یک جامعهشناس معتقد است: نبود فضای مناسب برای آشنایی دو جنس، منجر به شکلگیری خلاء در زمینه آشنایی زنان و مردان جامعه میشود و سایتهای همسریابی با آثار مثبت و یا منفیاشان این خلاء را پر کردهاند.
آژانسهای همسریابی تشکیل شود
28 دی 1393 ساعت 17:25
یک جامعهشناس معتقد است: نبود فضای مناسب برای آشنایی دو جنس، منجر به شکلگیری خلاء در زمینه آشنایی زنان و مردان جامعه میشود و سایتهای همسریابی با آثار مثبت و یا منفیاشان این خلاء را پر کردهاند.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش از آغاز فعالیت سایت قانونی همسریابی تا یک ماه آینده خبر داد. محمود گلزاری در نشست آموزشی مشورتی ازدواج و سلامت جوانان در مرکز بهداشت جنوب تهران، با بیان این که اکنون ۳۰۰ سایت همسریابی به طور غیرقانونی در کشور فعالیت می کنند، افزود: «با همکاری موسسه تبیان تا یک ماه دیگر از سایت رسمی همسریابی رونمایی می شود.»
گلزاری هیچ توضیحی درباره تفاوت های سایت های جدید با سایت های قدیمی نداد.
دکتر سعید معیدفراستاد دانشگاه و جامعه شناس در گفتگو با فرارو در این باره گفت: این سایتها با شرط قرار گرفتن در کنار یک فضای واقعی برای آشنایی میتوانند در امر ازدواج مفید باشند.
معیدفر با بیان اینکه "سخن گفتن درباره این موضوع بدون تحقیق و تفحص کمی دشوار است"، افزود: ما باید پیش از هر چیز درباره تاثیر سایتهای همسریابیای که تاکنون وجود داشتهاند بررسیهای لازم را انجام دهیم و ببینیم این سایتها چه عملکرد مثبت یا منفی درباره ازدواج داشتهاند. در کنار این باید از کسانی که در پی به راه انداختن یک سایت قانونی در اینباره هستند دلایل این کار را پرسید و دانست که این سایت جدید در پی چه چیزی بیشتر از سایتهای قبلی است و چه مشکلاتی را قرار است رفع کند.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: به اعتقاد من، در اموری که به مردم ارتباط داد، اگر آنها را دولتی نکنیم، بهتر است و به نتایج بهتری میرسیم. بر همین اساس اگر ما سایتهایی که تا کنون وجود داشت را مطالعه و سپس قانونمند و اصلاح میکردیم بسیار بهتر بود.
وی گفـت: «همسریابی» همواره توسط مردم انجام میشده است و همچنان نیز بهتر آن است که در اختیار مردم قرار بگیرد. اما در کنار این باید گفت ما به شرایط جدیدی از زندگی وارد شدهایم که مکانیزمهای سنتی همسریابی کاهش پیدا کرده و به زیر فشار رفته است. افرادی که در شهرهای بزرگ زندگی میکنند دیگر تمایل و علاقه زیادی به مکانیزمهای پیشین ندارند.
دکتر معیدفر با اشاره به شیوه آشنایی برای ازدواج در گذشته، گفت: خیلی از افرادی که در گذشته نقش راوی (معرفیکننده) برای ازدواج داشتهاند در دوره فعلی نمیتوانند وجود داشته باشند. امروز به دلیل مشکلات و افزایش طلاق، خیلی از افراد از اینکه نقش راوی در ازدواج را داشته باشند، واهمه دارند و تمایلی ندارند که در پی چنین کاری بدنام شوند. این درحالی است که در گذشته چنین اتفاقاتی یا نمیافتاد یا بسیار کم رخ می داد.
معیدفر درباره دلیل فعالیت این سایتها در فضای مجازی توضیح داد: این سایتها پیش از هرچیز به این دلیل شکل میگیرند که متاسفانه در جامعه ما امکان آشنایی افراد در مجامع عمومی، جز مکانی به نام خیابان، وجود ندارد. زنان و مردان نمیتوانند همدیگر را در جایی ملاقات کنند، با یکدیگر آشنا شوند و تصمیم به ازدواج بگیرند. همچنین بسیاری از افراد به آشناییهای خیابانی نیز خوشبین نیستند و به راههای همچون آشنایی از طریق این سایتها روی میآورند. شاید دو مکانی که نام برد که در آن دو جنس فرصت آشنایی با یکدیگر را دارند، محیط کار و دانشگاه است. به جز این دو فضا، فضای دیگری را نمیتوان نام برد که فرصت مناسب آشنایی در آن وجود داشته باشد. در قدیم این فضا در چارچوب طایفه، قبیله، روابط خویشاوندی و چنین فضاهایی قرار داشت. بهخصوص بهدلیل کوچک بودن فضا و شناخت و اعتماد، راویان میتوانستند افراد را به یکدیگر معرفی کنند، بدون اینکه نگرانی برای پس از آشنایی وجود داشته باشد.
وی در ادامه گفت: بنابراین مشکل عمدهای که برای بسیاری افراد در جامعه ما وجود دارد، نبود فضایی است برای آشنایی ازدواج. در چنین شرایطی است که این سایتها به دنبال پر کردن این خلاء به میدان میآیند.
این جامعهشناس تصریح کرد: سایتهای همسریابی به هر شکلی که باشند میتوانند فریبنده و کاذب عمل کنند، به همین دلیل به خودی خود کفایت نمیکنند. باید در کنار این سایتها دفاتری وجود داشته باشد که آشنایی دو نفری شکلی از حضور نیز به خود بگیرد. همچنین این دفاتر باید از لحاظ قانونی و حقوقی به افراد کمک کنند تا کسی در این رابطه دچار مشکل نشود.
معیدفر با اشاره به اثرات منفیای که سایتها به تنهایی میتوانند داشته باشند، اظهار کرد: پیشنهاد من تشکیل آژانسهایی در کنار این فضای مجازی است تا عواقب منفی سایت را کاهش دهند. همچنین باید افراد خیِّر و مورد اعتماد و شناخته شدهای نیز نقش راویان گذشته ازدواج را بتوانند در این آژانسها ایفا کنند. این افراد باید بر همان روال سنتی، نقشی داوطلبانه داشته باشند و نه اقتصادی، تا کار با مشکل روبه رو نشود.
معیدفر در انتها و با مثبت قلمداد کردن ایجاد چنین فضاهای مجازی گفت: با این شرایط، این سایتها میتوانند در شرایط فعلی، نقش مثبت و خوبی را ایفا کنند. این امر مختص به ایران نیست و در جهان امروزی و در بسیاری کشورهای توسعهیافته نیز، چنین فضاهایی وجود دارد؛ البته باز هم تاکید میکنم در کنار فضاهایی واقعی که افراد بتوانند با یکدیگر بهتر آشنا شوند.
منبع:فرارو
کد مطلب: 44253