علیرغم اینکه مشتریان واقعی عمدتاً از بازار مسکن فراری شدهاند، با این حال قیمت مسکن باز هم در حال فتح قلههای قیمتیِ جدید است. آخرین گزارش بانک مرکزی نشان میدهد که متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در شهر تهران به عدد نجومی ۱۱ میلیون و ۲۷۰ هزار تومان رسیده است!
به گزارش مردم سالاری آنلاین، قیمت مسکن در یک سال گذشته رشد نجومی را تجربه کرده است و خرید و فروش در این بازار به رکود کمسابقهای فرو رفته است. علیرغم این رکود و کاهش تعداد معاملات، اما قیمت مسکن حرکت در روند صعودی را فراموش نکرده و بیوقفه افزایش یافته است.
تازهترین گزارش بانک مرکزی نشان میدهد که متوسط قیمت خرید و فروش هر متر مربع واحد مسکونی معاملهشده در شهر تهران در فروردین ماه امسال به ۱۱ میلیون ۲۷۰ هزار تومان رسیده است. متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران در فروردین سال گذشته، ۵ میلیون و ۵۳۰ هزار تومان بوده و در این بازه زمانی یکساله قیمت مسکن در تهران، حدود ۱۰۴ درصد افزایش یافته است.
برای بسیاری از اقشار متوسط و ضعیف جامعه، مسکن با متوسط متری ۵ میلیون تومان هم کالایی بسیاری گران محسوب میشد. حالا که قیمت مسکن افزایش بیش از دو برابری را تجربه کرده است، هزینه تأمین سرپناه هرچه بیشتر بالا رفته و فشارها در این حوزه معیشتی، افزایش شدیدی یافته است.
اولین تأثیری که افزایش قیمت مسکن داشته، فراری دادن مصرفکنندگان واقعی از بازار مسکن بوده است. در فروردین ماه تنها ۳ هزار و ۴۲۳ معامله واحد مسکونی در شهر تهران صورت گرفته است. تعداد ملاملات نسبت به اسفند ۹۷ کاهش بیش از ۷۰ درصدی را تجربه کرده است و نسبت به ماه مشابه سال قبل (یعنی فروردین ۹۷) نیز تعداد معاملات واحدهای مسکونی، بیش از ۳۲ درصد کاهش یافته است.
ضربالمثلی هست که میگوید «نخریدن، درمان گرانی است». این ضربالمثل اما به هیچ وجه برای بازار مسکن ایران مصداق ندارد. کاهش معاملات و نخریدنِ اجباریِ مردم باعث نشده که روند افزایشی قیمتها در بازار مسکن متوقف شود و در یک سال گذشته، هر ماه بازار مسکن رکورد جدیدی را از خود برجای گذاشته است. در شهر تهران، قیمت مسکن در فروردین ماه سال جاری نسبت به اسفند ۹۷ افزایش ۲.۱ درصدی را تجربه کرده است.
تحولات بازار مسکن در تهران به سرعت به سایر شهرهای ایران منتقل میشود؛ معکوس نشدن قیمت مسکن در تهران این سیگنال را که قیمتها باید همچنان صعودی باشد، به سایر شهرها خواهد داد. علاوه بر این، از آنجا که افزایش قیمت مسکن در یک سال گذشته در تهران، بیشتر از سایر شهرهای دیگر کشور بوده است، ممکن است در سال جاری، تعداد قابل توجهی از شهرهای کشور، افزایش قیمتی بیش از تهران در حوزه بازار مسکن، تجربه کنند.
هوای مستأجران را داشته باشید!
بازار مسکن تقریباً از تابستان سال گذشته وارد فاز رکود تورمی شده است؛ رکود تورمی بدان معناست که تعداد معاملات کاهش مییابد اما در عین حال، قیمتها نیز بالا میروند. افزایش قیمتها در بازار مسکن، در این دوره بیوقفه ادامه داشته است اما در ماههای اخیر از شیب افزایش قیمت در بازار خرید و فروش کاسته شده است.
در واقع، رفته رفته رکود در بازار خرید و فروش واحدهای مسکونی، عمق و شدت بیشتری یافته است. این موضوع میتواند برای مستأجران نگرانکننده باشد. هرگاه خرید و فروش در بازار مسکن به شدت کاهش مییابد یا معاملات اصطلاحاً قفل میشود، مالکان به این فکر میافتند که اجاره بهای واحدهای مسکونی را به نحو سرسامآوری افزایش دهند. وقوع این رویداد در تابستان امسال (یعنی در فصل اجاره) میتواند مستأجران را نقرهداغ کند.
آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد که اجاره بها در شهر تهران در فروردین امسال نسبت به فروردین سال گذشته، افزایش حدوداً ۲۲ درصدی داشته است. اگر فکری اساسی در این حوزه صورت نگیرد، در فصل اجاره، افزایش قیمتهای نجومی باعث فشار بسیار زیاد به مستأجران خواهد شد. فراموش نکنیم که در تابستان سال گذشته نیز مستأجران فشار زیادی را از ناحیه افزایش اجاره بها متحمل شدهاند و امسال خطر بزرگتری به واسطه تحولات بازار مسکن در کمین آنها است.
شاید تنها راه این باشد که دولت در بازار اجارهبها دخالت کرده و سقفی را برای افزایش اجارهبها مشخص کند؛ در غیر اینصورت، رکود سنگین در خرید و فروش واحدهای مسکونی به سرعت باعث افزایش نجومی اجارهبها خواهد شد. علاوه بر این، رکود در بازار مسکن و افزایش قیمت مصالح ساختمانی، ساخت و ساز را نیز به کسادی کشانده و در واقع عرضه واحدهای آپارتمانیِ جدید نیز به شدت کاهش یافته است. فشار این کاهش عرضه نیز به سرعت به مستأجران منتقل خواهد شد و هزینههای آنان را بالا خواهد برد.