دفتر آیت الله سیستانی مرجع عالی شیعیان در عراق در خصوص ادعای مخالفت مرجعیت دینی با برخی از شخصیت ها برای تصدی پست نخست وزیری در عراق گفت: مرجعیت عالی دینی فقط اعلام کرده است که نخست وزیر جدید نباید از شخصیت های سیاسی باشد که در سنوات گذشته در حکومت بوده اند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، یک منبع نزدیک به دفتر مرجع عالی شیعیان عراق در بیانیه اش که امروز دوشنبه روی سایت رسمی دفتر آیت الله سیستانی قرار گرفته، گفته است که مرجعیت عالی دینی عراق فقط اعلام کرده است که نخست وزیر جدید را در صورتی که از شخصیت های سیاسی باشد که در سنوات گذشته در حکومت بوده، تایید نمی کند.
این بیانیه در پی برخی اظهار نظرهای نمایندگان پارلمان جدید و شخصیت های سیاسی عراق که طی روزهای گذشته ادعا کرده بودند مرجعیت عالی دینی در نجف اشرف با نخست وزیری برخی افراد مشخص مخالفت کرده، منتشر شده است.
از جمله این شخصیت های مطرح 'حیدر العبادی' نخست وزیر فعلی، 'نوری المالکی' نخست وزیر دو دوره قبل، 'هادی العامری' رهبر فراکسیون الفتح، 'فالح الفیاض' مشاور سابق نخست وزیر در امور امنیتی و 'طارق نجم' از اعضای برجسته حزب الدعوه اسلامی عراق هستند.
این منبع نزدیک به دفتر آیت الله سیستانی در پاسخ به این ادعاهای منتسب به مرجعیت عالی دینی عراق در خصوص مخالفت مرجعیت با نامزدی آنها برای پست نخست وزیری گفته است که این خبر دقیق نیست زیرا تعیین یا معرفی نامزد برای پست نخست وزیری بر اساس قانون اساسی از صلاحیت های فراکسیون بزرگ پارلمان است و دیگران حق مخالفت با آن را ندارند.
بیانیه خاطرنشان ساخته است که برهمین اساس از طرف مرجعیت عالی دینی، عنوان مخالفت به کار نرفته است و افراد به خصوصی را از هیچ طرف سیاسی مشخصی هم نام نبرده است.
اشاره بیانیه به این نکته است که دیدگاه آیت الله سیستانی جنبه توصیه ای و مشورتی دارد اما اختیار قانونی برای تعیین نخست وزیر در نهایت با پارلمان و (ائتلاف) فراکسیون بزرگ پارلمانی خواهد بود.
به گفته این منبع، آنچه اتفاق افتاده این است که شخصیت های مختلفی به صورت مستقیم و غیر مستقیم با مرجعیت عالی دینی تماس گرفته و مرجعیت نیز به آنها گفته بود که نخست وزیر جدید نباید از شخصیت های سیاسی باشد که در طول سنوات گذشته در حکومت بوده اند و هیچ تفاوتی بین نامزد حزبی و مستقل در این خصوص از نظر مرجعیت وجود ندارد.
منبع نزدیک به دفتر آیت الله سیستانی گفته است که اغلب ملت عراق به این چهره ها در برآورده کردن انتظارات شان و بهبود اوضاع و مبارزه با فساد دیگر امیدی ندارند.
براساس این بیانیه، اگر شخصی که برای نخست وزیری انتخاب می شود درستکار، پاک سیرت، شجاع و قاطع باشد و به توصیه های مرجعیت در خطبه جمعه 5 مردادماه گذشته عمل کند، امکان ارتباط مرجعیت با او و اعطای رهنمودهای لازم در خصوص منافع عالی کشور وجود دارد.
به نوشته بیانیه، در غیر این صورت مرجعیت عالی دینی همچنان رویکرد خود را در قطع ارتباطات با مسوولان دولتی حفظ کرده و به عنوان ندای محرومان به دفاع از حقوق آنها براساس امکاناتی که دارد، ادامه می دهد.
آیت الله سید علی سیستانی مرجع عالی شیعیان عراق چند سالی است که در اعتراض به ناکارآمدی مسوولان و رهبران سیاسی عراق، تقریبا با همه آنها قطع ارتباط کرده و از پذیرش هرگونه مسوول دولتی یا رهبر سیاسی خودداری کرده است.
آیت الله سیستانی در طی چند سال گذشته با تنها مسوولی که دیدار کرده، نماینده سازمان ملل در عراق بوده است.