این موسسه را نیز برای قوه قضائیه شفافسازی کند.
«ع.ص» به جز شرکت بازرگانی پتروشیمی، شرکت سرمایهگذاری ایران و موسسه اعتباری مولیالموحدین، فعالیت در شرکتهای متعدد دیگری را نیز در کارنامه خود دارد. او در شرکت سرمایهگذاری میراث فرهنگی و گردشگری ایران (شرکت سمگا)، عضو هیأت مدیره بوده است؛ این شرکت نخستين هلدينگ تخصصی گردشگری و بازوی اجرایی گروه مالی گردشگری در حوزه گردشگری و هتلداری است و رئیس هیأت مدیره آن، مهدی جهانگیری، برادر معاون اول رئیسجمهور است.
«ع.ص» سابقه عضویت در هیأت مدیره شرکت پتروشیمی پردیس که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان اوره در دنیاست را نیز در کارنامه خود دارد. او علاوه بر این در شرکت شیمیایی صدف عسلویه، پترو نگین خاورمیانه، سامانسازان باختر، سرمایهگذاری الوند خاورمیانه، پتروشیمی گچساران، توسعه مدیریت نیروگاهی ایرسا و چندین شرکت دیگر، رئیس یا عضو هیأت مدیره بوده است. باید دید راه درازی که «ع.ص» طی کرده و فعلا به دادگاه پرونده پتروشیمی رسیده است، عاقبت به کجا ختم میشود و چه حکمی برای وی در دادگاه پتروشیمیگیت صادر میشود.
منتظر گزارشهای بعدی مردم سالاری آنلاین در مورد پرونده پتروشیمی باشید.