کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

تاثیر خاموشیها بر زندگی افغانها

20 تير 1397 ساعت 18:24

شهروندان شهرها و مناطق مختلف افغانستان از جمله کابل ، علاوه بر مواجه با چالش های امنیتی متعدد ، هر روز با قطعی مداوم چندین ساعت برق شهری نیز روبرو هستند که این موضوع بر تغییر شیوه زندگی افغان ها و روی آوردن به تامین انرژی از روشهای دیگر تاثیر داشته است.


شهروندان شهرها و مناطق مختلف افغانستان از جمله کابل ، علاوه بر مواجه با چالش های امنیتی متعدد ، هر روز با قطعی مداوم چندین ساعت برق شهری نیز روبرو هستند که این موضوع بر تغییر شیوه زندگی افغان ها و روی آوردن به تامین انرژی از روشهای دیگر تاثیر داشته است.
به گزارش ایرنا ، کمبود برق بر شیوه زندگی افغان ها اثر گذاشته است و برخی این کاستی را با بهره برداری از انرژی های نو و شماری هم با کاهش توقع جبران کرده اند.
چالش کمبود انرژی برق تنها در کابل مشکل ساز نیست بلکه سراسر افغانستان به شکلی حادتر از کابل با آن روبرو هستند و در کابل اگر چه در فصل سرما زمان قطع برق بین 8 تا 11 ساعت است اما در فصول گرم سال این زمان کاهش می یابد ولی این کاهش نسبت به مناطق مختلف شهرها بسیار متفاوت و متنوع است.
بسیاری از شهروندان متمول با تهیه موتورهای برق یا سلول های خورشیدی تلاش دارند که نیاز خانواده یا شغل خود را به برق تامین کنند اما بیشتر مردم که اکثریت هستند خود را با این کمبود سازگارمی کنند و سبک زندگی را با آن تغییر داده اند.
استان ها و روستاهای افغانستان بجز چند شهر بزرگ از جمله کابل، قندهار، مزارشریف و هرات، دیگر استان ها و روستاها از انرژی برق مداوم و شبکه های سراسری محروم هستند اما کابل پایتخت نیز در هر 24 ساعت در تابستان بین 4 تا 8 ساعت قطع برق را از بابت کمبود 200 مگاوات قرق موجود تحمل می کند.
قطعی این میزان ساعت برق در هر 24 ساعت باعث شده است که شماری از خانواده ها چیزی به نام فریزر نداشته باشند و برخی منازل کمی حادتر است و استفاده از یخچال متداول نیست و اغلب خریدهای مورد نیاز روزانه انجام می شود تا نیازی به این لوازم نباشد.
همچنین اکثر خانواده در گرمای تابستان یا مجبور هستند آن را بدون وسایل سرمایشی تحمل کنند و یا آنها که از توان مالی بهتری برخوردار هستند کولرهای جدید آبی که در شهرهای افغانستان از جمله کابل به تازگی وارد بازار شده و با انرژی برآمده از سلول های خورشیدی کارمی کنند تا آفتاب هست برای خود خنکی ایجاد می کنند.
«محمد رامین آریا» ساکن منطقه دهم شهر کابل است او به خبرنگار ایرنا گفت که با گرم شدن هوا قطع برق در منطقه آنها بیشتر شده و در 15 روز گذشته در هر 24 ساعت بین 8 تا 2 ساعت برق آن ها قطع شده است و خانواده او با شدید شدن گرما مشکلات زیادی را تحمل می کنند.
«محمد نذیر» نیز ساکن منطقه پانزدهم خیر خانه در شمال شهر کابل است و او نیز از قطع برق شاکی است ، و به گفته او شب گذشته از ساعت 17 برق خانه آنها قطع شده و تا ساعت 22 و 15 دقیقه ادامه داشته است.
وی افزود که مشکلات قطع برق در این روزها بیشتر شده است و آنها هر روز نیمی از پیش از ظهر یا نیمی از بعد از ظهر را برق ندارند.
«حسین محمدی» ساکن منطقه سیزدهم در غرب شهر کابل به خبرنگار ایرنا گفت که بجز روزهای جمعه که وضعیت برق در ساعات روز کمی بهتر است در باقی روزها بین 6 تا 4 ساعت برق منطقه آنها قطع می شود و آنها با مشکلات زیادی مواجه اند به این دلیل که گرمای هوا زیاد شده و نیاز به وسایل سرمایشی دارند و همچنین برای پر کردن منبع آب در بام منازل و برای جریان آب در داخل خانه توسط پمپ نیاز به برق است.
