این روزها یادآور خاطره سفر «ریچارد نیکسون» به مسکو است. وی نخستین رئیس جمهوری ایالات متحده بود که پا به خاک اتحادیه جماهیر شوروی گذاشت. حالا برخی رسانهها اقدام به انتشار عکس نیکسون و «لئونید برژنف» وزیر خارجه وقت شوروی تحت نظر «نیکولای پودگورنی» رئیس جمهوری وقت شوروی کردند. شاید در نگاه اول این اقدام تنها بازخوانی یک معامله در 47 سال پیش باشد اما در حقیقت گمانه زنی درباره یک معامله جدید بین آمریکا و روسیه است.
این روزها یادآور خاطره سفر «ریچارد نیکسون» به مسکو است. وی نخستین رئیس جمهوری ایالات متحده بود که پا به خاک اتحادیه جماهیر شوروی گذاشت. حالا برخی رسانهها اقدام به انتشار عکس نیکسون و «لئونید برژنف» وزیر خارجه وقت شوروی تحت نظر «نیکولای پودگورنی» رئیس جمهوری وقت شوروی کردند. شاید در نگاه اول این اقدام تنها بازخوانی یک معامله در 47 سال پیش باشد اما در حقیقت گمانه زنی درباره یک معامله جدید بین آمریکا و روسیه است.
به گزارش مردم سالاری آنلاین، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا به لحاظ رفتاری غالبا سیاستهای «مرد دیوانه» نیکسون را با اندکی بالا و پایین عملیاتی کرده است. همه در واشنگتن و مسکو میدانند که ترامپ پشت تمام الفاظش به دنبال معامله با کرملین است. در میان تمام این لفاظیها ، نکته جالب اینجاست که رئیس جمهوری آمریکا و یک لیست بلند از اطرافیان وی متهم به ارتباط با روسیه هستند پس احتمال معامله جدید دور از ذهن نیست.
پایگاه خبری هیل هم انگشت روی یک شایعه گذاشت و نوشت : «کاخ سفید مشغول بررسی سناریوی یک معامله با کرملین است.» طرفین در این داد و ستد چه چیزی دارند که روی میز بگذارند؟ اولین سوژه ای که به نظر میرسد؛ اوکراین پشت دروازههای میدان سرخ و ونزوئلا پشت مرزهای آمریکا است.
هیل فاش کرده است که در واشنگتن بحثهای جدیدی درباره تغییر رویکرد و لزوم رسیدن به نقطه تعادل در تنش با مسکو مطرح شده است. براساس این گزارش ، گفته شده که آمریکا باید دست روسیه را در اوکراین باز بگزارد تا دست آمریکا در ونزوئلا هم باز شود. واشنگتن به شدت نیازمند این است که به هر قیمتی «نیکلاس مادورو» را از قدرت عزل کند. شاید اگر آمریکا میتوانست، داستان ژنرال پینوشه و کودتا علیه آلنده را تکرار میکرد اما آنها علاوه بر فشار افکار عمومی نگران تکرار ماجرای خلیج خوکها و افتضاح کوبا هستند.
به موازات این مسائل، این گمانه زنی تصریح شده که واشنگتن همچنین باید امتیاز دیگری را با تمدید ۵ ساله معاهده کنترل تسلیحاتی استارت جدید و همچنین از سر گیری مذاکرات مربوط به موضوع کنترل تسلیحات هستهای با روسیه ارائه دهد.
به نوشته پایگاه هیل روسیه نیز به نوبه خود از این پیشنهاد حمایت میکند و استدلالش این است رئیس جمهوری آمریکا که معتقد به تبرئه شدن در تحقیقات «رابرت مولر» بازرس پرونده ارتباط ترامپ با روسیه است میتواند اکنون با آزادی عمل روابط آمریکا با روسیه را ارتقا دهد و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه نیز با این استدلال موافق است.
با این حال این رسانه آمریکایی این رویکرد و طرح پیشنهادی را به لحاظ اخلاقی غیرقابل دفاع و به لحاظ راهبردی برای آمریکا فاجعه بار دانسته است.
هیل تاکید میکند که آمریکا باید به یاد داشته باشد که ارتشهای مورد حمایت روسیه در اوکراین شامل جدای طلبان، به کریمه و دونباس حمله کردند و مرتکب تجاوزگری شدند و پوتین بی تردید تلاش خواهد کرد این به اصطلاح نیروهای جدای طلب در دونباس و کریمه، اساس و بنیان استقلال اوکراین را از بین ببرند.
همچنین در این مطلب تصریح شده که آمریکا در ارتباط با توافق مربوط به کنترل تسلیحات نیز نباید به روسیه اعتماد کند چون روسیه "به صورت یکجانبه و عمداً" معاهده ممنوعیت سلاحهای هستهای میان برد را زیر پا گذاشت و طبق گفته آنتونف، سفیر روسیه در آمریکا همه سلاحهای هستهای جدیدی که پوتین برای تهدید کردن آمریکا و همپیمانانش به نمایش گذاشته، معاهده استارت جدید را دور میزند و بنابراین غیرقابل مذاکره هستند و به این ترتیب تمدید این توافق که یک توافق یک جانبه و با جزئیات ضعیف است نه باعث تقویت امنیت میشود و نه منجر به کنترل تسلیحات.
در مورد ونزوئلا نیز موضوع مربوط به نیروهای روسی نمیشود بلکه موضوع مربوط به نیروهای کوبایی است و این نیروهای کوبایی نیز به هیچ توافق دوجانبه روسیه و آمریکا پایبند نیستند. بنابراین چنین طرح پیشنهادی باعث تضعیف امنیت و جایگاه جهانی آمریکا میشود.
پایگاه هیل در انتهای گزارش خود با لحنی کنایه آمیز نوشته است که «مسکو از این استدلال و ابتکار عمل حمایت خواهد کرد چون از بین بردن اوکراین باعث از بین رفتن اعتبار آمریکا در اروپا و ناتو میشود و همچنین همزمان روسیه برای پیدا کردن یک پایگاه مالی جدید بعد از خروج از ونزوئلا مذاکره خواهد کرد و در هیچیک از این سناریوها بازنده نمیشود. در واقع مبادله اوکراین در ازای ونزوئلا هم باعث تضعیف اوکراین - که ما متعهد به حمایت از آن شدهایم - و هم تضعیف امنیت اروپا میشود و در عین حال حق روسیه برای مداخله در آمریکایی لاتین را نیز به رسمیت میشناسد.
همچنین ونزوئلا مدتهاست که برای روسیه به عنوان یک پایگاه برای تهدید کردن کلمبیا که هم پیمان ما است کاربرد داشته و مسکو میتواند بعد از خروج از ونزوئلا پایگاه خودش را به یک هم پیمان دیگرش یعنی نیکاراگوئه منتقل کند و مجدداً به تعهداتش عمل کند. بنابراین این مبادله هیچ نفعی برای واشنگتن نداشته و باعث یک باخت بزرگ برای آمریکا میشود.»
نکته جالب درباره ولع ترامپ برای معامله این است که نیکسون هم گمان میکرد با معامله برژنف خواهد توانست ادامه ریاست جمهوری خود را تضمین کند اما همه میدانیم که رسوایی «واتر گیت» دخل رئیس جمهوری آمریکا را آورد.
گزارش: علی ودایع