محمود احمدینژاد در حالی به جمهوری آذربایجان سفر کرده تا در اجلاس سران اکو شرکت کند که اقدامات دامنهدار حکومت الهام علیاف بر ضد ایران انتقادات گسترده ای را در پی داشته است. به گزارش پایگاه خبری فریادگر، این در حالی است که احمدینژاد در سفر به این کشور و دیداری که با الهام علیاف داشت در این زمینه سکوت کرده است؛ هرچند که اصل سفر او به جمهوریآذربایجان هم پرسش برانگیز است. چراکه علی اف برای اجلاس غیرمتعهدها هم به تهران سفر نکرد.
اقدامات ضدایرانی
بهار امسال بود که برخی از مراجع تقلید، از سیاستهای دولتمردان جمهوریآذربایجان بر ضد مسلمانان اعتراض کردند که نمود بارز آن پیام آیتالله مکارمشیرازی به همایش بینالمللی رسالت جهانی اسلام بود که نسبت به برگزاری مراسم یورو ویژن و رژه همجنسبازان در باکو اعتراض کرده بود. این مراسم به طور گسترده ای توسط رسانه های جهان پوشش داده شد اما اعتراضها به برگزاری این مراسم در باکو به جایی نرسید. از سوی دیگر طی ماههای اخیر در چند مرحله تعدادی از اتباع ایرانی به اتهام جاسوسی در آذربایجان دستگیر شدند و گزارشها حاکی از آن است که اغلب در وضعیت بسیار بدی در زندانهای جمهوری آذربایجان نگهداری می شوند. فعالیت گسترده فرقههای انحرافی و همچنین وهابیون در جمهوری آذربایجان نیز که همواره علیه ایران نیز تحرکاتی از خود نشان می دهند طی ماههای اخیر انتقادات گستردهای را ایجاد کرده بود. اما مهمترین اقدام ضد ایرانی حکومت آذربایجان علیه ایران، تصویب لایحه منع تبلیغ دین اسلام بود که روز ۱۳ مهرماه جاری در مجلس ملی آذربایجان تصویب شد. تصویب این لایحه در شرایطی که ۹۰ درصد مردم این کشور مسلمان هستند به خودی خود پرسش برانگیز است اما مهمتر از آن، دلایل تصویب این لایحه بود. حامیان این لایحه، دلیل تصویب آن را کاهش نفوذ ایران در جمهوریآذربایجان اعلام کردند چرا که به زعم آنان بزرگترین تهدید برای آذربایجان از ناحیه ایران است. آنها با استناد به مقوله ایران هراسی این لایحه را تصویب کردند و یکی از حامیان این لایحه نیز گفت طلاب آذربایجانی که در شهر قم مشغول تحصیل علومدینی هستند، جاسوسهای ایران هستند که باید به شدت تحت نظر قرار گیرند. این مصوبه مجلس آذربایجان که با حمایت نمایندگان حامی دولت برای اجرا آماده شده در راستای سایر طرحها و برنامه های دراز مدت جمهوری آذربایجان برای ترغیب ساکنان منطقه آذربایجان ایران به جدایی طلبی محسوب می شود. مدتهاست که مسابقات نمایندگان استان آذربایجان در لیگ برتر فوتبال ایران از تلویزیون جمهوری آذربایجان به طور زنده پخش می شود. تمامی این اقدامات دامنه دار جمهوری آذربایجان بر ضد ایران بویژه در بخش خطرناک ترغیب به جدایی طلبی، در شرایطی شدت گرفته که دولتمردان ایران نه تنها نسبت به این موضوع بی تفاوتند، بلکه به گونه ای با جمهوری آذربایجان تعامل برقرار می کنند که گویی هیچ اتفاقی نیفتاده و الهام علی اف بهترین شریک ایران است. به همین دلیل است که۱۰ روز پس از تصویب این لایحه، شاهد سفر محمود احمدینژاد به باکو و سکوت او در قبال این اقدامات دامنهدار جمهوریآذربایجان بر ضد ایران هستیم.
سفرهای انتقاد برانگیز
سفر به باکو اولین نمونه از سفرهای انتقادبرانگیز احمدی نژاد نیست. پیش از این هم، برخی سفرهای خارجی احمدینژاد انتقاداتی را برانگیخته بود. به عنوان مثال، در سال جاری همزمان با زلزله استان آذربایجان شرقی، احمدینژاد به عربستان سعودی سفر کرد اما این سفر بی موقع او بیپاسخ ماند چرا که مقامات عالیرتبه این کشور در اجلاس غیرمتعهدها در تهران شرکت نکردند. احمدینژاد در دوره اول ریاست جمهوری خود هم بدون اعتنا به ادعاهای ارضی امارات متحدهعربی علیه ایران، به این کشور سفر کرده بود در حالیکه مقامات عالیرتبه امارات به ایران سفر نکردند. جالب اینجاست که حتی سیدمحمد خاتمی هم که با سیاست تنشزدایی روی کار آمده بود به دلیل ادعاهای ارضی امارات، در طول دوران هشتساله ریاست جمهوری خود، حاضر نشد به این کشور سفر کند اما احمدی نژاد به امارات رفت. نشستن احمدینژاد با چهره ای خندان زیر تابلوی خلیج عربی هنگام شرکت در اجلاس کشورهای حاشیه خلیجفارس هم، انتقادات گستردهای را ایجاد کرده بود. هرچند احمدی نژاد در جریان مناظره های انتخاباتی سال ۸۸ این موضوع را توجیه کرد اما این عکس در تاریخ ثبت شد. سفر احمدینژاد به ایتالیا برای شرکت در اجلاس فائو هم انتقاد برانگیز شده بود چرا که هیچ یک از مقامات رسمی ایتالیا از او استقبال نکردند. اما سفر احمدینژاد به جمهوریآذربایجان، حکایت تازهای است که بیتوجهی دولتمردان به معادلات حوزه دیپلماسی را نشان میدهد.