«وحید الله توحیدی» سخنگوی اداره برق افغانستان که به «اداره برشنا» شناخته می شود روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا اعلام کرد که کابل با کمبود 200 مگاوات برق روزانه مواجه است و به همین دلیل با قطعی برق در هر روز دست و پنجه نرم می کند.
به گفته توحیدی در حال حاضر افغانستان روزانه ، 300 مگاوات برق از کشورهای تاجیکستان و ترکمنستان برای کابل وارد می کند در حال که نیاز به بیش از 600 مگاوات برق در این شهر وجود دارد.
وی گفت که این اداره 77 مگاوات برق را از محل سد «نغلو» و 24 مگاوات دیگر را نیز از سد «سروبی» در شرق کابل که بر روی رودخانه پنجشیر ساخته شده است برای مصرف شبانه تامین می کند و در کنار آنها 50 مگاوات برق حرارتی را نیز با مصرف هزینه ای سنگین برای حل مشکل شهروندان کابل تولید می کند.
به گفته وی هر کیلووات برق حرارتی برای اداره برشنا افغانستان ، 32 افغانی هزینه در بردارد که با توجه به نرخ هر دلار امروز که بیش از 72 افغانی است چیزی حدود 40 سنت می شود.
وی گفت که برق افغانستان از کشورهای ایران، ترکمنستان و تاجیکستان وارد می شود که بطور متوسط قیمت تمام شد برق وارداتی برای اداره برشنا 9.50 سنت است.
سخنگوی اداره برق افغانستان اظهار داشت که برق استان هرات و پارک های صنعتی آن از جمهوری اسلامی ایران وارد می شود و در روزهای اخیر به دلیل مشکلات فنی جریان این برق به دفعات قطع شد که شهروندان و صنعت کاران هرات را با مشکلات زیادی مواجه کرد.
وی گفت که این اداره با طرف ایرانی در تماس است و از آنها خواسته است که هر چه سریعتر مشکلات فنی برق را حل و جریان انرژی به افغانستان را وصل کنند که از دیروز این اتفاق افتاده است.
توحیدی در رفع مشکلات کاهش برق در افغانستان از جمله کابل پایتخت گفت که در حال ساخت خط انتقال برق با ظرفیت دو هزار مگاوات از ترکمنستان هستیم که تا سال 2019 به کابل خواهد رسید و با رسیدن این خط دیگر مشکل قطع برق در پایتخت نخواهیم داشت.
اداره برق افغانستان همچنین در تلاش است تا سطح بهره برداری از انرژی های تجدید پذیر را مانند سلول های خورشیدی با ساخت نیروگاههای آفتابی افزایش دهد که در برخی از استان ها از جمله «قندهار» کار برای تولید 10 مگاوات برق خورشیدی آغاز شده است.
در منطقه نغلو در شرق کابل پایتخت افغانستان نیز کار ساخت نیروگاهی 20 مگاواتی برای برق خورشیدی آغاز شده که با کمک 44.76 میلیون دلاری بانک توسعه آسیایی تکمیل می شود و قرار است بعد از آن کار ساخت بخش دوم آن که ظرفیت تولیدی آن به 30 تا 40 مگاوات افزایش خواهد یافت نیز در دست گرفته شود.
«امان الله غالب» رئیس اداره برق افغانستان پیش از این گفته بود که طرحی را در دستور کار دارند که با کمک بانک توسعه آسیای بر بام منازل شهروندان کابل سلول های خورشیدی نصب کنند تا 50 درصد هزینه آن را بانک آسیایی و 50 درصد دیگررا صاحبان منازل پرداخت کنند.
افغانستان از جمله کشورهای است که بر اساس یک تحقیق ؛ سالانه 300 روز آفتابی دارد و به همین دلیل فرصت خوبی برای استفاده از انرژی خورشیدی در اختیار دارد.
الگوهای منطقه ای و تجارب علمی و عملی همسایگان و دیگر کشورهای جهان می تواند برای کشوری مانند ایران به عنوان راهکاری آزموده شده برای مقابله با بحران هایی برآمده از پدیده های طبیعی مانند خشکسالی و گرمایش هوا مورد استفاده قرار گیرد یا شهروندان با سبک های نوین بهره وری و استفاده از فناوری های تازه آشنا شوند.


کد مطلب: 90296

آدرس مطلب :
https://www.mardomsalari.ir/news/90296/تاثیر-خاموشیها-زندگی-افغانها

مردم سالاری آنلاين
  https://www.mardomsalari.ir