تنش میان یونان و ترکیه بر سر مسایل مختلفی همچون منابع مشترک انرژی و اختلافات گذشته همچنان ادامه دارد و گویا این تنش ها پایانی ندارند.
تنش یونان و ترکیه پایانی ندارد
21 مرداد 1397 ساعت 17:50
تنش میان یونان و ترکیه بر سر مسایل مختلفی همچون منابع مشترک انرژی و اختلافات گذشته همچنان ادامه دارد و گویا این تنش ها پایانی ندارند.
تنش میان یونان و ترکیه بر سر مسایل مختلفی همچون منابع مشترک انرژی و اختلافات گذشته همچنان ادامه دارد و گویا این تنش ها پایانی ندارند.
به گزارش روز یکشنبه ایرنا از آتن، به نقل از بیانیه فرماندهی کل نیروهای مسلح یونان که از رسانه های عمومی این کشور انتشار یافت، تعدادی از هواپیماهای جاسوسی و جنگنده های نیروی هوایی ترکیه، 35 بار حریم هوایی یونان در منطقه شمال و جنوب دریای اژه را را نقض کردند.
این بیانیه افزود: جنگنده های ترکیه در جهت تنش آفرینی در دریای مدیترانه و دریای اژه بارها با ایجاد اختلال در مسیر خطوط هواپیماهای مسافربری،(FIR ) آتن را نیز دو بار نقض کردند.
در بیانیه فرماندهی کل نیروهای مسلح یونان نیز گفته شده است: تعداد دو فروند از هواپیماهای نیروی هوایی ترکیه تجسسی بوده است.
دراین بیانیه گفته شده است: نیروهای مسلح یونان با هوشیاری کامل از تمامیت ارضی کشور دفاع و حفاظت می کنند و جنگنده های نیروی هوایی یونان بلافاصله برای بیرون راندن هواپیماهای متجاوز ترکیه وارد عمل شدند و آنان را از فضای کشوری خارج کردند.
** علل و ریشه های اختلافات دو کشور
گرچه ریشه اختلافات دو کشور یونان و ترکیه به دوران عثمانی بر می گردد ولی این دو کشور بر سر مسایل مختلفی در دوران کنونی نیز دارای اختلافات شدیدی هستند.
یونانیان با کمک کشورهای اروپایی و روسیه برای بیرون راندن نیروهای عثمانی و به شکست کشیدن نیروهای نظامی عثمانی و خروج آن از کشورهای اروپایی در سال 1821میلادی با به راه انداختن قیام های مردمی و جنگ های چریکی در جنوب و غرب یونان، اولین حرکت برای پایان دادند به حکومت 430 ساله عثمانی آغاز کردند.
درسال 1823یونان با کمک روشنفکران مقیم خارج از کشور و جلب حمایت های کشورهای اروپایی توانستند شهر کوچکی در منطقه 'پلی پونیز' و اقع در جنوب غرب این کشور را به تصرف خود درآورند و شهر'نفپلیو' را به عنوان اولین پایتخت یونان انتخاب نمایند.
این تلاش ها با کمک کشورهای اروپایی و ناوگان روسیه ادامه داشت تا بالاخره درسال 1923 بطور کلی نیروهای عثمانی را از خاک یونان بیرون کردند ولی آثار و کینه دو کشور همچنان در باره این موضوع به روش های مختلف در اذهان عمومی زنده نگه داشته می شود.
** اختلافات دوران کنونی
یونان و ترکیه دارای اختلافاتی در دوران معاصر بر سر چند جزیره سنگی در دریای مدیترانه هستند و بارها این اختلافات نیز تا حد درگیری پیش رفت که با وساطت اروپا و آمریکا از جنگ بین دو کشور عضو ناتو جلوگیری به عمل آمد.
ترکیه نیز به توفقنامه لوزان که در سال 1923 میان دو کشور با نظارت جندین کشور اروپایی به امضاء رسید و براساس این توافقنامه مرزهای دو کشور و فعالیت های اقلیت ترک در یونان و یونانی های مقیم ترکیه را تعیین می کند، معترض است و بر ضرورت بازبینی آن تاکید می کند. این درخواست ترکیه باعث خشم یونان شده و بارها اعلام کرده که هیچ تغییری در مفاد این قرارداد را نخواهد پذیرد.
در حال حاضر ترکیه و یونان دارای اختلافات شدیدی برسر مساله کشف منابع نفت و گاز در سواحل قبرس می باشند و آنکارا بارها اعلام کرده است که بدون شرکت و بهرمندی ترک های قبرس از این منابع را نخواهد داد.
آتن با تشکیل اجلاس همکاری سه جانبه با رژیم صهیونیستی، مصر و قبرس به سرپرستی یونان برای حضور سه طرف در روند اکتشافات منابع نفت و گاز اقدام کرده است که این امر باعث نگرانی و خشم آنکارا شده است.
چند روز پیش از این دولت مصر اعلام کرد: چنانچه ترکیه منافع سه طرف در بهره برداری از منابع نفت و گاز در دریای مدیترانه و در نزدیکی سواحل قبرس شود، مصر از نیروی نظامی استفاده خواهد کرد.
ترکیه نیز چندی پیش تاکید کرد: به زودی اقدامات کشف نفت و گاز در دریای مدیترانه و در نزدیکی سواحل قبرس را آغاز خواهد کرد که این امر باعث خشم و عکس العمل شدید یونان گردید.
یونان و ترکیه دارای اختلافات دیرینه ای از زمان عثمانی هستند ولی دارای اختلافاتی بر سر تعدادی از جزایر سنگی در دریای مدیترانه، بهره برداری از منابع احتمالی نفت و گاز در نزدیک سواحل قبرس و خود مساله جزیره قبرس می باشند.
قبرس در سال 1974 میلادی با ورود ارتش ترکیه به دو بخش یونانی نشین(جنوبی) و ترک نشین (شمالی) تقسیم گردید و از آن زمان تمام تلاش های شورای امنیت سازمان ملل متحد برای حل این مساله و اتحاد مجدد دو بخش جزیره قبرس با شکست مواجه شده است.
آتن و آنکارا بارها یکدیگر را به کارشکنی در روند مذاکرات حل مساله قبرس که با نظارات نماینده ویژه سازمان ملل متحد برگزار می گردید و مدتی است که به علت اوج گرفتن اختلافات دو ظرف برگزار نمی شود، متهم می کنند.
افزایش روند توسعه روابط آنکارا و مسکو دراین اواخر نیز یکی دیگر از علل افزایش تنش میان دو کشور و حتی میان یونان و روسیه گردیده است.
آتن و آنکارا بطور مرتب یکدیگر را به نقض حریم هوایی یکدیگر متهم می کنند.
وزیر امورخارجه ترکیه روز گذشته اعلام کرد: 'پانوس کمنوس' وزیر دفاع یونان فردی بدون مسئول و تندمزاج می باشد و این جایگاه برای او مناسب نیست.
وزیر امورخارجه ترکیه در واقع در پاسخ وزیر دفاع یونان که روز پیش گفته بود: دستگیری دو سرباز یونانی بین مرزهای یونان و ترکیه که شش ماه پیش رخ داد، به دستور'رجب طیب اردوغان' رییس جمهوری ترکیه انجام گرفته است.
در همین حال وزیر امورخارجه ترکیه نیز گفته است: یونان بر خلاف قوانین بین المللی از استرداد 8 نظامی ترکیه در کودتای نافرجام این کشور دست داشته و به یونان فرار کرده اند،خودداری می کند.
می توان نتیجه گرفت که تنش میان دو کشور یونان و ترکیه به رغم تلاش ها نه تنها بهبودی نیافته است، بلکه بر وخامت آن افزوده می گردد.
کد مطلب: 92157